«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».
Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.
«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε πως παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις σε μια χρονικά ευαίσθητη συγκυρία για την ανατολική Μεσόγειο.
Εξήγησε ότι οι εξελίξεις «καταδεικνύουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες, περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς λύση μέσω διαπραγμάτευσης».
Ερωτηθείς αν το μνημόνιο κατανόησης εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων όπως προβλέπεται σε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα του 2016 για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν προαναγγελίες, ούτε προδικάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν περί κυρώσεων».
Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-ΚΕΣ, στέλεχος του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον υπενθύμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια τοποθέτηση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως εξήγησε, ο αξιωματούχος είχε πει, κατά τη διάρκεια κλειστής ενημέρωσης στους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς η Κίνα παρακολουθεί τις αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα του δικαίου της θάλασσας, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις διενέξεις που αφορούν την Νότια Σινική Θάλασσα.
Το… χαβά της η Τουρκία – Νέες Navtex σε Κρήτη και Καστελόριζο
Η τουρκική πλευρά παρά το γεγονός ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει καταγγελθεί από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και τις ΗΠΑ συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Με δύο νέες Navtex κάνει σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η προσπάθειά της για δημιουργία τετελεσμένων δεν θα σταματήσει. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε δύο νέες Navtex για την περιοχή της Κρήτης και για το Καστελόριζο .
Στο μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά και με ένα ατύχημα στο Αιγαίο, αφού η Αεροπορία της συνεχίζει τις παράνομες και ακραίες συμπεριφορές στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, τα τουρκικά μαχητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, πέταξαν 27 φορές πάνω από 8 νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου.
Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα.
ΟΙ ΚΛΑΨΕΣ της πρωινης ”ενημερωσης” με τους διαφορους σεναριοπλαθους,καλεσμενους,διδουν την εντυπωση ΟΤΙ ασθμενουν για ενα ”θερμο” επισοδειο οπου καποιο παλικαρι θα θυσιασθει στον βωμο της τηλεθεασης.
Γιατί δεν είχαμε ατύχημα ρε μάγκες? Το F16 που έπεσε στη θάλασσα με νεκρό τον πιλότο πρίν μερικούς μήνες το ξεχάσαμε? Το Ελικόπτερο, όλ αυτά? Ατυχήματα έχουμε και κάνουμε ότι τίποτε δεν συμβαίνει. Ρίξτε του τούρκου απο ξηράς. Να μήν αναχετίζονται τα αεροπλάνα. Να τα ρίχνουμε με ρουκέττες. Να δείτε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί τότε η κοινή γνώμη… Μαλάκες.