ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ! ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΔΥ! OΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ! ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ! ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΜΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!

Κοινοποίηση:
ΦΦ

Για δεύτερο βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες στην βορειοανατολική Αττική, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε κάνοντας στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα.

Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι έγιναν στάχτη , καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν ήταν επαρκείς, όπως κατήγγειλαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες κυρίως γύρω από το όρος Πεντέλη και τη Λίμνη του Μαραθώνα. Παράλληλα, υπάρχουν αναζωπυρώσεις και οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες.

ANAΛΥΤΙΚΑ:

Διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε Άνω Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Πεντέλη. Στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι καίγονται δεκάδες κατοικίες και επιχειρήσεις. Ακόμη στα Βριλήσσια έχουν σημειωθεί δεκάδες εκρήξεις από φιάλες υγραερίου.

Φωτιά υπάρχει και στο Γέρακα. Λίγο μετά τις 20:10 εστάλη μήνυμα του 112 για φωτιά στη περιοχή Δέση Γέρακα και συγκεκριμένα για απομάκρυνση προς κέντρο Γέρακα και λεωφόρο Μαραθώνος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, απειλείται και το Δασαρχείο Πεντέλης. Από την άλλη, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Νέα Μάκρη, Βαρνάβα και Διόνυσο, χωρίς κι εκεί να λείπουν οι αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά αφήνει πίσω της δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και υποστατικά αλλά και εκατοντάδες καμένα αυτοκίνητα, μαζί με χιλιάδες στρέμματα φυσικού και δασικού πλούτου που  έγιναν στην κυριολεξία στάχτη και αποκαΐδια.

Βαθρακογιάννης: Δεν έχουμε ενεργό μέτωπο, έχουμε εστίες
Σε ενημέρωσή του το βράδυ της Δευτέρας 12/8, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε: «Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική.

Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα.

Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.
Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.
Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες».

112: Τριάντα μηνύματα
Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα – Ένας πυροσβέστης τραυματίας
Δύο πυροσβεστικά οχήματα κάηκαν στον Νέο Βουτζά. Επίσης, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και υπόλοιποι τρεις είναι καλά στην υγεία τους

Πέρασε ο κίνδυνος στο Αστεροσκοπείο, ασφαλείς οι εγκαταστάσεις
Ασφαλείς είναι πλέον οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, στον λόφο Κουφού, καθώς, έπειτα από την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, δεν απειλούνται από την πυρκαγιά.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Βοήθεια από Ευρωπαϊκή Ένωση
Τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ δέχθηκαν αρχικά να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα διαχείρισης κρίσεων, Μπάλας Ουιβάρι.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών.

«Ήδη το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει βοηθήσει στην κινητοποίηση τόσο πυροσβεστικών αεροπλάνων, όσο και ομάδων εδάφους για την Ελλάδα από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω του Μηχανισμού», σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα η βοήθεια αυτή αφορά:

Δύο canadair από την Ιταλία, μέρος της rescEU.
Ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία, μέρος της rescEU.
Μια επίγεια πυροσβεστική ομάδα από την Τσεχία και μια από τη Ρουμανία.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, σημείωσε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αργότερα, όπως έγινε γνωστό, διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν και οι Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ελικοπτέρου Super Puma, αποστέλλει πολυάριθμη βοήθεια.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη χώρα μας αποστέλλονται:

Εναέριες Δυνάμεις

• Τουρκία: Δύο (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors.

• Σερβία: Ένα (1) πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov.

Επίγειες Δυνάμεις

• Γαλλία: 200 άτομα, με 28 υδροφόρα οχήματα.

• Ρουμανία: 44 άτομα, με 4 υδροφόρα οχήματα.

• Σερβία: 35 άτομα, με 10 οχήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

20 Σχόλια

  1. ΜΑΓΚΙΤΗ {ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ} ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. ΑΝΤΕ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΟ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗ.

  2. Στα ίδια έργα θεατές. Γιατί, περιμένατε κάτι άλλο φέτος. Ποια προετοιμασία έγινε? Μόνο μπούρδες κι ευχολόγια. Θέλουν την Ελλαδα τόπο κρανίου

  3. Διαβάζω από τα σχόλια, πραγματικά με λυπεί και δεν ξέρω τι είναι πιο ανησυχητικό, το ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΣΟΚΆΡΕΙ τίποτα πλέον, να είσαι ΑΠΑΘΗΣ, Αλλά όχι και ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΣ.. ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ.
    Εντάξει, ο κόσμος είναι μαλακας αλλά πιο 41%;; τι πιστεύετε..

  4. Η ζημιά που κάνετε όλοι σας όμως και τα διαιωνίζεται όλα αυτά είναι αυτή η καραμέλα του 41% Άραγε θα καταφέρετε ποτέ να δείτε ότι δεν υπάρχει ούτε 41% ούτε τίποτα τα % .Απόφαση μεγάλων και νοθείες και χειρισμοί στα μέτρα τους είναι..Δεν υπάρχει αντιπολίτευση , κλείνουν τις πόρτες κιόλα τα κόμματα μαζί συννενουνται το επόμενο θέατρο που θα πουλήσουν όλοι μαζί για να κάνουν τα θελήματα τους..εντομεταξυ εσείς νυχτωμενα κεφάλια μαλλιοτραβιεστε μεταξύ σας για 41% ανύπαρκτα και δεν κοιτάτε τους πουσταραδες όλους εκεί όπου πρέπει να τους κοιτάτε..κι έτσι μια χαρά είναι δεμένο το γλυκό να συνεχίσει να σερβίρετε έτσι επαοριστου αφού και σεις είστε έτσι…μπουζουκοκεφαλα κουτορνιθια που σφαζεστε μεταξύ σας σε ώρες κρισης

  5. Ο ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOU TUBE ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΚΑΗΚΑΝΕ 400 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙ’ΑΥΤΟ. ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ?

  6. ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
    .
    ΜΙΣΟΣ ΠΟΛΥ ΜΙΣΟΣ.
    .
    ΕΒΡΑΙΟΙ, ΑΛΒΑΝΟΙ, ΤΟΥΡΚΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ-ΝΑΖΙ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΑ ΛΟΓΩ ΜΩΆΜΕΘ.
    .
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΧΑΖΟΙ ΚΑΙ ΜΙΜΗΤΕΣ .

  7. 41% Βγάλτε το σκασμό και ρουφάτε τον μεχρι να στερέψει. Παραλίες και αποχη μου θέλατε. Σκάστε ζώα. Να καείτε να το χαρείτε. Μαζόχες. Κοπρόσκυλα. Ανάξιοι να λέγεστε Έλληνες.

  8. Εφόσον θα ενισχυθούν τα πυροσβεστικά μέσα από το εξωτερικό, να στείλουν στο όρος μενοικιο ενισχύσεις, που καίγεται πάνω από 10 μέρες τώρα, παρθένο δάσος αιώνων, στα όρια του Σερρών με Δράμας….

  9. Εφόσον θα ενισχυθούν τα πυροσβεστικά μέσα από το εξωτερικό, να στείλουν στο όρος μενοικιο ενισχύσεις που καίγεται πάνω από 10 μέρες τώρα παρθένο δάσος αιώνων στα όρια του Σερρών με Δράμας….

  10. Δεν υπάρχουν μερικοί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΪ ΈΛΛΗΝΕΣ αξιωματικοί να συλλάβουν απόψε όλους τους προδότες και να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Α ρε Παπαδόπουλε αντί να τους κρεμάσεις στο Σύνταγμα, τους κλεφταράδες προδότες, τους έδωσες διαβατήρια να φύγουν στο εξωτερικό και 50 χρόνια τώρα, τα ίδια κολόσογα καταστρέφουν και κατακλέβουν την Ελλάδα.

  11. τι θσ κανουν θα καθονται βρε 3 ρωσικκαα αεροπλανα και καθαρισαμε της φωτιες

  12. Συριζομουτρα έβαλαν τις φωτιές για να πλήξουν τον Κυριάκο.. όμως δεν μασάμε.. στηρίζουμε Κυριάκο Μητσοτάκη και πάμε να φτιάξουμε όλοι μαζί ξανά την πατριδα μας..στις επόμενες εκλογές 81% η ΝΔ

    1. Τι τραβάτε και σεις τα υπαλληλάκια χαχαχ πάρτο χαμπάρι το “μακελειό” θα σας ρίξει στα ποσοστά που σας αξίζουν

    2. Ρε, άντε μου στο γέρο διάολο καταραμένη δράκα!!! Αδειάστε μας το ρημαγμένο τόπο σκουπίδια/ερπετά/σκουλήκια…

  13. ΜΑ Ο ΣΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ….. ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΜΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ Ο ΑΕΡΑΣ.. ΑΜ ΠΩΣ.. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ. ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΑΡΑ. Ο ΑΝΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ, ΟΧΙ Ο ΓΑΜΨΟΜΥΤΗΣ.

  14. Ακουμε και δημοσιογραφους να λενε οτι φετος τα πηγαμε καλα με της φωτιες καλα μας δουλευουνε καθε 2 – 3 ημερες φωτιες εχουμε αυτο ειναι το καλυτερα;;;.
    Τουλαχιστον μην λετε τιποτα..μακραν ο χειροτερος πρωθυπουργος που εχει περασει απο αυτη την χωρα…μαζι με τους πιο αναποτελεσμικους υπουργους.

  15. Αν ο κυρ Κούλης έκοβε λεφτά από μαλακίες (κάαϋ, λέσχες, αναδρομικά δικαστάκηδων και καραβανάδων) και αγόραζε drones για επιτήρηση δασών σε δύσκολες μέρες με ζέστη και αέρα, θα ήταν ταχύτερη η αντίδραση της πυροσβεστικής. Αν έκοβε τα μπόνους στους κόπρους Δ.Υ. που βαράνε σφραγίδες (στην εποχή της πληροφορικής και της ψηφιακής υπογραφής) και αγόραζε καινούργια (και σε ικανό αριθμό) πυροσβεστικά αεροπλάνα και οχήματα, δεν θα φτάναμε εδώ… Αλλά οι λιγοστοί που τα λέμε αυτά, τρώμε πέτρες…

  16. Νέο. Μάτι.. Νέα Τέμπη.. Παραιτηθειται να ησυχάσουμε..!!!!

    1. Βρέθηκε ο πρώτος νεκρός, γυναίκα μάλλον εργαζόμενη, σε επαγγελματικό χώρο.

Comments are closed.