ΔΥΣΤΥΧΩΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ – ΠΑΛΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ – ΑΒΑΣΤΑΚΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Κοινοποίηση:
    ΡΩΣΙΑ ΕΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Σοκάρουν οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη αν η Ρωσία αποφασίσει να κόψει το φυσικό αέριο.

    Η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα είναι τεράστια που θα φτάνει μέχρι και 500 ευρώ το μήνα ή 5.650 ευρώ το χρόνιο αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα στο φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο.
    Συγκεκριμένα το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 65% σε σύγκριση με σήμερα, που η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται ήδη σε αδιανόητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

    Έτσι αυτή την περίπτωση, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα χρόνο περίπου 5.650 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλαδή 470-500 ευρώ το μήνα.
    Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% (!!) σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.

    Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών ενεργειακών βιομηχανιών, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χαρτιού, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικής, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους.

    Συγκρίνοντας σήμερα με το 2020, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 200% σύμφωνα με στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή ARERA.

    Μεγάλο πρόβλημα σε Γερμανία και Ιταλία
    Η Γερμανία και η Ιταλία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας και είναι πολύ πιθανό ότι σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την κάνουλα περίπου το 65% έως 80% της βιομηχανικής τους παραγωγής θα να επηρεαστεί.

    Ειδικότερα στη Γερμανία, ένα πλήρες κλείσιμο θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα επηρεάσει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης.

    Παράλληλα το κύμα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα θα είναι τρομακτικό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα ορατές σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η Ευρωπαική Ένωση χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κάτι που σημαίνει για παράδειγμα πως αν ο Nord Stream 1 που έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δεν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου που είναι προγραμματισμένο, τότε το πρόβλημα στην ευρωζώνη θα είναι τεράστιο και θα αφορά και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Όπως αναφέρει η μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου ακόμη και σε τιμές έως 65% ακριβότερες. Αυτό σημαίνει πως αρχικά αυτή η αύξηση θα περάσει στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και πέρα στις επιχειρήσεις που και αυτές με τη σειρά τους θα την μετακυλήσουν στον καταναλωτή μέσω της αυξημένης τιμής στα προιοντα.

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από Le Monde: «Η Δύση έχει ανεβεί στο τραίνο της ύφεσης – Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

    Η Δύση μπαίνει σε ύφεση. Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία οδηγούν τους οικονομολόγους σε αβέβαιες προβλέψεις για τον ερχόμενο χειμώνα.

    Ο Joachim Fels είναι οικονομικός σύμβουλος της Pimco (Pacific Investment Management Company), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο. Μιλώντας στον ανταποκριτή της γαλλικής Le Monde στο Λονδίνο, Eric Albert, είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρασύρουν την ανάπτυξη προς τα κάτω.

    Ο Fels δεν κρύβει την απαισιοδοξία του. Ο οικονομικός σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο, πιστεύει ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σημειώσει βουτιά τους επόμενους μήνες. «Είμαστε ήδη de facto σε στασιμοπληθωρισμό και εισερχόμαστε σε ύφεση».

    Ο Γερμανός, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια και βρισκόταν στο Λονδίνο, πήρε μέρος στη διάσκεψη της επενδυτικής επιτροπής της Pimco την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Υπό αυτή του την ιδιότητα, πρέπει να καθοδηγήσει τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 2 τρισ. δολαρίων (1.96. τρισ. ευρώ) αυτού του γίγαντα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι περίπου επτά φορές το μέγεθος του γαλλικού κρατικού προϋπολογισμού.

    Η κύρια δουλειά του είναι να εντοπίζει τις τάσεις των επόμενων χρόνων. Αυτό που βρίσκει δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό. Βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός – και η συνοδευτική νομισματική σύσφιξη – είναι η αιτία για τη βίαιη επιβράδυνση της δυτικής ανάπτυξης. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι πλέον γνωστή: στο τέλος της πανδημίας Covid-19, οι αλυσίδες εφοδιασμού αποδιοργανώθηκαν πλήρως, δημιουργώντας ελλείψεις αγαθών (ιδίως ηλεκτρονικών τσιπ) και αύξηση των τιμών.

    Σε αυτό το πρώτο σοκ προστέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε αύξηση των πρώτων υλών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γεωργικά προϊόντα κ.λπ.). Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έξαρση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες, με πρώτη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αυξάνουν τα επιτόκιά τους. «Βρισκόμαστε σε πληθωρισμό 8,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος απέχει πολύ από τον στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σφίξουν τη νομισματική τους πολιτική», λέει ο Fels.
    Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά στις αρχές του έτους σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 1,75%.

    Προτεραιότητα των τραπεζών να προλάβουν τον πληθωρισμό
    «Αναμένεται να τα διπλασιάσει και πάλι μέχρι τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τον Fels. Κανονικά, η Fed έχει διπλή εντολή, να ελέγχει τον πληθωρισμό και να στηρίζει την απασχόληση. Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Δικαίως, λέει, διότι οι κίνδυνοι να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς διατηρήσιμου υψηλού πληθωρισμού είναι πραγματικοί και είναι προτιμότερο να δράσουμε νωρίτερα παρά αργότερα για να τον περιορίσουμε. Αναπόφευκτα, αυτό το κοκτέιλ μείωσης της αγοραστικής δύναμης και σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών οδηγεί σε ύφεση της οικονομίας.

    «Είναι μια ύφεση που προκλήθηκε από τον [Jerome] Powell και τον [Vladimir] Putin», συνοψίζει ο Fels, αναφερόμενος στους προέδρους της Fed και της Ρωσίας.
    Οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο μακριά στον οικονομικό κύκλο: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν ήδη αρνητικό το πρώτο τρίμηνο και «οι σημερινοί δείκτες δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι αρνητικό». Στην ευρωζώνη, η ύφεση θα έρθει αργότερα μέσα στο έτος. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν ακόμη θετική, στο 0,6%.

    «Η επαναλειτουργία της οικονομίας μετά την Covid-19 ήρθε μετά από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, παρατηρούμε ένα φαινόμενο αναπλήρωσης, καθώς, για παράδειγμα, ένας μεγάλος αριθμός παραθεριστών αυτό το καλοκαίρι αντισταθμίζει την επιβράδυνση του βιομηχανικού τομέα».
    Ωστόσο, είναι απλώς θέμα χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε δύο αρχικές αυξήσεις του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο -0,5%, κατά 0,25 μονάδες τον Ιούλιο και πιθανώς κατά 0,50 μονάδες τον Σεπτέμβριο. «Νομίζω όμως ότι δεν θα μπορέσει να πάει τόσο μακριά όσο περιμένουν οι αγορές και θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 1%».

    Η Ευρωζώνη δεν είναι μια νομισματική περιοχή όπως οι άλλες, με δεκαεννέα διαφορετικές χώρες και μία μόνο κεντρική τράπεζα, και οι κίνδυνοι «κατακερματισμού» μεταξύ των χωρών παραμένουν. Επιπλέον, υπάρχει η ενεργειακή ωρολογιακή βόμβα. Το φθινόπωρο, ο Φελς προβλέπει «περιορισμούς στην παροχή αερίου», με τη Ρωσία να έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει τη ροή για να εμποδίσει την Ευρώπη να αναπληρώσει τα αποθέματά της. Αυτά όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Ο ρόλος όμως του Fels είναι κυρίως να προσπαθεί να εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα φαινόμενα.

    Περισσότερες αβεβαιότητες και συχνότερα σοκ
    Αυτό που βλέπει είναι ελάχιστα πιο καθησυχαστικό: «Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που κατακερματίζεται. Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, υπήρξε ένα είδος ψυχρού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Επιπλέον, υπάρχει τώρα [από τις 24 Φεβρουαρίου] ο “θερμός πόλεμος” της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, και εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτού του κατακερματισμού, οι επιχειρηματικοί κύκλοι γίνονται συντομότεροι, με ταχύτερα σκαμπανεβάσματα». Αυτό σημαίνει «περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανώς περισσότερα σοκ».
    Η πρώτη συνέπεια είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους: χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την άμυνα, για την ενεργειακή ασφάλεια και -ιδιαίτερα για τις φτωχότερες χώρες- για την επισιτιστική ασφάλεια. «Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να αναδιοργανώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να τις καταστήσουν πιο ανθεκτικές», λέει ο Fels. Η εποχή της ολοκληρωτικής παγκοσμιοποίησης έχει τελειώσει: ορισμένα από τα εργοστάσια πρέπει να επαναπατριστούν ή να εγκατασταθούν σε χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι, λέει.

    Οι τάσεις αυτές σημαίνουν ότι η ανοδική πίεση στις τιμές είναι πιθανό να συνεχιστεί: «Η αποπαγκοσμιοποίηση θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, καθώς η παραγωγή θα γίνεται σε λιγότερο ανταγωνιστικές περιοχές. Η οικολογική μετάβαση θα αυξήσει επίσης τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα, καθώς θα υπάρξουν λιγότερες επενδύσεις στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων ή σε ρυπογόνα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Μακροπρόθεσμα, η ανανεώσιμη ενέργεια θα είναι φθηνότερη, αλλά κατά τη διάρκεια της μετάβασης, οι τιμές θα αυξηθούν».

    Για έναν επενδυτή, όπως είναι κι ο ίδιος, αυτά τα κακά μαντάτα μεταφράζονται σ’ ένα καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν περισσότερο από 20%, ενώ τα ομόλογα – η ειδικότητά του – υποχώρησαν κατά 11% ή 12% ανάλογα με την αγορά. «Δεν νομίζω ότι έχουμε πιάσει πάτο», λέει. Φαίνεται ότι θα είναι ένας πολύπλοκος χειμώνας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    17 Σχόλια

    1. Θυμαται κανεις τι ειχε πει η νουλαντ επι προεδριας του δολοφονου της Λιβυης ομπαμα που βραβευθηκε με νομπελ ειρηνης? Τοτε ο παιατ ηταν πρεσβης στο Κιεβο. F@@ck EU

    2. «Eιμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστοριας..» είπε ο ραν ταν πλάν…!

    3. RT.13.7.2022.Γερμανία.»Η κατάσταση είναι επειλητική» δηλώνει ό διευθυντής τού ινστιτούτου γιά οικονομική έρευνα Μαρσέλ Φράτσερ καί απαιτεί από τούς πολιτικούς γρήγορη δράση.
      Ο υψηλός πληθωρισμός καί οί ακριβές ενεργειακές τιμές θά προξενήσουν κοινωνικό διχασμό.Οί πολίτες χρειάζονται τώρα χρήματα γιατί ή κατάσταση θά χειροτερέψει πολύ στούς επόμενους μήνες έν όψει τής ανόδου τών τιμών γιά ενέργεια καί τρόφιμα.Οί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι νά βελτιώσουν τήν ασφάλεια εφοδιασμού έν όψει μίας επικείμενης έλλειψης φυσικού αερίου.
      Γιάννης Λάκων

    4. Τι ειναι ρε μαγκες; καλομαθατε με θέρμανση τον χειμώνα και ψηξη το καλοκαίρι;
      Ευκαιρία για προσαρμογή στην φύση.
      Δεν θα παθετε και τιποτα παλιά τα καλοκαίρια κοιμόμασταν στα μπαλκόνια και τον χειμώνα ντυνομασταν παρα πάνω.
      Μάθατε ολη μερα στα ισταγκραμ και τα φεισμπουκια και στα έτοιμα, εύκολη ζωη.
      Ευκαιρία είναι να ζοριστεί λιγάκι ο πισινός σας ,δεν θα παθετε και τίποτα.

      1. Μπορουμε να ζησουμε το καλοκαιρι και χωρις κλιματιστικο ετσι και αλλιως δεν το αναβω,και χωρις ανεμιστηρα,και χωρις θερμανση ετσι και αλλιως με μπουφαν κυκλοφορω μεσα στο σπιτι των χειμωνα,καλη η λυση να κοιμασε στο μπαλκονι εαν εχεις! και δεν μενεις στο ισογειο…αλλα με τα κουνουπια τι γινετε.
        Χωρις ψυγειο πως θα ζησεις θα βρωμισουμε! να τρωμε απο εξω λεφτα δεν υπαρχουνε! για αυτο εχεις καμια λυση.

        1. Δεν είπα να μείνεις χωρίς ψυγείο, ειπα να μάθεις να ζεις με τα άκρως απαραιτητα , μπορει να σου φανεί πισωγύρισμα στην δεκαετία του 70 ,αλλα τι κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα.

          1. αυτη ειναι η πραγματικοτητα που δημιουργησε αυτος που ψηφισες παπαρα….αν σου πει το ζαβο πηδα στο γκρεμο θα πηδηξεις; ποιος ειπε τους πεους πολιτικους της ευρωμασωνιας να κανουν εμπαργκο στη ρωσια,,,εμας μας ρωτησαν; επειδη εκτελουν εντολες βγαλμενες μεσα απο στοες θα πρεπει εγω να υπακουσω να σκυψω το κεφαλι και να ζω οπως στην κατοχη; πηρανε καποιες αποφασεις μονοι τους χωρις την λαικη εντολη απετυχαν-τον πουλο….χρειαζομαστε πατριωτικη κυβερνηση που θα τα ξαναβρει με την ρωσια και θα αποφασιζει με γνωμονα τα εθνικα συμφεροντα και οχι με τις εντολες των πιστων της μεγαλης επανεκινησης….ηδη επρεπε εδω να το ειχαμε κανει Σρι Λανκα….

    5. ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ Η ΡΩΣΙΑ .ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΡΟΠΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ.ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ. ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΚΑΡΓΙΟΛΙΔΕΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ

      1. Oι Ρώσοι δεν είναι χαζοί να δεχθούν το ΝΑΤΟ έξω από την πόρτα τους ρε μητσοτακομάχε. Επίσης οι Αμερική Αγγλία Καναδάς έχουν αιματοκυλήσει όλη την υφήλιο αλλά για αυτούς είναι απλά Τετάρτη η μητσοτακομάχε;;

    6. Εμεις εδω στην περιοχη μου ειχαμε διακοπη ρευματος απο της 8:30 μεχρι της 10:10….και χτες πηγα και πηρα λιγα πραγματα απο το σουπερ μαρκετ…ρε αλητες εκει στον ΔΕΔΗΕ ρωτατε αν βρωμισουνε τα τροφιμα στο ψυγειο που θα βρουμε λεφτα να ψωνισουμε.
      Απο τωρα ξεκινησε μεσα στο καλοκαιρι κατσε να δουμε αν συνεχιστει αυτο με της διακοπες ρευματος δεν θα εχει καλο τελος αυτοι η κυβερνηση.

    7. Οι Μητσοτακηδες πάντως και το σκυλολόι τους ουτε θα πεινασουν ουτε θα κρυωσουν.
      Για αυτό έλεγαν οτι είμαστε απο τη σωστη πλευρα της ιστοριας… Ας προσεχατε ζώα.

    8. Ρε έχουμε φυσικό αέριο στη Μηχανιωνα, έχουν σφραγίσει με μια σκουριασμένη παροχή την πηγή !
      Ας το εκμεταλλευτούμε !!!

    9. Τελικά καθε χρόνο και χειροτερα πάμε τη μια με την πανδημια την άλλη με το αεριο λες και εχει βαλθει καποιος να λιγοστεψει τον πληθυσμό του πλανήτη.
      Η λυση ειναι μία και ειναι απλη αυταρκεια σε καθε κρατος και οχι εξαρτηση απο αλλους οσον αφορα σιταρι ηλιελαιο λιπασματα κ.α.
      Οσο για το αεριο εχουμε τεραστια κοιτασματα ας μας βοηθησουν και ολοι μας θα βγουμε κερδισμένοι.

    10. Όλα έγιναν με πρόγραμμα και όχι από τύχη.τωρα είπαν θα βάλουν και άλλες κυρώσεις στην Ρωσία αλλά θέλουν να παίρνουν φυσικό αέριο.εγω στην θέση του Πούτιν θα συνέχιζα να δίνω φυσικό αέριο τσάμπα έτσι για να δω τι θα κάνουν.θα πουν δεν το θέλουμε?θα γίνουν ρόμπες.

    11. ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΙ Η ΜΑΜΑ ΕΒΡΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ…..Ο ΟΡΜΠΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΊΑ…ΤΙ ΧΑΖΟΣ ΤΟΥΣ ΜΟΥΤΖΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΑΕΡΙΟ….ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΧΑΖΟΣ ΤΙ ΛΕΤΕ;;;;….ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΛΟΥΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΡΙΚΩΝ…

    12. Αυτοί οι ΑΧΡΗΣΤΟΙ οι Ευρωπαίοι….
      ΕΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΕΙΝΑ ΔΥΣΤΥΧΊΑ……ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ……..ΕΒΑΛΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ?????
      ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ???ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ????
      Αχρηστοι…….
      Πρέπει να τους φάμε λάχανο τους αλητες….

    Comments are closed.