Σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι αλλεπάλληλες δονήσεις «διώχνουν» καθημερινά κατοίκους και επισκέπτες.
Ιδίως στη Σαντορίνη παρατηρείται μια μαζική τάση φυγής, ενώ ανάλογο δρόμο (κυρίως θαλάσσιο) επέλεξαν πολλοί από όσους βρίσκονταν τόσο στην Αμοργό όσο και σε άλλα κοντινά νησιά, όπως η Αστυπάλαια και η Ανάφη.
Οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς ο Εγκέλαδος συνεχίζει τον τρομακτικό «χορό». Έντονη ανησυχία επικρατεί και για τις συνεχόμενες κατολισθήσεις στη Θήρα, με τις αρμόδιες Αρχές να είναι σε επιφυλακή.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 50 δονήσεις με ένταση 4 Ρίχτερ και πάνω.
Μάλιστα, την Τρίτη (4/2) καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος από όλους τους σεισμούς, ο οποίος ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ωστόσο, το διάστημα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία, ήταν αυτό μεταξύ 21:43 και 22:41, κατά το οποίο σημειώθηκαν επτά δονήσεις από 4 έως και 4,8 Ρίχτερ.
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ στην Σαντορίνη, ενισχύονται και οι δυνάμεις που έχουν μεταβεί στο νησί, όπου μετέβη ακόμη μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».
Σημειώνεται ότι το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές, αλλά και κρίσεις σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν. Κοινώς, οι Αρχές προετοιμάζονται για κάθε σενάριο.
Επτά σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε 1 ώρα
Είναι τόσο έντονη και συνεχής η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που έχουν καταγραφεί επτά δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε μια ώρα.
Οι σεισμοί, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κυμαίνονται μεταξύ 4 και 4,8 Ρίχτερ, το διάστημα από 21:43 έως 22:41. Το επίκεντρο εντοπίζεται 12 με 17 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αμοργού