Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μετρά τον βαθμό που το φορολογικό σύστημα μιας χώρας προάγει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, χρησιμοποιώντας πάνω από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης.
Η κατάταξη της Ελλάδας στην 27η θέση στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, δεν αποτελεί έκπληξη αφού η κατάσταση παραμένει ίδια.
Αυτό σημαίνει επίσης πως δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή στην ανταγωνιστικότητα της φορολογίας.
Συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάσσεται:
- στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
- στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
- στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
- στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
- και στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:
- Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη
- Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
- Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.
Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Εσθονία κατατάσσεται ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ την τελευταία θέση (38η) καταλαμβάνει η Κολομβία.
Να ψηφίσω ένα κόμμα να σταματήσει αυτή η κατρακύλα…..ποιο κόμμα ρε γελιοι ελληνες πολιτικοί ποιο κόμμα ???που ειναι πατο ενα κ χτυπά το άλλο!!!!
Άρε Γιώργο Παπαδόπουλο….α ρε Γιωργο
τι μπλε πασοκ ψηφίσατε πάλι, κρατικοδίαιτα πακισταναριά του τέως 28 τακατό ; (!) 🤮