19/09/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

ΓΕΜΙΣΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΑΝΩΛΗ ΑΠΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΩΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ – ΤΡΩΜΕ ΣΑΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ!!! Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;

Κοινοποίηση:
PROVATA1

Καλοκαίρι, η χώρα γεμάτη τουρίστες και τα σάπια κρέατα κατακλύζουν την Ελλάδα. Απο τη Θεσσαλία ξεκίνησε και εχει ξεφύγει η κατάσταση απο τις υγειονομικές αρχές, καθώς υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα. Απο την Ορεστιάδα ως και την Κρήτη;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όλο σκαρφίζεται σχέδια αντιμετώπισης αλλά όπως φαίνεται τίποτα δεν πιάνει. Και τα κρέατα που ίσως έχουν μολυνθεί κυκλοφορούν στις αγορές. Κατι ουσιώδες θα κάνει ο κ. Τσιαρας;

Όλο και μεγαλώνει η ανησυχία περί επέκτασης των κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικό της επέκτασης είναι ότι αν και η Θεσσαλία δείχνει να τελειώνει, είναι βέβαιο πλέον πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα η νόσος να συνεχιστεί επεκτεινόμενη σε άλλες περιοχές.

Η Κορινθία που ήταν η επόμενη, έβαλε σε συναγερμό τις αρχές αλλά φαίνεται πως και αυτήν πλέον είναι σε ύφεση. Λόγω του φόβου που υπάρχει το υπουργείο παρέτεινε τα μέτρα περιορισμού μεταφοράς και σφαγής ζώων επεκτείνοντας για μία εβδομάδα ακόμη τα μέτρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Σημειώνεται ότι η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Νέα κρούσματα

Η νόσος φαίνεται να χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας.

Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ έχουν εντοπιστεί κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.  Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.

Η μετάδοση της πανώλης γίνεται πλέον και σε άλλες περιοχές

Πώς μεταδίδεται η πανώλη

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων. Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης.

Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή. Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».

Πολλαπλά ερωτήματα για την πανώλη

Εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα των αγροτών. Το πρώτο είναι πώς θα θωρακίσει τη χώρα. Η εμπειρία αντιμετώπισης θα μπορούσε να δείξει που πάσχει η αλυσίδα των εισαγωγών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Το δεύτερο και πιο άμεσο ερώτημα είναι πως θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα στην συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα, αποκαλύφθηκε πως οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες έρχονται το επόμενο διάστημα, με σχέδιο που αυτή στιγμή είναι υπό επεξεργασία.

Κρίσιμο στοιχείο είναι ποια είναι η συνολική ζημιά σε ζωικό κεφάλαιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Σκοπός είναι να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για όλους τους κτηνοτρόφους», τονίζουν από το υπουργείο. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων έχει μπει στο μικροσκόπιο των ιθυνόντων, προκειμένου τα ποσά αποζημίωσης ανά ζώο που χάθηκε να είναι ικανοποιητικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

21 Σχόλια

  1. Κοιμισμενοι ξυπνηστε! Σχεδιο κουλαρας και ποντικιων.Ολα αυτα για να τρωμε κατσαριδες και οσα εντομα θελουν να μας πασαρουν.Αυτοι θα τρωνε το μοσχαρακι και το κατσικακι και εσυ βλακα τι θα τρως ;;;; Θα κατσεις να τρως οτι θελουν αυτοι ;;; Αν εισε βλακας κατσε τρωγε τα σ@ατα και κοιμησου.

  2. Πριν τα μαγειρέψετε, ρίξτε τα κομμένα αρνίσια στο πλυντήριο ρούχων με 1 λίτρο χλώριο και 1 κιλό Tide για 1 ώρα. Δεν χρειάζεται ξέπλυμα. Όπως ακριβώς κάνουν τα σούπερ μάρκετ.

  3. Ποια πανώλη;Ερωτήματα για την συνεχόμενη τακτική της ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΟΚ…ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΟΣ….ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΙΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΑΤΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ….
    ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΗΣ..ΣΤΗΤΙΞΗΣ..Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΟΤΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ….ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΤΟΤΕΣ …ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Ή ΟΧΙ ..ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ Ή ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΙ…ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ….
    ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΑ …ΠΑΝΩΛΕΣ…Yersinia bestia;!!!!
    Ρωτήστε τον αμερικανικό στρατό..τα ουκ…..
    Ρωτήστε ακέραιους γιατρούς …
    Με τόσα τσιοατισματα στα πρόβατα ..και δεν έχουν συλληφθεί οι κτηνίατροι των δημων και των περιφερειών…τί κάνουν;Οι τελωνειακοί;
    Καλά έτσι ξαφνικά ;!!!!
    Ετοιμάζουν ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ κατάπτωσης του ήθους …καινε …απαγορεύουν..πωλούν
    Ας κυτηξη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για δύο μήνες να μπει ο Στρατός των μη πουλημενων αξιωματικών να προστατεύσει τους Έλληνες ….προχθές ο άλλος έπαιζε στην λίμνη Τριχωνίδα τσαμουριες και είχε τόσο δυνατά την μουσική …..σε μια πλατεία ενός χωριού…..και δεν μίλαγε κανείς….
    Αυτοί που έτσι και λέγαμε στην Βόρειο Ήπειρο Έχω μια αδελφή όμορφη πολύ!!!!Την λένε Βόρειο Ήπειρο και την ατιμασαν οι άτιμοι οι ιλβενί
    Φίδια στον κόρφο βάλαμε….

  4. Μην τον ενοχλείτε τον υπουργό σας παρακαλώ….είναι απασχολημένος με πιο σοβαρά θέματα….. .οπως …..ας πούμε το καλάθι της νοικοκυράς στην Μυκονο…….

  5. Ιγου ταβαλα τα ζα ινα ινα σι κλβια μι αποστασ 2 μιτρα κλβι μι κλβι κι διαφουρετκα τσανακια μεχρ να βγει του μπολι.

  6. επεσε η ΄πανουκλα’ για να φαγωθει με χαρά το συνθετικο κρεας ντουγανακια

  7. Η Ήπειρος φαντάζομαι ότι μένει ακόμα ” καθαρή ” από πανωλη γιατί έχει επενδύσει ο Κουλης εκεί…;;;

  8. ΕΝΤΑΞΕΙ,ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΜΩΡΕ?? ΦΑΤΕ ΕΝΤΟΜΑ,ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΟΥΣ ΣΒΑΜΠ

  9. Τα έντομα είναι τα καλά και τα υγιεινά. Φάτε άφοβα.

  10. Χαλάρωσε πανωλη έχει ο κουλης και οι 300, αυτό είναι σχέδιο για να εξαφανίσουν τον πρωτογενή τομέα. Έρχονται οι κατσαρίδες τα σκουλήκια και το συνθετικό κρέας. Το κοπάδι πρέπει να ξυπνήσει να σώσει ότι σώνεται.

  11. Έξοχα!” Ψόφος “για τούς ασεβείς😠
    Ηρθε η ώρα να πέσετε στα γόνατα από τον πόνο, δαγκώνοντας τις γλώσσες σας💖😁
    Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι.. Εσείς οι ασεβείς θα πεθάνετε. Είστε ηδη νεκροί!

  12. Φόβος της πανώλης,της λειψυδρίας,των σεισμών, της νέας πανδημίας πο ΘΑ έρθει,του πολέμου.Ο φόβος φυλάει τα έρμα.

  13. Πηγαίνετε σε κανέναν ψυχίατρο να σας κοιτάξει. Δεν πάτε καλά…..

  14. Ναι ναι δεν βλέπετε τους νεκρους στους δρόμους και μέσα στα αυτοκίνητα; Αντε κουλα καλο ψόφο

  15. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΤΑ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ

    1. Ε τότε μην τα βάζετε με τους βίγκαν, κάτι ξέρουν και δεν τρώνε κρέας.

      1. ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΜΑΣ

  16. Βασικά όλος ο πλανήτης γέμισε. Για τους λάτρεις των στατιστικών, πόσες πανδημίες έχουμε απο το 2000 και μετά.

Comments are closed.