ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ

Κοινοποίηση:
epidoma

Αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες, αλλά μειωμένο τους υπόλοιπους, θα είναι το νέο επίδομα ανεργίας, που αλλάζει τρόπο και κριτήρια χορήγησης. Παρά τις αρχικές διαρροές και εξαγγελίες ότι θα είναι ανταποδοτικό και θα πηγαίνει αναλογικά με τον τελευταίο μισθό του εργαζόμενου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα ισχύσει.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που “δουλεύει” η Νίκη Κεραμέως και οι συν αυτώ είναι όταν κάποιος μένει άνεργος να λαμβάει πιο υψηλό επίδομα, όμως στη συνέχεια, να μειώνεται. Η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή αλλά και να μην επαναπαύεται σε αυτό. Το γεγονός βέβαια ότι μπορεί ένας άνθρωπος 45-50 ετών να μείνει άνεργος και μετά να μην τον προσλαμβάνει κανείς λόγω ηλικίας (συνηθισμένα φαινόμενα στην Ελλάδα), αφήνει αδιάφορη την κ. Κεραμέως.

Πώς θα χορηγείται το επίδομα ανεργίας και πόσο θα είναι – Παραδείγματα

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επίδομα ανεργίας θα «σπάσει» σε δύο μέρη: Ένα σταθερό για όλους τους ανέργους και ένα ανταποδοτικό -αναλόγως του μισθού και των εισφορών που έχει καταβάλει κάποιος κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Από εκεί και πέρα όμως, θα βαίνει μειούμενο. Ένα από τα σενάρια είναι, μόλις τους τρεις πρώτους μήνες, το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στα 580 ευρώ (από 509 ευρώ που είναι σήμερα) και στα επόμενα τρίμηνα να μειώνεται κατά 60% ή 50% του μισθού ως ένα κίνητρο για να βρίσκει δουλειά ο άνεργος από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας:

Κάποιος με περισσότερους από 11 μήνες εργασίας, με λιγότερα όμως από 5 χρόνια, θα λαμβάνει μόνο το πρώτο, κοινό και ίδιο σκέλος του επιδόματος (580 ευρώ).

Κάποιος με 5 χρόνια εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει ένα επιπλέον ανταποδοτικό ποσό που θα είναι όμως μικρότερο από κάποιον που πριν την ανεργία ήταν -για παράδειγμα- 20 χρόνια εργαζόμενος και ο μισθός του ήταν άνω των 1.000 ευρώ.

Πάντως, όσα χρόνια και να εργάζεται κάποιος, εφόσον βγει στην ανεργία, ακόμα και με το «μπόνους ανταποδοτικότητας», το συνολικό επίδομα ανεργίας θα είναι χαμηλότερο από τον τελευταίο μισθό του.

Κατά μέσο όρο, αναμένεται το επιπλέον ποσό να είναι της τάξης των 200-300 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Ναι και πολύ σωστά. Έχουμε γεμίσει προνομιούχους επιδοματίες που παίρνουν τα επιδόματα, γιατί δεν είναι μόνο το ανεργίας, μαζί με αυτό παίρνουν και άλλα προνόμια και επιδόματα και ταυτόχρονα έχουν γεμίσει την αγορά με μαύρη εργασία και βγάζουν επιπλέον χρήματα και τελικά περνάνε πιο καλά από όλους! Και ποιοι πληρώνουν; οι μισθωτοί του χιλιάρικου και των 800 ευρώ ….. Είναι, επίδομα ενοικίου, μειωμένο ρεύμα, επίδομα ανεργίας, επιδόματα πολυτέκνων αν έχουν και πολλά παιδιά….. κάπου ώπα!!! Να πάνε να δουλέψουν όπου τους προτείνεται από το ΔΥΠΑ. Και 40 και 50 κάπου θα του βρούνε μια θέση φύλακα…. να πάνε χωράφι οι νέοι που έχει γεμίσει πακιστανούς, να πάνε όπου χρειάζεται τέλος πάντων βαρεθήκαμε να τους πληρώνουμε

  2. Ρε ξεφτιλες , δε νομιζετε οτι το εχετε παραχεσει ? Απο αυτα τα ψιχουλα που δινετε ψαχνετε τροπους να τα μειωσετε και αλλο ?

  3. Για ποσο καιρο θα δινεται? Τωρα ειναι ενα χρονο. Μηπως παει στους πεντε μηνες? ( και πολυ θα φαινεται στους κουλοτσιπρηδες)… Τι ψηφιζετε ρεεεεεεεεεεεε???

Leave a Response