ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΕ 45.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΛΟΓΩ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ – ΠΟΙΟΙ TΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ

Κοινοποίηση:
συντάξεις

Αναδρομικά στις συντάξεις τους από τις αυξήσεις που πήραν με τον δεύτερο επανυπολογισμό και με ποσά που φτάνουν ως και τα 8.592 ευρώ πρόκειται να πληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες από τον ΕΦΚΑ σε περίπου 45.000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα ποσά που θα λάβουν είναι οι αναδρομικές αυξήσεις 48 μηνών, ήτοι από Οκτώβριο του 2019 ως και τον Οκτώβριο του 2023, δεδομένου ότι από τον Νοέμβριο του 2023 και μετά λαμβάνουν την αυξημένη σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πληρωμών, οι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι συνταξιούχοι μετά το 2016 οι οποίοι λαμβάνουν (οι περισσότεροι) δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου, ή δυο συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται επίσης συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση (π.χ, ΙΚΑ και ∆ημόσιο), συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και άλλες περιπτώσεις.

Ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και οδηγεί σε αύξηση συντάξεων γιατί προβλέπονται μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σύγκριση με τα ποσοστά που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα με 35 έτη ασφάλισης ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81% ενώ με το νόμο Βρούτση, βελτιώθηκε σε 37,31%, με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξήθηκε στο 50,01% από 42,80%, κ.λπ.

Όλα τα παραδείγματα και άλλες οικονομικές ειδήσεις, στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Μακελειό

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response