Από μπροστά πάνε οι δονήσεις του Εγκέλαδου και από πίσω οι δονήσεις των σεισμολόγων. Ό,τι θέλει λέει ο καθένας. Ο ένας έχει σχέση με το ηφαίστειο, ο άλλος λέει δεν έχει. Ο ένας λέει να κάνει σεισμό άνω των 5.5 ρίχτερ, ο άλλος δεν τον θέλουμε τέτοιο σεισμό. Δεν έχουν αποφασίσει, δεν μπορούν να κρατήσουν μια γενική ακολουθία εντείνοντας την αγωνία αλλά και την ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης, αλλά και των άλλων νησιών που καθημερινά επί 24ώρου σχεδόν βάσεως, χορεύουν στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Όσο για την επιστημονική τους κατάρτιση για τα ηφαίστεια; Ας μην το θίξουμε καλύτερα.
Ας δούμε όμως τι υποστηρίζει ο καθένας τους σε γενικές γραμμές:
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως «το σενάριο του σεισμού 6 ρίχτερ είναι το ακραίο και όχι το πιο πιθανό. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις». Για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σημειώνει: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε στη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς: «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική, η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Το Κολούμπο, είναι ενεργό, ενεργότατο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των αερίων, οπότε πρέπει να προσέξουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής. Ο τελευταίος σεισμός και ο μεγάλος έγινε το 1956 με μέγεθος 7,5 συν πλην 0,2.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6. Αν γίνει αυτός ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει μια κατολίσθηση η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα τσουνάμι».
Για έκρηξη ηφαιστείου είπε: «Δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια το πόσο πιθανό είναι να έχουμε μια έκρηξη του ηφαιστείου. Tο 2011-2012 είχαμε τέτοια κρίση ηφαιστειακή, αλλά δεν οδήγησε σε έκρηξη».
Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού τόνισε: «Η Σαντορίνη έχει πολλά υποθαλάσσια ρήγματα. Μεγάλα τμήματα του βυθού μετακινούνται και δίνουν σεισμούς. Διανύουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Δεν υπάρχει καμία ενεργοποίηση για το ηφαίστειο της Νέας Καμένης. Το ηφαίστειο Κολούμπο που είναι ένα ενεργό ηφαίστειο δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ».
Καθηγητής ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης: «Αν θεωρήσουμε ένα τέτοιο σεισμικό ρήγμα τότε το μέγεθος του σεισμού μπορεί να φτάσει πάνω από 6 Ρίχτερ. Για να βγει ενέργεια σεισμού 6 ρίχτερ απαιτούνται 33 σεισμοί μεγέθους 5. Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει η περιοχή από το 1956 να ξαναδώσει ενέργεια για ένα μεγάλο σεισμό».
Ο Ακης Τσελέντης μέσω ανάρτησής του στα social media, ανέφερε ότι η «δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του. Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα.
Καθηγητής Φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης: «Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κατά μέσο όρο πιστεύουμε κάθε 50 χρόνια. Στον 20ο αιώνα γίνανε το 22, το 28 και το 50 και ήταν μικρές εκρήξεις. Είμαστε στο χρονικό διάστημα (να γίνει). Πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ κοντά το ηφαίστειο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα σενάριο. Αυτό που δεν φαίνεται πως θα γίνει είναι μια μινωϊκή έκρηξη. Αυτές γίνονται περίπου κάθε 17.000 χρόνια. Το τσουνάμι είναι πραγματικά κάτι που μπορεί να συμβεί είτε έχουμε έναν υποθαλάσσιο σεισμό στο ρήγμα αυτό, είτε έχουμε μια υποθαλάσσια έκρηξη. Αυτό είναι μέσα στα σενάρια να γίνει».
Όπως καταλάβατε… όπου λαλούν πολλοί κοκόροι άκρη δεν βγάζεις!
δεν μπορει να γινει προβλεψη σεισμου-μεγεθους-σημειου,δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα και ουτε θα γινει ποτε.
αλλο ο καιρος που με μαθηματικα μοντελα προβλεπεται και αλλο ο σεισμος.
αυτο που λεει ο καθε ενας το δικο του ειναι γιατι δεν υπαρχει τροπος προβλεψης οπως προανεφερα.
Αν δε σου εξηγησει ταρίφας, άκρη δε βγάζεις…
Ελλάδα, η χώρα των ειδικών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν πάμε να κάνουμε όλοι τα εμβόλιά μας μπορεί και να τον γλυτώσουμε τον σεισμό…
Οι σεισμολόγοι γενικώς δεν έχουν ιδέα αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα.
Οτι λεει ο κ. Τσελεντης! Οι υπολοιποι αντι να υπηρετουνε το κοσμο μαλλον εξυπηρετουνε τα “κυβερνητικα” συμφεροντα! Συσκεψεις επι συσκεψεων, μπας και καλμαρει ο κοσμος για το… εγκλημα των τεμπων, ακριβεια, κωλογεννητριες με “φτηνο” ρευμα, υποκλοπες…..και παντα με καπουτσινιες, φρεντοτσινιες, εμφιαλωμενο νερακι ….κανα…επιδομα για τα εισιτηρια του κοσμακη που εγκαταλειπει το νησι?
ΜΕ 10 ΡΙΧΤΕΡ ΟΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ
τα 10 ριχτερ ειναι καταστροφη ,ειναι η διαιρεση του ημισφαιριου σε 2,δεν εγινε ποτε κατι τετοιο