ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΑΠΟ 120.000 ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΛΕΟΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΕΙ 85.000, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 40! ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΕΧΟΥΜΕ ΡΑΦΑΛ…

    Κοινοποίηση:
    dendias-mitsotakis

    «Από το 2025 αρχίζει η μεγάλη έξοδος» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) Δημήτρης Ρώτας, εκτιμώντας ότι από του χρόνου τουλάχιστον 1.000 στρατιωτικοί θα αποστρατευθούν -καθώς συμπληρώνουν τα 35 χρόνια υπηρεσίας, αριθμός που θα αυξάνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2028! «Μετά από πέντε χρόνια θα έχουμε πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Αποκλείεται να αναπληρωθεί. Δεν προλαβαίνουμε να κλείσει αυτό το κενό» τονίζει ο κ. Ρώτας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι δεν υπάρχει ανανέωση του προσωπικού καθώς ο στρατός δεν θεωρείται πλέον ελκυστικό επάγγελμα. Σύμφωνα με τον κ. Ρώτα οι αιτίες εντοπίζονται στα μνημόνια (μείωση μισθών), την μηδενική μέριμνα για την στέγαση και τις μετακινήσεις αλλά και τις δύσκολες και πιεστικές εργασιακές συνθήκες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των νοσημάτων αλλά και των θανάτων. Το αποτέλεσμα είναι ο στρατός συνεχώς να συρρικνώνεται. Από 120.000 εν ενεργεία στελέχη πριν 20 χρόνια, πλέον ο στρατός αριθμεί 85.000 στελέχη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνω των 40 ετών. Κοντολογίς, αναζητείται επειγόντως νέο αίμα. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένων των δυσεκπλήρωτων κενών που παρατηρούνται στις στρατιωτικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό καλύψεως των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% το 2020 και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%! Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ακόμη και στην διάσημη σχολή Ικάρων, φέτος κατεγράφησαν για πρώτη φορά 15 κενές θέσεις. Στην Σχολή Ευελπίδων εισήλθαν μόλις 77 άτομα, εκ των οποίων τα 15-20 άτομα έχουν ΄ήδη παρατηρηθεί – συνηθίζεται ένα 15% να αποχωρεί.

    Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανεκοίνωσαν στις 10 Οκτωβρίου, δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μειώσεως των εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Μεταξύ αυτών ήταν και η αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών,τετραπλασιάζοντας τις αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ και διπλασιάζοντας αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

    Εντούτοις ο κ. Ρώτας επισημαίνει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Δένδια, η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την επιβίωση του στρατεύματος σκοντάφτει στο υπουργείο Οικονομικών. Ούτε το νέο ειδικό μισθολόγιο, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, έχει εφαρμοστεί ούτε έχει δοθεί άμεση απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα τις στέγασης. Οι στρατιωτικοί νιώθουν, όπως ανέφερε, ότι το υπουργείο Οικονομικών «απαξιώνει το έργο και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων». «Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 24 δις καθαρά χρήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από αυτά τα 24 δις, η ελληνική πολιτεία, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διαθέσει το 3%, 700 εκατομμύρια σχεδόν για να καλύψει τις αδικίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ. Όσον αφορά την αύξηση στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας των ενστόλων κατά 20%, το οποίο μεταφράζεται σε 0,55 ευρώ (μεικτά) την ώρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, ο κ. Ρώτας ανέφερε μονολεκτικά: «Μας εξοργίζει», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ΚΥΑ η οποία προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί εργάζονται 8 ώρες το βράδυ και πληρώνονται τις 5 ώρες! Ενώ η πρόβλεψις για 24ωρη βάρδια έχει ως αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να μην αποζημιώνονται για τις περιπολίες τους στον Έβρο σε αντίθεση με τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς.

    Πέρα όμως από το μειωμένο ενδιαφέρον και τα κενά των αποστρατεύσεων καταγράφονται και αποχωρήσεις έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών, όπως νοσηλευτές, ιατροί αλλά και μηχανικοί αεροσκαφών. Όπως εξηγεί ο κ. Ρώτας το πτυχίο των μηχανικών αεροσκαφών που βγαίνουν από τον ΣΜΥΑ δεν έχει επαγγελματική αναγνώριση παρ’ ότι είναι αυτοί που υπογράφουν για να πετάξουν τα Ραφάλ των εκατομμυρίων ευρώ. Και οι αποδοχές τους είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες, φθάνοντας τα 1.000 ευρώ χωρίς τεχνικό επίδομα. Και κάποιοι εν τέλει επιλέγουν να αποχωρήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και να εργαστούν στο εξωτερικό με 7-8.000 ευρώ. Στην Τουρκία ο πρώτος μισθός του ανθυπολοχαγού είναι 1.650 ευρώ. Ακόμη στην Βουλγαρία ένας δεκανέας παίρνει 1.170 ευρώ με το 1/3 κόστος ζωής, ενώ στην Ελλάδα ο ανθυπολοχαγός λαμβάνει 900- 950 ευρώ πρώτο μισθό και αν μετατεθεί σε ένα νησί θα έχει και 600 ευρώ ενοίκιο.

    Το στεγαστικό είναι εξάλλου ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους στρατιωτικούς που μετατίθενται κάθε τρία χρόνια ειδικά στον στρατό ξηράς. «Παίρνουμε μεταθέσεις σε περιοχές πολύ υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κατοικίες. Ούτε στα στρατόπεδα, ούτε προς ενοικίαση…Τα ενοίκια δε είναι εξωφρενικά υψηλά. Πολλές φορές δεν βρίσκουν καν διαμέρισμα να μείνουν, τους φιλοξενούν άλλοι, η ακόμη και οι διοικητές των μονάδων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρώτας. Αναγνωρίζοντας ότι η εξαγγελία του υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή 1.500 νέων κατοικιών την επόμενη τριετία, εκ των οποίων το 80% θα δοθεί για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, επισημαίνει ωστόσο ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες. Μόνο στην Αθήνα οι απαιτήσεις για κατοικίες για τον στρατό ξηράς είναι πάνω από 1.700 ενώ και τα ενοίκια και το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα στρατιωτικοί που μένουν στην επαρχία να μην επιθυμούν να έρθουν στην πρωτεύουσα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. Κανείς δεν θέλει ναναι γκαρσόνι του ΝΑΤΟ πλέον. Ο κόσμος έχει υγιή αντανακλαστικά ακόμα. Πριν από το 20 ακόμα βλέπουν όλοι το στράτευμα να ξεφτυλίζεται με κρουασάν σε λάθρο και να αδειάζουν τα όπλα μας σε νταλίκες για τον βόθρο της Ουκρανίας , ενώ η συντριπτική πλειοψηφία μας υποστηρίζει την Ρωσία! Να τα κάνεις αυτά χωρίς να αντιδράς και να δέχεσαι εντολές από τις στοές τυφλά, είναι όντως κατάντια. Όλοι θέλουν κάτι καλύτερο για την ζωή τους από αυτό.

    2. ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΒΛΗΜΑ (ΚΑΚΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ,ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΟΤΕ ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΙΝΚ ) ΤΟΝ ΛΕΓΑΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟ.
      ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΡΑΤΟ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ,…..
      ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 300
      ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ.ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΜΑΣ.ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟ.

    3. Όπως σωστά είπε μια δημοσιογράφος που κατά τ’ άλλα είναι του συστήματος, το κράτος δίνει επιδότηση 10 χιλιάδες ευρώ σε πλούσιους για να πάρουν φτηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά δίνει μόνο 2 χιλιάρικα επιδότηση για κάθε παιδί (και προφανώς σε οικογένειες λαθρομεταναστών)….ο Χατζηδάκης έχασε τα λόγια του μόλις άκουσε το παράπονο της…

    Leave a Response