ΔΥΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΡΟΥΖΕΛ – ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ KAI ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ “ΕΠΝΙΞΕ” ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΕΝΔΥΤΗ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κοινοποίηση:
money-atm-640x426

Οι εταιρείες “καρουζέλ” που κατακλύζουν την ελληνική κοινωνία είναι ένα “αγκάθι” για την οικονομία της Ελλάδας. Μόνο που ανάμεσα στα “μεγάλα κεφάλια” που τρέχουν αυτές τις εταιρείες είναι “φίλοι” και “γνωστοί” του Μαξίμου. Αυτά βέβαια είναι γνωστά, καθώς η εφημερίδα Μακελειό έχει κάνει σχετικές αποκαλύψεις.

Αυτό όμως, που προκαλεί δέος και “θυμό” είναι ότι το κράτος, από αυτές τις εταιρείες το κράτος χάνει έως και 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, από εικονικά τιμολόγια και δήθεν συναλλαγές, που οδηγούν το Δημόσιο να καταβάλλει ΦΠΑ -αντί να εισπράττει- στους επιτήδειους.

Δύο πορίσματα του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αποκαλύπτουν υποθέσεις φοροδιαφυγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το μεγάλο μερίδιο σε αυτή τη διαδικασία καταλαμβάνουν, οι διασυνοριακές απάτες τύπου «καρουζέλ», από τις οποίες το δημόσιο έχει απώλειες τουλάχιστον 2 δισ. τον χρόνο!

Πως λειτουργούν

Η δράση τους επικεντρώνεται στον ΦΠΑ, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας, για να αποφεύγουν την απόδοσή του. Μεταξύ των εταιρειών του δικτύου πραγματοποιούνται εικονικές συναλλαγές αγαθών, συνήθως υψηλής αξίας. Εκδίδονται τιμολόγια, αλλά τα αγαθά δεν μεταφέρονται ποτέ. Οι εταιρείες που τα αγοράζουν δηλώνουν τον ΦΠΑ που κατέβαλαν και ζητούν την επιστροφή του από την Εφορία. Ωστόσο, ο «εξαφανισμένος έμπορος» που πούλησε τα αγαθά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που εισέπραξε, καθώς η εταιρεία του έχει κλείσει ή μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, εταιρεία εμπορίας ρούχων και παπουτσιών έκανε χρήση του καθεστώτος 42, εξασφαλίζοντας απαλλαγή ΦΠΑ για ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Ο έλεγχος εντόπισε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε δηλώσει εικονική διεύθυνση, ενώ υπήρχε συναλλαγή με εταιρεία στη Βουλγαρία, ώστε να απαλλάσσεται από ΦΠΑ.

Η εταιρεία εισήγαγε ενδύματα και υποδήματα από την Κίνα, τα οποία πωλούνταν στην ελληνική αγορά χωρίς να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%, πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με τα προϊόντα που εισάγονται κανονικά και φορολογούνται.

Πώς στήθηκε η απάτη με τα €35 εκατ. με το καρουζέλ της Θεσσαλονίκης

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικής απάτης των τελευταίων ετών, με παράνομα κέρδη της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, με πρωταγωνιστές γνωστά πρόσωπα της επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, όπως είχε αποκαλύψει και η εφημερίδα Μακελειό.

Οι αποκαλύψεις της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, υπό την ηγεσία του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη, εμπλέκουν επίσης μέλη της οικογένειας του Χ. Καραθανάση, έναν αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλους επιχειρηματίες που είχαν συστήσει εικονικές εταιρείες. Η διάταξη της Αρχής δεσμεύει κάθε περιουσιακό στοιχείο των εμπλεκομένων, από τραπεζικούς λογαριασμούς ως πολυτελή ακίνητα και πανάκριβα αυτοκίνητα, όπως Bentley, Porsche, Audi και BMW, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης και συγγενείς του, μαζί με επτά ακόμα εμπλεκόμενους στην υπόθεση και έναν σωρό εταιρείες που είχαν συστήσει ή εκπροσωπούσαν, διέπραξαν τις αξιόποινες πράξεις της φοροδιαφυγής, της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της απάτης εις βάρος της Ε.Ε., της υπεξαίρεσης, της κλοπής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης φέρεται να ανέπτυξε παράνομη εμπορική δραστηριότητα μέσω εταιρειών που ίδρυσαν ο ίδιος και οι συνεργοί του, αποκομίζοντας περιουσιακά οφέλη από την υπεξαίρεση του ΦΠΑ και τη μείωση του φόρου εισοδήματος. Η εταιρεία Royal Sugar ABEE, συμφερόντων του, εκτός από τη νόμιμη δραστηριότητα, τελούσε επί χρόνια πράξεις και με εικονικές ημεδαπές εταιρείες ως ενδιάμεσες για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές της, καθώς και με εταιρείες του εξωτερικού που ανήκαν στην επικράτεια τουλάχιστον δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο), επιφέροντας απώλεια πόρων ΦΠΑ που, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, υπερέβη συνολικά τα 10 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό ΦΠΑ που υπεξαιρέθηκε παρανόμως υπολογίζεται τουλάχιστον σε 23.496.719,51 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.984.882,19 ευρώ είναι ενδοκοινοτικός ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε, προκαλώντας αντίστοιχη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο των εικονικών δραστηριοτήτων του επιχειρηματία, διαπιστώθηκε και παράνομη υπεξαίρεση χρημάτων, συνολικού ποσού 1.642.750,08 ευρώ, από ενισχύσεις που έλαβαν με ψευδείς δηλώσεις οι εικονικές εταιρείες από εθνικούς πόρους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πόρισμα της Αρχής σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και δικαστική έρευνα σε βάρος του Χρήστου Καραθανάση και άλλων φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών: από φοροδιαφυγή και απάτη μέχρι υπεξαίρεση, κλοπή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Ο ίδιος, βάσει του πορίσματος, επέλεξε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, όπως τον Αλέξανδρο Χατζηδημητρίου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εν λόγω τράπεζας από το 2014 έως το 2021 και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τις 30/1/2015 έως τις 30/9/2015. Το 2017, ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου μετέφερε στην Emerald Investment Holdings (αγγλική εταιρεία του Χρήστου Καραθανάση και του γιου του) από προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία συνολικά 1.925.200,00 ευρώ και το 2020 επεστράφη το ποσό των 1.194.287,82 ευρώ στον λογαριασμό του στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών στην Ελλάδα με αιτιολογία την επιστροφή δανείου.

Ο τραπεζικός λογαριασμός σε πιστωτικό ίδρυμα της Βουλγαρίας και το ποσό των χρημάτων δεν δηλώθηκαν όμως ποτέ στις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του ίδιου και της συζύγου του. Η ανταλλαγή χρημάτων μεταξύ τους, η οποία δεν αιτιολογείται από νόμιμη επαγγελματική συναλλαγή, ενισχύει την υποψία ότι ο πρώην βουλευτής νομιμοποίησε χρήματα σε αντάλλαγμα για τη διευκόλυνση που παρείχε στον επιχειρηματία στις συναλλαγές του μέσω της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε τη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου όλων των εμπλεκόμενων φυσικών και νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων οικόπεδα φιλέτα στη Χαλκιδική και αλλά και οικόπεδα με εργοστάσια και αρκετές οικίες, αλλά και πολυτελή οχήματα.

Δείτε το εξώφυλλο της “αποκάλυψης” από την εφημερίδα Μακελειό

1-NEW.indd

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: