Μπαράζ σεισμικών δονήσεων άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε μέσα σε μιάμιση ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης (6/2) στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη 11 σεισμικές δονήσεις το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, ενώ δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν κοντά στην Αστυπάλαια και κοντά στην Ανάφη.
Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.
Την Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.
Ο μεγάλος σεισμός δεν έχει γίνει ακόμα λέει το ΕΚΠΑ
Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τους σεισμούς στην Σαντορίνη αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωση, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου 2025, η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού εντάθηκε ακόμη περισσότερο.
Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.
Εγώ βλέπω πως οι εστίες έχουν μετακινηθεί ελαφρώς πιο βορειοανατολικά. Τώρα οι περισσότεροι σεισμοί εκδηλώνονται ανατολικά της Ανύδρου. Αν παρατηρήσει κάποιος τα μεγέθη των σεισμών θα παρατηρήσει πως η πλειοψηφία αυτών παρουσιάζει μια σταθερότητα στα μεγέθη 3R – 4R. Αυτή η σμηνοσειρά όπως την αποκαλούν δεν μου θυμίζει προσεισμική συμπεριφορά. Προσωπικά πιστεύω πως στην περιοχή της Ανύδρου έχουν ενεργοποιηθεί κάποια από τα υπάρχοντα ηφαιστειακά κέντρα που υπάρχουν στον πυθμένα. Ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθήσει, τα πολεοδομικά εγκλήματα και η αδιαφορία για την επόμενη μέρα θα υποστούν συνέπειες.
ΤΟ HAARP ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ