Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.
Τα νέα μέτρα του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό
- Αναστέλλονται οι εκδρομές σε όλες τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας.
- Οι αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στις τρεις πληττόμενες περιοχές.
- Στις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και μετά τις 13 Μαρτίου.
O κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως ο ιός είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται με ήπια συμπτωματολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, θέλοντας να εξηγήσει ότι ο ιός διαδόθηκε, κάτι που είναι πολύ εύκολο να γίνει.
Ορισμός κρούσματος
Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.
Ύποπτο κρούσμα
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή:
Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή
Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2
Πιθανό κρούσμα
Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί “ύποπτο κρούσμα” και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.
Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.
Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».
Στενή επαφή
Ως “στενή επαφή” ορίζεται:
- Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
- Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
- Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
- Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
- Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
- Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
- Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
Με δυναμικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα απαντά το υπουργείο Υγείας στην ταχεία μετάδοση του ιού. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, με επίκεντρο τις περιοχές Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου. Στις συγκεκριμένες περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση της νόσου έχουν ανασταλεί για δύο εβδομάδες οι μαζικές συναθροίσεις ψυχαγωγικού και αθλητικού χαρακτήρα και η λειτουργία των σχολείων.
Παράλληλα, οι Έλληνες ειδικοί όπως όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσβλέπουν σε δύο κρίσιμους για την πορεία του κορωνοϊού παράγοντες, στην αποδρομή της εποχικής γρίπης -ώστε να μην κυκλοφορούν παράλληλα οι ιοί της γρίπης με εκείνον του κορωνοϊού- και στην αύξηση της θερμοκρασίας που πιθανόν να καταστείλει τη δραστηριότητα του SARS-Cov-2.
«Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Ζητούμενο είναι να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας» είπε κατά την τελευταία ενημέρωση των συντακτών υγείας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή» γεγονός που αξιολόγησε ως σημαντικό. Αυτό ωστόσο συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,δηλαδή καταγράφονται πολλά κρούσματα κατά τόπους χωρίς να υπάρχει ταξίδι σε ενδημική χώρα ούτε επαφή με ταξιδιώτη από ενδημική χώρα και γενικώς χωρίς γνωστή πηγή της νόσου, και είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ουσιαστικά μετρούν τον χρόνο, ελπίζοντας η ευρεία και μεγάλη διασπορά της νόσου να ξεκινήσει με το σύστημα υγείας να μπορεί να το διαχειριστεί, χωρίς κρούσματα εποχικής γρίπης.
Τα περιστατικά της εποχικής γρίπης πιέζουν πολύ τους τελευταίους δύο μήνες το σύστημα υγείας στη χώρα μας, ιδίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οπότε η μείωση των κρουσμάτων γρίπης θα δώσει χώρο και χρόνο για την καλύτερη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού.
Επίσης, οι ειδικοί αναμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθεί κορωνοϊός ο SARS-Cov-2 στις θερμοκρασίες της άνοιξης, καθώς γνωρίζουν μεν πως οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν σε αυξημένες θερμοκρασίες, πλην όμως αγνοούν ακόμη πως θα αντιδράσει ο νέος κορωνοϊός από τον Απρίλιο και μετά.
Η «οικογενειακή μετάδοση» του κορωνοϊού
Στο μεταξύ, η εξέταση των 53 ανθρώπων που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και ο εργαστηριακός έλεγχος των ιδίων και των επαφών τους συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό από τους ειδικούς. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο μέρες 35 (21 και στη συνέχεια άλλα 14) θετικά στον κορωνοϊό άτομα, τα οποία έχουν εκδηλώσει στην συντριπική πλειονότητα ήπια συμπτωματολογία.
«’Ηταν μια αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο. Λειτουργεί όπως λειτουργούσε η επιδημία στην Κίνα, όπου σε μία οικογένεια κολλούσε ο ένας τον άλλον, όλα τα μέλη της. Οι ταξιδιώτες ήταν σαν μια «οικογένεια» σε έναν κλειστό χώρο, σε εκείνον ενός λεωφορείου και διέσπειραν τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες, ευτυχώς περιορισμένες, επαφές τους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο 66χρονος από την Ηλεία, ο πρώτος ταξιδιώτης του προσκυνηματικού ταξιδιού στους Αγίους Τόπους ο οποίος νόσησε και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας ενός άλλου ασθενή, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης για νοσηλεία.
Με πνευμονία νοσηλεύονται άλλα δύο άτομα στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε Μονάδα αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με νόσο Covid-19. Άλλοι 10 ασθενείς νοσηλεύονται στην Οφθαλμολογική που επίσης νοσηλεύει ασθενείς με νόσο Covid-19.
Εκτός από τα 11 περιστατικά που αφορούν την ομάδα των ταξιδιωτών στο Ισραήλ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως έχουν μολυνθεί και άλλα τρία πρόσωπα, επαφές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια αεροσυνοδό του αεροσκάφους, με το οποίο επέστρεψαν οι εκδρομείς από το Ισραήλ, καθώς και μία γυναίκα από τη Δάφνη. Η τρίτη από τις επαφές που βρέθηκαν θετικές στον ιό είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας υγειονομικός – πιθανότατα γιατρός- από την Αμαλιάδα. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες υγείας που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό στη διάρκεια της νοσηλείας του 6χρονου στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι πως δεκάδες βρίσκονται σε κατ’οίκον απομόνωση για 14 ημέρες και τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις άλλων εργαζομένων από δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής.