ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ! ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ – Η ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Κοινοποίηση:
2a5fe63c1ce6dce5b941a77057198a1c

Εκτοξεύτηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2024 φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επαίρεται για την μείωση της ανεργίας.

Όπως είναι γνωστό με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων, καταγράφοντας αύξηση 115,6% σε ετήσια βάση.

Είναι χαρακτηριστικό το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 3,1% και ήταν υπερδιπλάσιο (1,5%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα ωστόσο με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας της Alpha Bank το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας αυξάνεται κατακόρυφα στη χώρα μας σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που βαίνει συνεχώς μειούμενο.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι ο μεγάλος «ασθενής» για την Ελλάδα είναι και φέτος ο Τουρισμός, με τις κενές θέσεις εργασίας να αντιστοιχούν στο 18,4% του συνόλου, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Ανοίγει η ψαλίδα
Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις καταγράφονται στους κλάδους των καταλυμάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και στις κατασκευές (6,5%).

Όπως ήδη προαναφέραμε το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική δραστηριότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας είναι αρκετά χαμηλότερα: Ισπανία: 0,5%, Γαλλία: 4,9%, Ιταλία 5,3%, Πορτογαλία: 1,7%, Κροατία 4,9% και Κύπρος 7,8%. Επίσης χαμηλότερα από τη χώρα μας είναι και οι κενές θέσεις στην Τσεχία (8,1%) μια χώρα με τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Άμα πληρώσουν θα βρούνε….. γιατί να πας να δουλέψεις για δύο λίτρα λάδι και μισό κιλό κρέας .? Να πάνα κουμπουριαστουν αυτοί και τα μαγαζιά τούς…..και το φθηνότερο τραπέζι 78 ευρώ χωρίς απόδειξη για τρείς μπίρες και μια καλαμαράκια και ένα γαύρο μεμιάς σαλάτα και μια πατάτες….να μην πάει κανείς σε ταβέρνα

  2. το ταβερνακι που απασχολουσε ολη την οικογενεια ειναι βαρια βιομηχανια,,,
    τωρα το βοσσ καθετε στην καρεκλιτσα του και ελενχει τον τσεκαδορο,και τα πακιστανια στην υπογα ετοιμαζουν τα σκουπιδια για τουσ πελατεσ!!!
    γιαυτο και ο αλλοσ εδειωξε και ολουσ τουσ ελενκτεσ,,, κατι ξερει,,,
    και ξερουμε και εμεισ που τα ζουμε

  3. Τα 14ωρα και το 7/7 που ζητάνε με αμοιβές 1400-1500 ευρω γνωρίζετε πως μεταφράζεται σε ευρώ ανά ώρα;;;;;;;
    Πιο κατω κι από τον βασικό μεταφράζεται δηλαδή κάτω κι από τα 5€/ώρα που αμοίβονται όσοι παίρνουν τον βασικό.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος να δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες όταν μπορεί να βρει μια δουλειά με 750 και 800 ευρώ στον τόπο του και να παρει τα ίδια και περισσότερα χρήματα ανά ώρα, αν δεν του φτάνουν βρίσκει και μια δεύτερη δουλειά ντελιβερι πχ και στις 14 ώρες που θα δούλευε στις γαλέρες των νησιών θα βγάλει και περισσότερα.

  4. Βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο πρωτογενής τομέας, αυτό πρέπει να είναι. Όχι ο κάθε φουκαρας με τα σανδάλια και την κάλτσα.

    1. Μπράβο βρε φίλε. Όταν μια χώρα δεν έχει πρωτογενή τομέα είναι χαμένη. Εμένα ο πατέρας μου εργαζόταν στην βιαμαξ. Πάει έκλεισε. Η pirelli. Πάει. Βιοτεχνίες. Η Nissan Πάει. Γεωργια, κτηνοτροφία, πανε χάλια. Περιμένουμε τον κάθε τσιπι τουρίστα να αφήσει λεφτά στην ψωροκωσταινα.

  5. Οι περισσότεροι στον τουρισμό δουλεύουν 12ωρα 6 μέρες την εβδομάδα.Μισθοί γαλέρας.Αυτά τα τσόλια οι επιχειρηματίες του κώλου,ψάχνουν για μαλάκες σκλάβους.Να μην πατήσει κανείς στα κωλομάγαζά τους,να τα δουλέψουν μόνοι τους

  6. Μπούρδες.
    Κανείς δεν πρέπει να πάει ώστε να αυξηθούν και οι μισθοί και οι συνθήκες διαβίωσης να είναι οι σωστές και να μην στέλνουν να κοιμάται ο κόσμος σε σπηλιές και κοτέτσια γιατί μόνο αυτά δεν μπορούν να νοικιάσουν.

    Και όσον αφορά το “βαριά βιομηχανία” είναι επίσης μία μπούρδα. Κατέστρεψαν τις πραγματικές βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας (χημικά, τσιμέντα, μέταλλα, πρωτογενή παραγωγή) και έμεινε μόνο ο τουρισμός που του χρόνου θα έχει καταρρεύσει στο απόλυτο μηδέν αν προχωρήσουν από το χειμώνα στη νέα ψευτοπανδημία της γρίπης των πουλερικών.

    Δεν θα πατήσει ΚΑΝΕΙΣ.
    Ψηφίστε ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ και τα δεκανίκια τους ΝΙΚΗ/ΠΛΕΥΣΗ ξανά να σας σώζουν αυτοί που σας πνίγουν.

  7. ΠΟΙΑ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΩΡΕ;… ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΌΠΟΥ ΓΗΣ(ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ)!…
    ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΔΟΧΩΡΙ,
    ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΚΛΑΒΟΙ,
    ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝΕ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ!…
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!…
    ΕΔΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ,
    ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΠΛΩΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΉΛΙΟ!…
    ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ 9!…
    ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ!…

  8. …..ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΓΑΛΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΤΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΤΕΤΣΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ……ΔΕΝ Γ@ΜΙ€ΣΤ* ΡΕ ΛΑΛΑΚΕΣ!!!

  9. Η βαρια βιομηχανια της χωρας μας απο δω και μπροστα θα λεγεται “μπαταρια” των φριτς στη σαχαρα ελλαδα ! Οτι δεν καταφερε ο Χιτλερ το πετυχανε με τους δοσιλογους που κυβερνανε τη χωρα ! Ποιος τουρισμος και….πρασινη αναπτυξη?
    Ηδη λεμε και το νερο νερακι!

  10. ποιος τουρισμος ρε νουμερα… που σε λιγο δεν θα ερχεται κανενας απο τις τιμες…. οσο αφηνεται τα καρτελ να εισπρατουν φορους ηψηλους να μας χρεωνουν το ρευμα και τροφιμα και ειδη πρωτης αναγκης για χρυσαφι και πολλα αλλα ξεχαστε το τουρισμο … καθε περυσι και καλυτερα

  11. δεν θα κάνουμε τον σκλάβο κανενός καριόλη, στο κάτω-κάτω αυτές οι εργασίες δεν παράγουν τίποτα, η γραφειοκρατία και η φορολογία δεν μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα παραγωγικό ενώ η χώρα λαθρεποικίζεται….

  12. Οι τουριστικές επιχειρήσεις προσφέρουν για σεζόν μισθούς Μπαγκλαντές και καταλύματα Σομαλίας.Για ποιο λόγο να πάει κάποιος εθελοντής κωπηλάτης σε ρωμαϊκή γαλέρα.Η κυβέρνηση δε,στα πλαίσια του σχεδίου εποικισμού που είναι σε εξέλιξη, νομοθέτησε ΚΑΙ την εξαημερη εργασία, κλείνοντας το μάτι στους εργοδότες με σκοπό την υποστήριξη του σχεδίου του νόμιμου λαθροεποικισμου λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.
    Καλά να πάθουμε
    Γιατί τα χαϊβανια ψήφισαν πάλι Κούλη στις ευρωεκλογές και από ότι φαίνεται θα ψηφίσουν το ίδιο και στις εθνικές

  13. Με ψεμματα και προπαγανδα δεν μπορεις να στηριξεις ενα ανυπαρκτο κυβερνητικο σχεδιο και φυσικα ουτε να κυβερνησεις….
    Οσοι το επεδιωξαν ξερουμε την καταληξη τους

  14. Με ψεμματα και προπαγανδα δεν μπορεις να στηριξεις ενα ανυπαρκτο κυβερνητικο σχεδιο και φυσικα ουτε να κυβερνησεις….
    Οσοι το επεδιωξαν ξερουμε την καταληη τους

Comments are closed.