ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΡΕΖΙΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΑ ΥΠΟΥΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Κοινοποίηση:
    Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on the development of air transportation and aircraft manufacturing, via a video link at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia March 31, 2022. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

    Τα ορόσημα δεν είναι πάντα η στιγμή-κλειδί για την αλλαγή, αλλά το σημείο στο οποίο η ιστορία λέει πως δεν μπορούμε πλέον να την αγνοούμε.

    Η 24η Φεβρουαρίου ήταν η ημερομηνία που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Θα σηματοδοτήσει επίσης το σημείο στο οποίο ο κόσμος αναμφίβολα χωρίστηκε σε μπλοκ. Ασχέτως του ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, η γεωπολιτική είναι τώρα χωρισμένη μεταξύ της δύσης και μιας κινεζο-ρωσικής Ευρασίας. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της μεγαλύτερης χώρας καθοριστικής σημασίας του κόσμου, βρίσκονται κάπου ανάμεσα.

    Σε έναν πιο ήρεμο κόσμο, γράφει ο Edward Luce στους Financial Times, τα αντίθετα μπλοκ θα κατέληγαν σε μια ψυχροπολεμικού τύπου συνύπαρξη. Μια τέτοια σταθερότητα θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνο για να προκύψει. Βραχυπρόθεσμα ο κόσμος θα συνεχίσει να βρίθει αβεβαιότητας.

    Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα σχετίζονται με μια μεγάλη αλλαγή. Επιστρέφουμε στην εποχή των πυρηνικών; Αντιστρέφεται η παγκοσμιοποίηση; Βγαίνει τώρα από το τραπέζι η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή; Μπορεί η δημοκρατία να ξεπεράσει την απολυταρχία; Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι δυτικοί νόμιζαν πως γνώριζαν τις απαντήσεις.

    Είναι ταιριαστό που ο Πούτιν, η απέχθεια του οποίου προς τη Δύση έχει γίνει το κίνητρό του, ήταν αυτός που έριξε την αυλαία. Είναι επίσης ειρωνικό. Οι σχεδιαστές στρατηγικής έτειναν να αγνοούν τη Ρωσία, θεωρώντας την μια φθίνουσα δύναμη. Αλλά αυτή η εξασθένιση του status της Ρωσίας την κάνει πιο βιαστική απ’ ότι η Κίνα, που μέχρι πρόσφατα αρκούνταν να πηγαίνει με το πάσο της. Το πιο προφανές ερώτημα είναι ποια από τις δυο χώρες θα ορίσει τον ρυθμό.

    Η απάντηση από τώρα και στο εξής μπορεί να είναι, καμία από τις δυο. Προς έκπληξη πολλών, ο Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε έναν σταυροφόρο του στιλ Ronald Reagan για την παγκόσμια ελευθερία. Η ομιλία του Μπάιντεν στη Βαρσοβία έκανε εντύπωση για τον εκτός κειμένου υπαινιγμό του πως ο Putin πρέπει να φύγει. Αλλά τα επίσημα σχόλιά του ήταν εξίσου σημαντικά. Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια μάχη μεταξύ της απολυταρχίας και της δημοκρατίας, είπε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρά μάχη».

    Ο στόχος της Αμερικής
    Ο ακήρυκτος στόχος της Αμερικής είναι να αλλάξει το ρωσικό καθεστώς. Από τις τρεις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, η Κίνα φαίνεται να είναι πιο συνδεδεμένη με το status quo. Τίποτα απ’ όσα έχει πει ή κάνει ο Xi Jinping από τότε που εισέβαλλε η Μόσχα στην Ουκρανία δεν μοιάζει με το «γάντι» που έχει ρίξει ο Μπάιντεν. Ο Πούτιν έχει υποβαθμίσει τον στόχο του πολέμου του στον έλεγχο ενός τμήματος του εδάφους της Ουκρανίας και στην ουκρανική ουδετερότητα –που και τα δυο μοιάζουν επιτεύξιμα.

    Ως εκ τούτου, ο απροσδόκητος «τζόκερ» είναι η Αμερική του Μπάιντεν. Κάποια στιγμή ο ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα δοκιμάσει το βάθος της ρητορικής του προέδρου των ΗΠΑ. Πριν από τις αναφορές της περασμένης εβδομάδας για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα και αλλού, ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν ανοιχτός σε μια συμφωνία και ήθελε να συναντήσει τον Putin κατ’ ιδίαν.

    Η Δύση επιμένει ότι μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να αποφασίσει τι είναι αποδεκτό. Αυτή είναι η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να άρουν όλες τις κυρώσεις τους, ή ακόμα και τις περισσότερες από αυτές, όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν οπισθοχώρηση. Σύμφωνα με τα λόγια του Μπάιντεν, οι κυρώσεις είναι «ένα νέο είδος οικονομικής πολιτικής δεξιοτεχνίας  που έχει τη δύναμη να προκαλεί ζημιά αντίστοιχη με αυτή της στρατιωτικής ισχύος».

    Η προέκταση αυτού είναι πως οι κυρώσεις θα είναι επίσης στην υπηρεσία της μεγαλύτερης μάχης της Αμερικής υπέρ της δημοκρατίας. Η Ρωσία, η οποία ήταν η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, σύντομα δεν θα κατατάσσεται καν στην πρώτη εικοσάδα, προειδοποίησε ο Μπάιντεν. «Το σκοτάδι που οδηγεί την απολυταρχία τελικά δεν ταιριάζει με τη φλόγα της ελευθερίας», είπε.

    Αυτή είναι η νέα παγκόσμια διπολικότητα στην πιο ακραία της μορφή. Στον Πούτιν ανήκει η διαβόητη διάκριση πως είναι η «μαμή» της· στον Μπάιντεν ανήκει ο πρωταρχικός ρόλος του να θέτει τους όρους. Τρεις τομείς είναι οι πιο προφανείς. Ο πρώτος είναι ο οικονομικός. Πριν την εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχαν εικασίες ως προς το αν οποιοδήποτε νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού ρένμινμπι, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο.

    Πιθανή η απώλεια πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου
    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πως μια απώλεια της πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου παραμένει εξαιρετικά απίθανη στο κοντινό μέλλον. Πολλά εξαρτώνται από το τι σχεδιάζει να κάνει η Ουάσινγκτον. Η Αμερική έχει δείξει την αξιοσημείωτη δύναμη που έχει να μπλοκάρει μια μεγάλη οικονομία και να στοχεύει την παγκόσμια ελίτ της. Άλλες εθνικές ελίτ, που επίσης έχουν δυτικοποιημένους κλεπτοκράτες στις τάξεις τους, κοιτάζουν τώρα για εναλλακτικά σχέδια.

    Οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών θα παρακολουθούν το πώς η Δύση ζυγίζει τις επανορθώσεις για τις πολεμικές ζημιές της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να κατάσχει μέρος ή ολόκληρο το αποθεματικό ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας για να ξαναχτίσει τη χώρα.

    Νωρίτερα φέτος, δημιούργησε προηγούμενο όταν οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τα μισά από τα περιορισμένα αποθεματικά του Αφγανιστάν. Τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ξεπερνούν τα 300 δις. δολάρια. Αν οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο στη Μόσχα, αυτό θα πυροδοτούσε μια κίνηση απομάκρυνσης από το δολάριο.

    Μια δεύτερη ανησυχία είναι η παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών. Πριν την εισβολή του Πούτιν, η Κίνα και η Ρωσία ήδη εκσυγχρόνιζαν τα πυρηνικά τους συστήματα, κυρίως τους υπερηχητικούς πυραύλους τους. Και οι ΗΠΑ τώρα θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και στο 5% του ΑΕΠ –μια αύξηση κατά περίπου 25%.

    Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται πλέον να πιεστούν από την Ουάσινγκτον για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για δαπάνες 2% για το ΝΑΤΟ. Οι χώρες σε άλλα σημεία του πλανήτη θα συμπεράνουν πως ήταν ανόητο που η Ουκρανία εγκατέλειψε τα πυρηνικά της όπλα το 1994. Η διάδοση των πυρηνικών είναι πιθανόν να γίνει ένας επαναλαμβανόμενος πονοκέφαλος τα επόμενα χρόνια.

    Ένα τρίτο μέτρο είναι ιδεολογικό. Η πιο εκπληκτική αντίδραση στην επιθετικότητα του Putin ήταν η ένταση της λαϊκής αντίδρασης στη δύση. Είναι ανοικτό ερώτημα το αν αυτό θα έχει διάρκεια. Η πρόσφατη δημοσκοπική άνοδος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εν όψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας αποτελεί προάγγελο της ευθραυστότητας της δημοκρατίας. Ένας άλλος είναι η σχεδιαζόμενη ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 με τον Μπάιντεν. O Τραμπ και η Λεπέν θα εμφάνιζαν μια πολύ διαφορετική δύση από αυτή που υπερασπίζονται ο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν. Αναμφίβολα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή. Αλλά η αποφασιστικότητα της δύσης δεν είναι ακόμα δεδομένη.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    11 Σχόλια

    1. Θυμάμαι καλά ότι είχαν ρίξει πύραυλο στη κρεβατοκαμαρα του Καντάφι αλλά είχε πρόλαβει να παει για κατούρημα.
      Εδω δείχνουν τον Πούτιν στο γνωστό(?)δωμάτιο επιχειρήσεων σαν να μη συμβαινει τιποτα!
      Τι παίζει?Μοιράζουν πάλι τον κόσμο όπως τότε στη Γιάλτα?

    2. Δε γαμ@@@@ Κούλη με τη πρώτη τουφεκιά έχω φύγει για τα εβραικα Σκόπια θα βάλω και ένα κίτρινο αστέρι στο πέτο και θα είμαι βασιλιάς.

    3. Μην ξεχναμε τον προεδρο τραμπ!!
      Εχουμε μπλεξει ασχημα εμεις με τα τσουτσεκια που μας κυβερνανε για αυτο η λαοι της ευρωπης,αμερικης θα υποφερουνε απο την ακριβεια και την πεινα αυτο ειναι το μονο σιγουρο…σημερα πηρα μισο κιλο κιμα 7.84 ευρο οταν περσι αγορασα με 9.50 ευρο το κιλο…στο ηλιελαιο εχει χαθει η μπαλα 1 λτ. 3.78 ευρο και 3.98 ευρο αλλης εταιριας…εαν δεν μπει αμεση διατιμησει στα προιοντα οπως εγινε στην ουγγαρια θα πεσει τρελη πεινα.

    4. Ποσο ζωα οι σκουροχρωμοι τζατζικοφαγοι νεοελληνες και κυριως ο περιφημος “πατριωτικος χωρος” απο το οποιο αναδυεται η οσμη του βοθρου και της πτωμαινης…πως ειναι δυνατον καποιος που εχει εστω λιγες σταγονες ελληνικου αιματος να υποστηριζει τα ρωσικα κτηνη που μπαινουν με τις κοκκινες κομμουνιστικες σημαιες και το σφυροδρεπανο,που χρησιμοποιουν τα ισλαμικα τερατα της τσετσενιας που αποκεφαλιζουν παιδακια,που πουλησαν εν ψυχρω τους Ελληνες στα ορλωφικα και σε τοσες αλλες στιγμες της ιστοριας…..δεν υπαρχει ιχνος ελληνικου αιματος δυστυχως σε αυτην την πατριδα πια….μονο μελαχρινα υβριδια της ανατολης που τρωνε πιτογυρα,καταπινουν προβατινες και περιμενουν τον τουρκοφιλο ασιατη που(σ)τιν να τους σωσει απο την μιζερη και γυφτικη ζωη τους

      1. με τι πινεις το γαλα σου?

      2. εσυ δεν επρεπε να υπογραφεις “ταγματασφαλιτης” αλλα “ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ-ΝΑΖΙΣΤΑΣΦΑΛΙΤΗΣ”. ηθελα να ξερα εκει στην χωροφυλακη που ησουν δεν διαβασες ιστορια? δεν εμαθες ΠΡΙΝ τα ορλωφικα ΤΙ ειχαν κανει οι ελληνες κυβερνωντες στους ρωσους? σημερα δεν βλεπεις τι κανουν παλι? ΟΧΙ ο ελληνικος λαος αλλα αυτοι που κυβερνουν. αυτοι ειναι οι υποτακτικοι των γερμανων, αμερικανων, εγγλεζων. αυτους πρεπει να αναθεματιζεις και οχι τους ρωσους που ΔΙΚΑΙΑ μας τιμωρουν. διοτι φταιμε και εμεις. ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ. δεν ειμαστε αμοιροι ευθυνων. διοτι θα επρεπε να εχουμε γκρεμισει αυτα τα τσολια της νδ, τους ανωμαλους του συριζα, τα λαμογια με τα διπλα βιβλια και τα αφμ του πασοκ. να τους εχουμε κρεμασει στα δενδρα. να τους εχουμε κανει χειροτερα απο οτι κανουν οι φασιστες του αζωφ. διοτι παιζουν με την ζωη και την υποσταση ενος εθνους. διοτι εχουν αποβλακωσει καποιους σαν και εσενα.

      3. Ενω οι αυθεντικοι , ξανθοι, ανοιχτοδερμοι χορτοφαγοι σαν και εσενα, οι “πραγματικοι” Ελληνες ωφειλουν να υποστηριζουν τους Νεοναζι Ουκρανους που βασανιζουν και σκοτωνουν Ελληνες της Ουκρανιας οπως βασανιζαν και σκοτωναν οι ιδεολογικοι παππουδες τους Γερμανοι του Αδολφου τους Ελληνες στην κατοχη. Μα ποσο χατζημακακας εισαι.

    5. Πρώτη μεγάλη νίκη του Πουτιν. Η ατζέντα των νεοναζι που μιλούσε πως μέχρι το 2030 θα έχουν πετύχει τους στόχους τους, οι νεοναζι της παγκόσμιοποίησης την έκαναν… Ατζέντα 2035!!! Μεταθετουν τους στόχους τους κατά 5 χρόνια. Στις 9 Μαΐου, ημέρα επαιτειου απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από τους Ευρωπαίους ναζι, ημέρα όπου ο ρωσικός στρατός πάτησε τους Ευρωπαίους ναζιστες και σήκωσε ρώσικη σημαία μέσα στο Βερολίνο. Μαύρη μέρα για τους ναζιστες της ΕΕ που θα κλαίνε με μαύρες πλερεζες για την ήττα τους από την Ρωσία. Ευρωπαϊκή ένωση, αναβιώνει το ναζισμο και στηρίζει τα ναζιστικά τάγματα που πολεμούν στην Ουκρανία.

    6. και τι ηγέτης! και για τον Αδόλφο τα ίδια θα λέγατε

    7. Ηγετης με Η κεφαλαιο! Τελικα πιστευω θα το πατησει το κουμπι! Οι Αμερικλανοι δεν μαζευονται με τιποτα ριχνοντας συνεχεια λαδι στη φωτια ξεμπρωστιαζοντας σαν π@@στ@δ@ς που καταντησανε τις ευρωπαικες χωρες!
      Ντοναλντ ολε! Αντε μπας και ξαναγινουμε φιλοαμερικανοι!

    Comments are closed.