Σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025.
Ισχυρίστηκε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες», επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο και είπε ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε:
«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών».
Ο ίδιος είπε επίσης: «Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου”, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ισχυριζόμενος ότι φέτος τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε και σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε. «Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα την πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Πηγές Υπ. Εθνικής Άμυνας σε Γκιουλέρ: Θέσεις που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας τις αναφορές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ σε Επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, σημειώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS).
«Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:
«Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης».
Οσο δεν υπαρχει καποιος να τους κοψει τη φορα θα θετουν ολο και περισσοτερα προβληματα για ναχουν καποιο οφελος στο τελος και το πετυχαινουν σιγα σιγα.
Τωρα αν οι δικοι μας μουλοι θελουν μονο ησυχα νερα κι αυτο ακομα οδηγει σε ενα αλλο συμπερασμα οτι δλδ αν θελω εγω να σε πνιξω σε πνιγω και σε ηρεμα νερα δεν χρειαζεται να ειναι φουρτουνιασμενα.
Μολων Λαβε Τουρκομογγολε να φατε φρεσκια Δερβενακισια τσαπου! Καταλαβες δημοκρατικε αμερικλανουδουλε Μητσοτακη με τα ησυχα νερα?!
Αντε ρε κουφιοκεφαλοι ξυπνιστε , μας πριξατε με το διεθνες δικαιο , το οποιο η Τουρκια το εχει γραμμενο στα παλια της τα παπουτσια !! Καραγκιοζηδες , οσφυοκαμπτες , ξευτιλιζετε την χωρα υποχωροντας διαρκως στα θελω της Τουρκιας για να …εχετε ησυχα νερα!! Να λειπουν τετοια..ησυχα νερα , οταν οφειλονται σε ξεπουλημα!! Δηλαδη αν ελθει ενας να σου καταβασει το παντελονι , θα τον αφησεις να το κανει , για να μην τον γρονθοκοπησεις;;;;;; Για να μην τρελαθουμε δηλαδη!!
Μακάρι να ανάψει το φιτίλι… Μόνο τότε θα σωθουμε από τους λαθρο και λοατκι…. Μόνο τότε η Ελλάδα μας θα γίνει πάλι πατρίδα θρησκεία οικογένειά και χωρίς λαθρο
Καθείς δύναται να ισχυρίζεται ότι θέλει. Όσο μικρότερο το “ακροατήριο” τόσο λιγότερες αντιστάσεις στις εκτροπές από την πραγματικότητα και τις υπερβολές των λόγων. Όταν απαευθύνεται στον εαυτό του, μπορεί να λέει τα περισσότερα. Όταν στην Οικογένειά του, καποια πρέπει να τα περιορίσει, καθότι γνωρίζουν αρκετά. Εάν ομιλεί μέσα σε ένα “Κοινοβούλιο” όπου επικρατούν “Λεονταρισμοί” αντί Κανόνων και “Γαλάζια επεκτατικά όνειρα” αντί Διεθνών Συνθηκών και Δικαίου, ίσως χειροκροτηθεί. Όμως για τον λόγο αυτό και για τις τακτικές τέτοιων Ανθρώπων Σενεστήθη το Διεθνές Δίκαιο και συνάπτονται Διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Λωζάνης στις οποίες προσκρούουν και περικόπτονται και “Λεονταρισμοί” και “Γαλάζια και άλλων χρωμάτων επεκτατικές ρητορικές”. Η μόνιμη σταθερή υπενθύμισις αυτών των σταθερών αλλά και η ανάγκη σταδιακής συστηματικής εφαρμογής τους είναι αναγκαία ώστε να ισχύουν και εν τη πράξει, αλλως ός ώφειλε να εφαρμόσει, μειοδοτεί. Συμπορίτευσις και Αντιπολίτευσις υπόχρεοι να υπενθυμίζουν, να εμμένουν να επιβάλλουν σταθερώς.