Μια αποκαλυπτική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports αποκαλύπτει πως σε νοσοκομεία της Αθήνας καταγράφηκαν θάνατοι που αποδόθηκαν στον COVID-19, αν και η αιτία τους δεν είχε σχέση με τον ιό. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα 19 Ελλήνων γιατρών και ερευνητών, εξετάζει 530 περιπτώσεις θανάτου που καταγράφηκαν από Ιανουάριο έως Αύγουστο 2022, κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Omicron. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 45% των θανάτων που καταγράφηκαν ως θάνατοι από COVID-19 δεν σχετίζονταν με την ασθένεια, ενώ το 29,6% είχαν κάποιο συσχετισμό με τον ιό, χωρίς όμως να είναι η κύρια αιτία του θανάτου.
Το γεγονός αυτό, που εγείρει ερωτήματα για την ακρίβεια της καταγραφής των θανάτων, προκάλεσε και την αντίδραση του Έλον Μασκ, ο οποίος με ένα σύντομο σχόλιο στο Twitter έγραψε: «Πολύ πιο πάνω από το 45%», αναδεικνύοντας την έντονη αμφισβήτηση της μεθόδου αποδόμησης των αιτίων θανάτου.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδονοσοκομειακούς θανάτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2,3% των ασθενών είχε ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2, ενώ σχεδόν το 95% είχε τουλάχιστον μία υποκείμενη ασθένεια. Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν ιατρικούς φακέλους και πιστοποιητικά θανάτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναγνώριση των θανάτων ως θύματα του COVID-19 ήταν υπερβολική και δεν συνάδει με την πραγματική αιτία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος στην Ελλάδα, είχε προαναγγείλει κάτι παρόμοιο το 2020, αναφέροντας πως «οποιοσδήποτε πέθαινε από ή με COVID καταγραφόταν σαν να πέθανε από COVID». Ωστόσο, οι δηλώσεις του αυτές φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, κάτι που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη αμφιβολία στις διαδικασίες καταγραφής των θανάτων κατά την πανδημία.
Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τη διαχείριση των δεδομένων σχετικά με τον COVID-19 και τη σημασία της ακριβούς καταγραφής των αιτίων θανάτου, ώστε να αποφευχθούν παραπλανητικά συμπεράσματα και να εξασφαλιστεί η αλήθεια στην καταγραφή της πανδημίας.