Ένα νέο επεισόδιο στο Αιγαίο, μεταξύ ψαράδων, το οποίο μάλιστα, προηγήθηκε του περιστατικού με τους πυροβολισμούς στα ανοιχτά της Λέρου, αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ, o Πρόεδρος των γρι- γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός.
Ο κ. Μανιός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είχαμε ένα περιστατικό που δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, δύο μέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου όπου μετά από φραστικό επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά, έπεσαν και πυροβολισμοί.
Ο Έλληνας τράβαγε μπροστά με την μηχανότρατα, ήθελε να περάσει ο Τούρκος, ακολούθησε το φραστικό επεισόδιο και μετά ο Τούρκος τράβηξε όπλο και έριξε τρεις πυροβολισμούς και μια ριπή”.
Μάλιστα, ο κ. Μανιός, απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί δεν έχει γίνει γνωστό το περιστατικό, απάντησε:
«Το λιμεναρχείο είναι ενήμερο. Ο συνάδελφος ενημέρωσε αμέσως. Όμως η απάντηση που πήρε ήταν να μην πει τίποτα και να μην δώσει έκταση στο θέμα”.
Είναι προφανές πως η Τουρκία έχει εντάξει τις τράτες στο πλαίσιο αναβαθμισμένης επιχείρησης γκριζαρίσματος του Αιγαίου.
Άλλωστε ήδη από τις αρχές του χρόνου είτε με εμβολισμούς σκαφών είτε ακόμη και με τη σύλληψη στον Έβρο των δυο Ελλήνων στρατιωτικών η Άγκυρα έχει δείξει έχει αλλάξει επίπεδο στην προκλητικότητα ακολουθώντας μη συμβατικές τακτικές.
Θεωρητικά και μόνον φαίνεται πως είναι πλέον τα σύνορα των ελληνικών χωρικών υδάτων σε πολλά σημεία του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς μια ολόκληρη αρμάδα μεγάλων τουρκικών αλιευτικών σκαφών ψαρεύει συστηματικά εντός αυτών.
Συχνά δε, ακόμα και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις ελληνικές ακτές, απόσταση στην οποία απαγορεύεται να ψαρεύουν ακόμα και οι ελληνικές μηχανότρατες.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, φέτος όμως έχει ξεφύγει από κάθε προηγούμενο, αναφέρουν στην «Καθημερινή» μάρτυρες των γεγονότων αυτών στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται βορείως από τη Σάμο και την Ικαρία και νοτίως από την Κω, ενώ δυτικά από την Πάτμο.
Σε όλο αυτόν τον θαλάσσιο χώρο μπαίνουν καθημερινά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων περί τις 15 με 20 τουρκικές μηχανότρατες, αναφέρουν ντόπιοι ψαράδες.
Αλλες τόσες μπαίνουν από την Κω μέχρι τη Σύμη και περισσότερες βορειότερα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.
Ομως δεν κινούνται μόνον στην παραμεθόριο αλλά και στο δυτικό Αιγαίο σε περιοχές που υπάρχουν διεθνή ύδατα (που απέχουν δηλαδή περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, δηλαδή από την παραλία), χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά αλλά πλησιάζοντας ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας εμπράκτως την εθνική κυριαρχία.