Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ,
Είχαμε κάποια γεγονότα, περίεργα θα έλεγα, το βράδυ του Σαββάτου, που αφορούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που δεν «κολλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυγκρούονται.
Από τη μία ήταν η διαρροή της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση των Τούρκων από την περιοχή του Καστελόριζου, που ανακούφισε τους πολίτες. Παράξενο δεν είναι, όμως, να διαρρέει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ότι «βλέπει» αποχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα ομιλούμε για «αραίωση» των τουρκικών πλοίων, όπως πληροφορηθήκαμε από άλλες πηγές;
Και από την άλλη, ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πρεσβεία εξαπέλυσε και μία αισχρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας από την οποία καταλάβαμε όσοι μελετήσαμε την ανακοίνωση, ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν κοντά στο Καστελόριζο. Από την ανακοίνωση πηγάζει μίσος για το πανέμορφο νησί του Αιγαίου Πελάγους, διότι το Καστελόριζο τους ακρωτηριάζει.
Ο καθένας μας αναρωτιέται τι συμβαίνει; Αποχωρεί ο τουρκικός στόλος και επιστρέφει στα τουρκικά λιμάνια, όπως διέρρευσε η Αθήνα; Και αν αληθεύει γιατί η τουρκική πρεσβεία έσπευσε να δηλώσει ότι ξεκινούν οι έρευνες;
Είτε η ελληνική πλευρά έχει λάθος πληροφόρηση και ο τουρκικός στόλος παραμένει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε η τουρκική πρεσβεία προχώρησε σε μία προβοκάτσια, όπως μου είπε φίλος διπλωμάτης, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.
Γέλασα. Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση, έστω και μισό τοις εκατό, να πράξει οτιδήποτε ο Τούρκος πρέσβης χωρίς να λάβει εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποκλείεται.
Και επειδή η τουρκική ανακοίνωση έγινε δημόσια και με επίσημο τρόπο, ισχύει. Όμως και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Πως ξεκίνησε έρευνες το Oruc Reis αφού οι δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να παραμένει, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε τουρκικό λιμάνι.
Η άλλη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι παίζεται ένα «παιγνίδι». Που ίσως είναι προσυνεννοημένο, ώστε οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία εν τη απουσία της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τα ηνία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι ΔΕΝ θα συμμετέχει σε κανένα διάλογο εάν ο τουρκικός στόλος δεν επιστρέψει στο ναύσταθμο. Σωστή τοποθέτηση, αλλά να θυμίσω ότι ο τουρκικός στόλος έχει κάνει «σουρωτήρι» την κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πρέπει να αποχωρήσει και από εκεί πριν ξεκινήσουν οι όποιες συνομιλίες; Πρέπει… Να τονιστεί ότι είναι όρος.
Νομίζω ότι μερικές φορές δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε, πόσο μάλλον να αναλύσουμε σωστά τις παράλογες, τις σχιζοφρενικές αποφάσεις των Τούρκων. Ούτε ξέρουμε πότε μπλοφάρουν, ούτε γνωρίζουμε πότε λένε την αλήθεια. Αυτό για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι έχουν σχέδιο και για το Αιγαίο και για την Κύπρο.
Ουδείς μπορεί να ζητήσει από τον όποιο Πρωθυπουργό να μην εισέλθει σε διαδικασία διαλόγου, φτάνει να θέσει τις κόκκινες γραμμές του και να τις δημοσιοποιήσει. Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει πρώτα να τερματιστούν οι απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, πριν καθίσει απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
Όμως πρέπει να φροντίσει να μην απογοητεύσει το λαό, που στηρίζει την κυβέρνηση του επειδή ακριβώς βλέπει ότι απέρριψε τον ενδοτισμό, στη βάση του οποίου διαπραγματευόμαστε όλα τα χρόνια με τους Τούρκους, αλλά πάνω απ’ όλα έδιωξε και τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στην Τουρκία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ενώ ο όπου γης Ελληνισμός δίνει τη μάχη για την Αγία Σοφία -και πολύ καλά κάνουμε όλοι και να μην σταματήσουμε- η Τουρκία συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα μέτωπα που άνοιξε η κατοχική δύναμη είναι πολλά, αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τις μάχες μας για όλα τα εθνικά θέματα. Για το θέμα της Αγίας Σοφίας έγιναν πολλά λάθη, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός λόγος: Ο Ερντογάν εκβιάζει και απειλεί τους μάρτυρες Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οπότε ουσιαστικά “κόβει” και το ένα χέρι του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι κληρικοί μας, ότι η δύναμή τους είναι η Ομογένεια, η οποία στα πολιτικά θέματα πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Δεν θέλουμε διάλογο θέλουμε πόλεμο με τους Μογγόλους να τους γαμησουμε
Καθηστε καλα λεμε ,κοφτε της μαγκιες γιατι ετσι και παμε σε πολεμο τα μπαρουτοκαπνισμένα μεμετια θα σας πηδανε στον δρομο και θα παρακαλατε τον Αμερικανο να τους σταματησει.
Γελοιε υποτακτικε!!!
Χτυπάει ο γύφτος να μπεί μέσα στο σπίτι σου και να κάτσει στο καθιστικό και συ του λές μισό λεπτό να το συζητήσουμε. Ρε πάτε καλά ???
Διάλογο με τη Τουρκία? Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό,για ποιό θέμα ο διάλογος?Να συζητήσουμε τι? Ετσι αν είναι να συζητάμε με τον καθένα για ο,τι μας ανήκει,τότε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Κούλη και τους υπόλοιπους 301 να συζητήσουμε να κάνουμε διάλογο τι θα μας δώσει από αυτό που τους ανήκει και να το απαιτήσουμε κιόλας….Ούτε διάλογος,ούτε Χάγη….Είμαστε ανένδοτοι.ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΧΕΙΡΟΜΕΝΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ. ΤΕΛΟΣ.
Συνυπολόγισε και αμερικλάνους μέσα… Τόσο!
Το τρίτο είναι και το μακρύτερο.
Γιατί ρε γμτ να απέχουν η συνθηκολόγηση και η υποταγή ένα τσιγάρο δρόμο και κάθε αξιοπρεπής απάντηση να “κείται μακράν”, πάντα;;;
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΤΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ;
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;
ΑΨΟΓΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ρε παιδιά τι να πω.Δε μπορώ να πιστέψω
ότι τα γραφει σοβαρά!!
Ο πόλεμος κάποια στιγμή θα είναι αναπόφευκτος….