Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.
«Ως εδώ, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και της επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν» το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας, διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.
Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
Έλληνες τραυματίες
Όπως μετέδωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1, δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί από τη φονική έκρηξη που «ισοπέδωσε» τη Βηρυτό. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε μιλώντας στην εκπομπή ο Λιβανέζος δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ. Όπως είπε, πολλοί Έλληνες διαμένουν κοντά στο λιμάνι, στην περιοχή δηλαδή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού: «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο»
Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, οι τεράστιες αυτές ποσότητες του νιτρικού αμμωνίου, οι οποίες προκάλεσαν την έκρηξη και την τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού, ήταν αποθηκευμένες για τουλάχιστον έξι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο κινδύνευαν όσοι εργάζονταν ή κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι και την Κύπρο.
Footage of the explosion at Beirut port from people within the port #Lebanon #Beirut pic.twitter.com/VCgQr7gmMg
— CNW (@ConflictsW) August 4, 2020
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.
Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνέστησε» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.
Το σενάριο της τρομοκρατίας απομακρύνθηκε από το προσκήνιο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου υπογράμμισε ότι οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονται σε εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν εδώ και χρόνια σε αποθήκη.
Οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια της τραγωδίας
Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Ομάδα της ΕΜΑΚ μεταβαίνει με C-130 στη Βηρυτό
Επλήγη πολεμικό πλοίο του ΟΗΕ – Πολλοί σοβαρά τραυματίες
Στρατιωτικοί της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), που επέβαιναν σε πολεμικό δεμένο στο λιμάνι της Βηρυτού, τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που συγκλόνισαν την λιβανέζικη πρωτεύουσα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η διοίκηση της αποστολής αυτής του ΟΗΕ.
Οι ναυτικοί, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν «σοβαρά», διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ενημέρωσε η UNIFIL σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Δεν διευκρίνισε τον αριθμό, ούτε την εθνικότητα των κυανόκρανων που τραυματίστηκαν, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι ακόμη «αποτιμά» την κατάσταση.
Ο επικεφαλής της αποστολής υποστράτηγος Στέφανο Ντελ Κολ τόνισε ότι η Δύναμη στέκει «στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη ώρα» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει».
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978.
We are so sad about the explosion that happened in Lebanon and very sorry about all their loss and for the ones who injured . Rest in peace to all gone souls and prayers for all of them in Lebanon .
#Beirut pic.twitter.com/hN9ZC7Hy9d— Burak Özdemir (@CznBurak) August 4, 2020
Η Γαλλία στέλνει εντατικολόγους, τόνους υγειονομικού υλικού
Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου η οποία συγκλονίστηκε χθες από δύο ισχυρές εκρήξεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 78 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.
«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.
Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε «την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό», ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες βράδυ. Είναι καθ’ οδόν σωστικά συνεργεία και μέσα προς τον Λίβανο, πρόσθεσε η προεδρία της Γαλλίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αδελφική αλληλεγγύη» της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως «η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου. Πάντα», σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
— Nedret ERSANEL (@NedretErsanel) August 4, 2020
Η Βρετανία προσφέρει τη βοήθειά της στον Λίβανο, βρετανοί διπλωμάτες τραυματίστηκαν
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 78 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, που πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.
«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και την παρακολουθούμε από κοντά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή σε βρετανούς υπηκόους που επλήγησαν» με οποιονδήποτε τρόπο.
Latest numbers:
45+ deaths
2500+ injured
Hospitals are at full capacity and many are facing electricity cuts.
The wheat silos are completely destroyed.
Aftermath is heartbreaking#Lebanon #Beirut pic.twitter.com/ThpcJ1V454
— Abir Ghattas (@AbirGhattas) August 4, 2020
Περί «φρικτής επίθεσης» μιλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στη θεωρία αφιερωμένης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο περί έκρηξης «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων».
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση».
The port of #Beirut has been completely destroyed in today’s massive explosion. This is #Lebanon’s main economic lifeline.
The economic crisis in our country – already worsened by US sanctions – is about to get much worse. pic.twitter.com/vxycOYVrCm
— Sarah Abdallah (@sahouraxo) August 4, 2020
Μηνύματα στήριξης
«Συγκλονισμένη» από τις ειδήσεις και τις εικόνες που μεταδίδονται από τον Λίβανο δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει τη στήριξή της στη χώρα.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες. Η σκέψη μας βρίσκεται σε εκείνους οι οποίοι έχασαν τους δικούς τους. Ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Θα προσφέρουμε την στήριξή μας στον Λίβανο», έγραψε πριν από λίγο για λογαριασμό της Καγκελαρίου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Είμαστε σοκαρισμένοι με τις εικόνες από την Βηρυτό (…) Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων. Η Γερμανία συμπαραστέκεται στον Λίβανο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εργαζόμαστε προκειμένου να προσφέρουμε άμεση στήριξη», αναφέρει η ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Μισέλ Αούν, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του, ανακοινώνοντας επίσης την αποστολή διασωστών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό.
«Εξέφρασε τη στήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Γάλλοι διασώστες και εξοπλισμός μεταφέρονται ήδη» στον Λίβανο, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί προς τη Βηρυτό, μετά την καταστροφή στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 2.500.
«Οι εικόνες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε προκαλούν σοκ», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη, με όποιον τρόπο μπορεί, μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν», πρόσθεσε.
Την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στο λαό και τις αρχές του Λιβάνου εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ έγραψε σε μήνυμά του στο τουίτερ ότι «η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της και την πλήρη στήριξή της στις οικογένειες των θυμάτων και τις αρχές του Λιβάνου μετά τις επιθέσεις που έπληξαν σήμερα τη Βηρυτό».
Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο τουίτερ: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό» και τόνισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».
Το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο Twitter.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε», έγραφε το μήνυμα του ΥΠΕΞ του Ιράν.
Το Ισραήλ προσφέρθηκε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό το απόγευμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.
«Το Ισραήλ προσέγγισε τον Λίβανο μέσω διεθνών και διπλωματικών διαύλων και πρόσφερε στη λιβανέζικη κυβέρνηση ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Γκαντς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν για την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βηρυτό και του δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.
ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΑΝ ΓΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ Κ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ.
μπορεις να εισαι οσο ηλιθιος αντέχεις αλλα μην αγγιζεις τον Καραισκακη
Τέτοια θέλουμε σε κάθε ισλαμική χώρα.
Και όσο έλεγα να στείλω τα πεθερικά μου διακοπές εκεί….
Κρίμα που δεν πρόλαβες. 😂😂😂😂