Μπορεί η φύλαξη της συνοριακής γραμμής του Έβρου να έχει ενισχυθεί με στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά οι στρατιωτικοί υπάλληλοι που έχουν αναλάβει τις περιπολίες, δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και… 18 μήνες-Ποιο το ποσό που δικαιούνται ανά περιπολία.
Τι μεταφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ) και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών), Νίκος Παναγιωτίδης.
Με στρατιωτικές περιπολίες ενισχύθηκε η διασυνοριακή φύλαξη στον Έβρο, έπειτα από τη μεταναστευτική κρίση που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020. Οι υπάλληλοι του στρατού, ωστόσο, που έχουν αναλάβει να περιπολούν στα σύνορα μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., γράφουν… εργατοώρες, δίχως πλέον να λαμβάνουν χρηματική αμοιβή.
«Τον Φεβρουάριο του 2020 κληθήκαμε να ενισχύσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις που φυλούν τα σύνορα και οι περιπολίες ήταν μεικτές, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που προέρχονταν από την Τουρκία», εξηγεί στο GRTimes ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜ/Θ, Νίκος Παναγιωτίδης.
«Οι αστυνομικοί που φυλούν τα σύνορα αμείβονται κανονικά για την εργασία τους, πράγμα που αποφασίστηκε να συμβεί και με τους στρατιωτικούς. Οι στρατιωτικοί πληρώθηκαν μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες. Έκτοτε και από τον Ιούλιο του 2020, έπαψαν να πληρώνονται ενώ συνεχίζουν τις περιπολίες», υπογραμμίζει ωστόσο ο ίδιος.
Το ποσό το οποίο δικαιούται όποιος στρατιωτικός πραγματοποιεί την περιπολία, ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά 8ωρο. «Άρα, μιλάμε για περίπου 40 ευρώ μ.ο. τον μήνα για κάθε συνάδελφο», όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτίδης.
Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, μίας τέτοιας περιπολίες, έλαβε χώρα και ένα ατύχημα το οποίο κόστισε σε στρατιωτικό το πόδι του, θέμα που είχε αναδείξει και το GRTimes. «Συνέβη τον Νοέμβριο και πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο ατύχημα», όπως μεταφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜ/Θ, «καθώς ένα λεωφορείο έπεσε σε όχημα του στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί συνάδελφος, του οποίου το πόδι έπρεπε να ακρωτηριαστεί. Οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους και δεν πληρώνονται».
Έχουμε πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τη νυχτερινή εργασία-Εδώ και 5 χρόνια δεν υπογράφεται μία ΚΥΑ
Ένα επιπλέον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους στρατιωτικούς, είναι και η αποζημίωση νυχτερινής εργασίας. Πρόκειται για ένα ποσό που εισπράττουν τα Σώματα Ασφαλείας, πλην των στρατιωτικών και καταβάλλεται σε όσους εργάζονται κατά το χρονικό διάστημα 22:00-06:00.
«Το 2017, πάρθηκε η απόφαση να καταβάλλεται η νυχτερινή εργασία και στους στρατιωτικούς. Ωστόσο, όλα κόλλησαν σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία έπρεπε να υπογραφεί ανάμεσα σε υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπουργείο Οικονομικών. Εδώ και πέντε χρόνια αυτή η ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί και έτσι εμείς δεν εισπράττουμε το συγκεκριμένο ποσό».
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των στρατιωτικών αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρει πως έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή από τον Ιούνιο του 2019. «Εμείς από πλευράς μας, ως Ομοσπονδία, έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν. Οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Κιλκίς, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη δικαιωθεί. Η απόφαση δεν είναι εφέσιμη για το δημόσιο και έτσι, θα εισπράξουν εντόκως την αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, όταν τελικά θα τα καταβάλλει το δημόσιο, από την ημέρα της υποβολής της αγωγής και έπειτα».
Το ζήτημα έχει τεθεί ήδη δύο φορές στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΑΜ/Θ, «το θέμα δεν είναι να πηγαίνουμε σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις και να ταλαιπωρούμαστε. Θα πρέπει το κράτος να υπογράψει την εν λόγω ΚΥΑ και να κλείσει το ζήτημα».
Ο κ. Παναγιωτίδης, μάλιστα, απευθύνει έκκληση σε όλους τους στρατιωτικούς «να γραφτούν στις ενώσεις των στρατιωτικών και να ζητήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή του νόμου.
Εμείς θα καταφεύγουμε στα δικαστήρια, μέχρι να δικαιωθούμε…».
Όλο και κάτι θα κάνει το πεκινουα του Ρόθτσιλντ ο Δένδιας να τους δώσει κάτι.