ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ! – ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ! ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΓΕΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕΛΗ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – “ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ! ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ… (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Φ4

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αττική. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε. Καίγονται σπίτια σε Πεντέλη, Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

Πολίτες παλεύουν σώμα με σώμα με τις φλόγες στον Γέρακα
Από το σημείο όπου νωρίτερα έγινε ο καταιγισμός εκρήξεων προκλήθηκε αναζωπύρωση και οι φλόγες «κατέβηκαν» γρήγορα προς την Αναπαύσεως, αιφνιδιάζοντας την Πολιτική Προστασία, που δεν είχε δυνάμεις στο σημείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν να ξεπηδούν διαφορετικές εστίες και οι πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή ρίχτηκαν στη μάχη, με μοναδικά «όπλα» κουβάδες και κλαδιά και με μια παλιά υδροφόρα. Ακολούθησε πραγματική μάχη και λίγη ώρα αργότερα ήρθαν και οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στο Πάτημα επικρατεί μεγάλη ανησυχία καθώς οι κάτοικοι βλέπουν διαρκώς να αναζωπυρώνονται τα μέτωπα πίσω, στην Πεντέλη, και τον άνεμο συχνά να φυσά προς το μέρος τους.

Αναζωπύρωση στο Αστεροσκοπείο

Ενισχύεται η συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με βοήθεια από Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία
Διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν και οι Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ελικοπτέρου Super Puma, αποστέλλει πολυάριθμη βοήθεια.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη χώρα μας αποστέλλονται:

Εναέριες Δυνάμεις

Τουρκία: Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors.
Σερβία: Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov.
Επίγειες Δυνάμεις

Γαλλία: 200 άτομα, με 28 υδροφόρα οχήματα.
Ρουμανία: 44 άτομα, με 4 υδροφόρα οχήματα.
Σερβία: 35 άτομα, με 10 οχήματα.

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει επεκταθεί η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα

5895717468989670239

Δεύτερο 24ωρο που φλέγεται η Αττική και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το πύρινο μέτωπο που καίει την βορειοανατολική Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής. Τη Δευτέρα η φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό με την Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι να βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Έχοντας μπει στο δεύτερο 24ωρο που φλέγεται η Αττική η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2
Τα ενεργά μέτωπα εδώ και ώρες προσεγγίζουν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους να δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Κάηκε το γήπεδο μπάσκετ της Πεντέλης
Η φωτιά στην Αττική έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές και στην Πεντέλη κάηκε και το γήπεδο μπάσκετ της περιοχής, όπως έκανε γνωστό και η ομάδα της Α.Ε. Πεντέλης.

20240812163937_650600

Με μία συγκλονιστική ανάρτηση στα social media, η Α.Ε. Πεντέλης ανέβασε σχετική φωτογραφία που δείχνει την καταστροφή στο γήπεδο της ομάδας και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στη… μαυρίλα.

“Κουράγιο στους συντοπίτες μας και σε όλο τον κόσμο που παλεύει να σώσει τις περιουσίες του. Μείνετε ασφαλείς, τα άλλα ξαναγίνονται”, έγραψαν οι υπεύθυνοι της ομάδας στα social media.

Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στο Νέο Βουτζά- Τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης
Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του Νέου Βουτζά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα, μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που νωρίτερα οι φλόγες είχαν πλησιάσει επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις του στο λόφο Κουφού.

Ιερέας «πυροσβέστης» στον αγώνα με την πύρινη λαίλαπα

iereas

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ταραγμένος ένας ιερέας για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από χθες (11.08.2024) στην Αττική.

Το δικό του λιθαράκι για την κατάσβεση της φωτιάς στον Γέρακα, έβαλε ένας ιερέας. Με μάσκα στο πρόσωπο για να προστατευτεί από τους καπνούς και ένα κλαδί στο χέρι, προσπάθησε να σβήσει ένα από τα πολλά μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Αττική.

Στο πλευρό του, αμέτρητοι εθελοντές, νέα παιδιά, που «ρίχτηκαν» στη μάχη για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες πριν μετατρέψουν τα σπίτια τους σε στάχτη.

«Πολύ δύσκολα τα πράγματα παιδιά. Μόνο ο Θεός να βάλει το χέρι του για να σωθεί η πατρίδα μας την οποία για άλλη μία φορά μας την καταστρέφουν», είπε καταπονημένος στην κάμερα και συνέχισε:

«Δύσκολη η κατάσταση αδελφέ. Καλή δύναμη στο δικό σας έργο (σ.σ. των δημοσιογράφων), στους εθελοντές και στους πυροσβέστες μας. Να είστε καλά, καλή δύναμη.

Εγώ έδωσα μία μικρή βοήθεια. Ό,τι μπορούμε όλοι μαζί για να σώσουμε την πατρίδα μας. Όλοι μαζί μία προσευχή στην Παναγία μας της οποίας φτάνει η εορτή, να την παρακαλέσουμε για να σώσει την πατρίδα μας αδέλφια», είπε στο τέλος ο ιερέας και προχώρησε προς την υδροφόρα για να δώσει τη βοήθειά του για ακόμη μία φορά.

Η κατάσταση στο Γέρακα παραμένει δραματική. Η φωτιά έχει περικυκλώσει τους δρόμους με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν μόνες τους αφού τα εναέρια μέσα σταμάτησαν λόγω της νύχτας.

Θέμα χρόνου η σύλληψη των δύο εμπρηστών λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας 
Δύο νεαροί, που έδρασαν με άγνωστα κίνητρα, θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Ανω Τερψιθέα Γλυφάδας, είπε  ο δήμαρχος Γλυφάδας κ.Γιώργος Παπανικολάου.

100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη
Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

d1d2

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη – Υψηλή επικινδυνότητα και την Τρίτη

Με την Αττική να καίγεται για δεύτερο 24ωρο και τους ανέμους να επιμένουν στα «κόκκινα» σημεία, το έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής παραμένει δυσχερές.

Μιλώντας στο Open, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε την εξέλιξη των ανέμων τις επόμενες ώρες και προειδοποίησε για την επικινδυνότητα φωτιάς την Τρίτη (13/8), εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες.

«Υποχωρούν σταδιακά οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι από το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο μέχρι και τα μεσάνυχτα θα υπάρχουν ριπές ανέμων έως 8 μποφόρ στο βόρειο και βορειοανατολικό τόξο της Αττικής.», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος του Open.

Όπως επεσήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι ριπές θα εμφανίζονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, βοηθώντας τις δυνάμεις να πολεμούν καλύτερα τα πύρινα μέτωπα. Ωστόσο οι αυριανή ημέρα είναι δύσκολη, καθώς η έντονη ξηρασία του εδάφους σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν εύκολη την ενίσχυση των πυρκαγιών ή την πρόκληση νέων, ακόμα και με χαμηλής έντασης ανέμους.

«Τα ξημερώματα της Τρίτης θα δούμε νέα υποχώρηση των ανέμων στα 4-5 μποφόρ στην βορειοανατολική Αττική, με εξαίρεση την Πεντέλη, όπου οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Πιο αραιά τα διαστήματα που θα εμφανίζονται εντάσεις στους ανέμους.», συμπλήρωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κλείνοντας, ο μετεωρολόγος του Open προειδοποίησε για ενίσχυση των βοριάδων κοντά στις μεσημβρινές ώρες την Τρίτη (13/8).

ΔΕΙΤΕ βίντεο ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Φωτια αυτη τη στιγμη στο πρωην στρατοπεδο Καρατασου στη Θεσσαλονικη.
    Ειναι γεματο πευκα.
    Εχουμε πνιγει στην καπνα!
    Α ρε κερατα Κικιλια…παραιτησου ρε αχρηστε!

  2. ο κωλογερος που ξεκινησε την φωτια στο ματι το 2018 σημερα ειπαν οι ειδησεις οτι καηκε το σπιτι του στον μαραθωνα

    θεια δικη να ψοφισει ο πουστης οι νεκροι στο ματι τον εκδικηθηκαν

Comments are closed.