Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Ford (European Commuter Survey) μεταξύ 5.503 εργαζομένων σε Βαρκελώνη, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι και Ρώμη αποδείχθηκε ότι το 26% αγχώνεται για την διαδρομή που κάνουν καθημερινά μέχρι τη δουλειά, ενώ μόλις το 23% αγχώνεται για τη δουλειά.
Στη Ρώμη για παράδειγμα , οι περισσότεροι ανέφεραν ότι η διαδρομή για τη δουλειά τους προκαλεί περισσότερο στρες από όσο η μετακόμιση σε νέο σπίτι. Για τους Λονδρέζους η διαδρομή για τη δουλειά τους προκαλεί περισσότερος άγχος από όσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Συνολικά, ο ένας στους τρεις θεωρεί τις καθημερινές μετακινήσεις όλο και πιο αγχωτικές, ενώ ο ένας στους τέσσερις επεσήμανε ότι γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτες.
Ο αντιπρόδρος της Ευρωπαικής Ford που είναι υπεύθυνος για την Βιωσιμότητα, το Περιββάλον και την Ασφάλεια δήλωσε «πολλοί νιώθουν ήδη την κόπωση μιας ολόκληρης ημέρας πριν καν πατήσουν το πόδι τους στο γραφείο». Η Ford έχει στόχο να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων διεξάγοντας πειράματα. Το πιο σημαντικό είναι το Innovate Mobility Series. Η Ford κάλεσε πρωτοπόρους και προγραμματιστές από όλο τον κόσμο με σκοπό την ανεύρεση λύσεων για χώρες όπως η Αγγλία, Πορτογαλία, Β. & Ν. Αμερική, Αφρική, Ινδία και Κίνα, και φέτος η Αυστραλία.
Ανάμεσα στις προκλήσεις ήταν η ανεύρεση τεχνολογικών λύσεων για τον εντοπισμό ανοιχτών χώρων στάθμευσης σε αστικές περιοχές, καλύτερους τρόπους μετακίνησης σε συνωστισμένες πόλεις και η χρήση συστημάτων πλοήγησης και άλλων εργαλείων για πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη σε απομονωμένες περιοχές. Αν και δεν έχουμε στοιχεία για την Ελλάδα, είναι γνωστή η κατάσταση.
Πάντως, για να διορθωθεί η κατάσταση στη χώρα μας. που η αργοπορία είναι βασικό στοιχείο πλέον στην νοοτροπία του Νεοελληνα, θα χρειαστούν μεγαλύτερες αλλαγές από τους καλύτερους τρόπους μετακίνησης και την δημιουργία νέων χώρων πάρκινγκ αφού το πιο πιθανό που θα δούμε θα είναι και αυτά διπλοπαρκαρισμένα.
Του Γιώργου Χαλάτση