«Καταπέλτης» είναι για τους συνταξιούχους, εργαζόμενους, εμπόρους, καταστηματάρχες, κ.λπ. η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα επιτρέποντας στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κ.λπ.) να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε Τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή να πάει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του.
H απόφαση της 7μελούς σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη τμήματος του Δικαστηρίου αλλά και παλαιότερες που «μπλόκαραν» το δημόσιο κρίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι αντισυνταγματική.
Συγκεκριμένα η 7μελής σύνθεση με την υπ΄ αριθμ. 2082/2014 απόφασή του και με άλλο πρόεδρο, έκρινε τα εντελώς αντίθετα από την 5μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, με εξαίρεση τον εισηγητή της υπόθεσης που συντάχθηκε με την απόφαση του περασμένου Μαρτίου.
Οι δικαστές αναφέρουν δηλαδή πως με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».
Στο πλαίσιο αυτό, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει δικαστικώς, με την διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του, υπογραμμίζουν οι δικαστές: «…Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο και από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους».
Εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στο οφειλέτη, παρά μόνο στην Τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ:
«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ’ αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου….Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».
Απόφαση-ταφόπλακα του Συμβουλίου της Επικρατείας-Με τον…νόμο θα βάζουν χέρι στις καταθέσεις μας!

Comments are closed.
κόφτε τους τα χέρια όσων βάζουν χέρια στις καταθέσεις τις ελάχιστες του κοσμάκι, στους πενιχρούς μισθούς που πλέον παιρνουν.
αυτό χρειάζετια να γίνει , κόψιμο η παλάμη, ΄οπως στις μουσουλμανικές χώρες στους κλέφτες, γιατί περί κλεφτών μιλάμε, είτε είναι εφοριακοί είτε τραπεζικοί, το ίδιο κάνοι, οι μεν δινουν εντολη, οι δε εκτελούν!
ας αρνηθούν να το κάνουν , κοιτάνε τη θεσούλα τους όμως, κι αδιαφορούν, άρα είναι ΣΥΝΕΡΓΟΙ στο έγκλημα της ληστείας των κόπων των Ελλήνων!!
αρα χωρίς παλάμη θα το σκεφτούν διπλά, όπως σε μια παλια ελληνικη ταινία με τον Βέγγο που εκανε τον εφοριακό κι ο ενας εκ των συναδέλφων του δεν είχε χέρι!!!!!
χωρίς δραστικά μέτρα αυτοδικίας δε γίνεται τίποτα δυστυχώς!
ξεφτιλισμένοι πληρωμένοι δικαστικοί!
στη κρεμαλα καλα το λεω χρόνια, οτι δέχονται εντολές απο την εκάστοτε κυβέρνηση όπως τους βολεύει, η ανεξαρτητη δικαιοσύνη για κλωτσιές ειναι!!
μου αρέσει που δινουν το δικαίωμα κατ’οπιν εορτης να προσφύγεις στα δικαστήρια κλπ κλπ.λες κι ειμαστε όλοι δικομανείς
πόσα πήρατε, πόσα να μας πειτε προδότες, παρέα με τους κυβερνώντες στην αγχόνη, μονο για εκει αξίζετε αφού προδίδετε ένα λαό για τα συμφέροντα σας, τα οποία είναι ενάντια στο συμφέρον του κρατους αφου κράτος είναι ο λαός!
ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΡΙΝΗ ΑΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.ΤΟ ΕΠΤΑΜΕΛΕΣ ΤΟ ΕΚΡΙΝΕ ΝΟΜΙΜΟ ΑΦΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟ. ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ..
Θα παω να καταθέσω άμεσα την πεθερά μου στην τράπεζα!
Στέφανε ισχύει και για τα ασφαλιστικά ταμεία αυτό?