Μια «βόμβα» έριξε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις «μη φιλικές» χώρες (δηλαδή και στην Ελλάδα), καθώς ανακοίνωσε ότι πλέον θα αγοράζουν φυσικό αέριο σε ρούβλι.
Κάτι που έχει οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ΕΕ, η οποία έφτασε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για αγορά αμερικανικού LNG, παρόλα αυτά η τιμή του είναι περίπου εξαπλάσια από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.
Το Κρεμλίνο την Παρασκευή είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.
«Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».
Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πάρουν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα. Η ομιλία του Πούτιν αύξησε το ρούβλι κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η κίνηση του Πούτιν, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια από τις πιο απότομες στροφές στη ρωσική πολιτική φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Σιβηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο άνθρωπος που είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999 έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί όργανο μιας αμερικανικής «αυτοκρατορίας του ψεύδους» με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.
Γελάνε και τα τσιμέντα με τους Ρώσους μεθυστακες και τον κοντό πρώην καγκεμπιτη! Για ποιο ρούβλι μιλάμε αυτό που είναι πια σχεδόν κωλοχαρτο και η αξία του είναι 1 δολάριο ίσον με 140 ρούβλια! Αν όντως το κάνει αυτό ο καγκεμπιτης τότε άδικα χαίρεστε εσείς οι Ρωσοδουλοι αφού οι πρώτοι που θα πεινασουν θα είναι οι ίδιοι οι Ρώσοι! Η Ρωσία δεν εξάγει σχεδόν τίποτα η οικονομία της βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο αέριο. Οπότε αν οι μεθυστακες δεν πουλήσουν αέριο ΤΈΛΟΣ η φτωχή και παγωμένη Ρωσία.
Τζάμπα Πόλεμο κάνει ο Πούτιν και σκοτώνονται τόσοι αθώοι πολίτες. Άμα έκλεινε το αέριο και το πετρέλαιο η Ευρώπη εκτός την Ουκρανία, θα του δίνε δώρο και την Πολωνία. Για να μην σας πω και την Νότια Ευρώπη που δεν πάει.
στην τελική τι είμαστε; μήπως είμαστε μ@λάκες; λέω μήπως;
Αν πραγματοποιηθει αυτο, το Ρουβλι θα γινει αναρπαστο!
Που ακριβως θα βρουν Ρουβλια οι Δυτικοι για να πληρωσουν? Μα απο τις Ρωσικες Τραπεζες.
Και τι ανταλλαγμα θα γυρεψουν αυτες για να τους δωσουν Ρουβλια? …μηπως Χρυσο?
Αφου τα δολλαρια και τα ευρω δεν τα δεχονται οι Ρωσοι, πως αλλοιως θα αγοραστουν τα Ρουβλια?
..λεω εγω τωρα, κι ας μην ειμαι τραπεζιτης..
Δώσε πόνο Βλαδίμηρε. Στον Πούτιν πουτινιες
Δεν παιρνανε. Σας έχει στα τέσσερα καθίκια
Του κερατά.
Ναι καλά οταν ομως δει οτι ολοι λακισαν σε ποιον θα πουλησει το κολοαeριο του;
Nα πληρωσει τον λογαριασμο μου το σιχαμα ο γουρλοματης ανθελληνας μητσοβλακας.
Βλαδιμηρε κλεισε τη στροφιγγα! Μονο ο Γερμανος εχει καταλαβει και ομολογησει την εξαρτηση τους! Οι υπολοιποι περιμενουνε τα LPG LNG πλοια να κουβαλησουνε απο την Αμερικη ενεργεια στην Ευρωπη τεσσερις φορες παραπανω κοστους! Αμερικλανοι ο νους σας στη κονομα και απλα χεστηκατε για τον κοσμακη που υποφερει! Χανετε συμμαχους καργα και στο τελος θα απομονωθειτε!
Καλη σας καταστροφη! Στην απλη γλωσσα κεγεται μπουμερανγκ!
Ενας πρωην φιλοαμερικανος!
Θα παγώσουν τα ευρωπουλάκια.
Aπαντηση σε όσους ψήφισαν δεξιά το 2019
-Μου ήρθε η ΔΕΗ 1500 ευρώ
-Δες τα ραφάλ πως πετάνε
ο ψυχοπαθής της αρκουδοκαπουλης τουρκομουρας θα γουρλωθει περισσότερο. Το σίχαμα των αιώνων και του πλανήτη. Ο αφορισμενος, αφρισμενος, καταραμένος.
Ετσι , λαθος ατομο διαλεξαν οι σαυρες …..δωσε πονο , μονο πονο , εγω θα ειχα κλεισει τις βανες πριν 1 μηνα
Και τα παραμορφωμενα τα διποδα τα δικα μας εχουν σταματησει τον λιγνιτη , ω ρε τι σας περιμενει ολους , ξυλοσομπα με φουρνο και ειμαι καλα