ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ, ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ: Ο ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ Κ@ΛΟΧΑΝΕΙΟ, ΟΙ ΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΔ – Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

Κοινοποίηση:
image_2

Οι εκατοντάδες σεισμοί που καταγράφονται από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις Κυκλάδες, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών και στις Αρχές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ συμπληρώνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Την ίδια ώρα, η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ ανακοίνωσαν την πρώτη δέσμη μέτρων, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν νέες συσκέψεις όσο εξελίσσεται το φαινόμενο.

«Ακραίο σενάριο ένας σεισμός 6 Ρίχτερ»

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο.

«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων».

Όπως λέει ο ίδιος για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί:

«Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».

«Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα»

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, αναφέρει:

«Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σημειώνει:

«Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη».

«Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», συμπληρώνει, ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισημαίνει:

«Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον – Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών»

«Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας», είπε στο MEGA ο Δρ. Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά», τόνισε.

«Το άσχημο νέο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε στη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών: αύξηση πλήθους σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί», εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη δεν συνδέεται με το ηφαίστειο.

«Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.

Πόσο πιθανό είναι ένα τσουνάμι και έκρηξη ηφαιστείου

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε στα ενδεχόμενα της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή. Μάλιστα, είπε πως είτε οι σεισμοί θα είναι της τάξεως των 4 Ρίχτερ είτε θα είναι πιο ισχυροί και θα προκαλέσουν τσουνάμι και έκρηξη του ηφαιστείου.

«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική, η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Θανάσης Γκανάς.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο κ. Γκανάς.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, οπότε όλη η προσπάθεια της πολιτείας και των επιστημόνων γίνεται στο να προετοιμαστεί το κράτος να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τη διέγερση του ηφαιστείου.

«Μεταξύ Σαντορίνης, που είναι το συγκρότημα γνωστό με τις Καμένες όπου είχαμε τελευταία φορά τελευταία έκρηξη το 1950 και τελευταία κρίση το 2011, και της βραχονησίδας Ανύδρου, υπάρχουν άλλα 15 ηφαιστειακά κέντρα στον πυθμένα. Μεγαλύτερο από αυτά είναι το Κολούμπο, το οποίο είναι 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Το Κολούμπο, λοιπόν είναι ενεργό, ενεργότατο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των αερίων, οπότε πρέπει να προσέξουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Γι’ αυτό και θα γίνουν και νέες μετρήσεις σήμερα και αύριο εκεί στην περιοχή, θα προστεθούν και νέοι σεισμογράφοι και θα γίνουν και νέες λήψεις από τα αέρια. Το άλλο φαινόμενο είναι ότι έχουμε μια μετατόπιση της ακολουθίας της σεισμικής ακολουθίας από την καλντέρα της Σαντορίνης βορειοανατολικά, με χιλιάδες σεισμούς εκεί μικρούς και χθες είχαμε 12 δονήσεις πάνω από 4, που σημαίνει ότι υπάρχει μια εξέλιξη έντονη τώρα και εκεί έχουμε την προσοχή μας να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, αν θα έχουμε δηλαδή συνεχείς τέτοιες δονήσεις. Καλό είναι ότι από χθες το βράδυ δεν είχαμε μέχρι σήμερα το πρωί κάτι πάνω από 4, αυτό είναι καλό και να προετοιμαστούμε αν τυχόν υπάρξει κάτι μεγαλύτερο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς.

Σημείωσε πως: «Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής. Υπάρχει μια τάφρος, να εξηγήσω με γεωλογικούς όρους, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο τελευταίος σεισμός και ο μεγάλος έγινε το 1956 με μέγεθος 7,5 συν πλην 0,2».

Γκανάς: Τι απαντά για σεισμό 6 Ρίχτερ

Σε ερώτηση για το αν προκύπτει η επιστημονική άποψη ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ ο ίδιος είπε: «Προέκυψε από την ύπαρξη ρηγμάτων στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, τα οποία έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6. Αν γίνει αυτός ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει μια κατολίσθηση η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα τσουνάμι. Οπότε αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Δεν είναι όμως πιθανότερο. Το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί η ακολουθία αυτή χωρίς να έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στα δύο σενάρια: «Θυμίζω τελευταία του 2021 στο Αρκαλοχώρι, στην Κρήτη, στο Καστέλι που είχαμε μήνες εκεί σεισμούς τάξεως του 3 και 4 που τελικά οδήγησαν στο μεγάλο σεισμό των 5,9 στις 27 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο είναι να έχουμε μια σμηνοσειρά. Όμως τώρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει μια ηφαιστειακή κρίση, έχει ξεκινήσει μια κρίση από την 1η Αυγούστου, 2 Αυγούστου με τα δεδομένα τα δικά μας, τότε ξεκίνησε να υπάρχει διαστολή του ηφαιστείου στην καλντέρα και δεν έχουμε δεδομένα για το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί. Πιθανότερο είναι να έχουμε και εκεί εξίσου παραμόρφωση του εδάφους του πυθμένα. Και αυτή λοιπόν η σεισμικότητα σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος. Προκαλείται από αυτό. Είναι τεκτονικοί οι σεισμοί εκεί αλλά αυτή τη στιγμή προκαλούνται επειδή σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, 12 -20 χιλιόμετρα περίπου εκεί, υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος ο οποίος τροφοδοτεί και τα δύο ηφαίστεια ενεργά και της Σαντορίνης και του Κολούμπο. Αυτή λοιπόν είναι η ξαφνική άνοδος του μάγματος το τελευταίο εξάμηνο που οδηγεί σε μία, σε μία γένεση εκατοντάδων και χιλιάδων μικροσεισμών».

Δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια το πόσο πιθανό είναι να έχουμε μια έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον κ. Γκανά: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε την πρόγνωση αυτή τη στιγμή με τα στοιχεία που έχουμε. Γι’ αυτό είπα για τα δύο σενάρια. Οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ψυχραιμία. Θα το αντιμετωπίσουμε ό,τι και να είναι. Και θυμίζω την τελευταία φορά το 2011-2012 είχαμε τέτοια κρίση ηφαιστειακή, αλλά δεν οδήγησε σε έκρηξη».

Κατέληξε λέγοντας πως: «Επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή καμία διαβεβαίωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Δεν χρειάζεται πανικός. Οι κάτοικοι ήδη έχουν λάβει οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, έχει ήδη γίνει ευρεία ενημέρωση και από τα μέσα και τοπικά και τις δημοτικές αρχές και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε. Τώρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και αναλόγως θα πράξουμε. Αυτό που πρέπει να ξέρετε εσείς και οι ακροατές είναι ότι λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιθανά σενάρια».

Β. Καραστάθης: «Η σεισμική ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης»

Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας και αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε σήμερα Δευτέρα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.
Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. Φύγετε για να σωθείτε.
    Μην ακούτε δήθεν Έλληνα ειδικό.
    Είναι επιεικώς για τα πανηγύρια.

  2. Μακαρι 10 ρίχτερ κάτω απο την Βουλή, υπάρχει κάποιος ειδικός κάτι σαν την Παγώνη, να προβλέψει κάτι για αυτό ;

  3. Αμα μπλεξεις με επιστημονες δεν βρισκεις ακρη ο καθενας θα πει και κατι διαφορετικο.
    Το σημαντικο ο καθενας πρεπει να εχει μια τσαντα μικρη μεσα με ολα τα απαραιτητα σφυριχτρα,νερο,κλπ παντα ετοιμοι.

  4. ειδικά μετά την απάτη της ψευτοδημίας πρέπει να είσαι παντελώς ηλίθιος για να περιμένεις να κάνεις κάτι που θα σου πει η κυβέρνηση, γραμμένους σας έχει η κυβέρνηση και θα χαρεί να σας αντικαταστήσει με λαθρέποικους, το πιο πιθανό είναι να γίνει σαν το Μάτι που έκλεισαν την Μαραθώνος και να σας οδηγήσουν στην αυτοκτονία οι ειδικοί, πηγαίνετε να κάνετε καμμία δόση εμβολίου για παρηγοριά αφού ακούτε τους ειδικούς

  5. Ειδικοι του κωλου.
    Θυμαμαι το 2017 στην κω μας επιασε βραδυ και βγαινοντας στο μπαλκονι εβλεπα την πισινα να κουνιεται το νερο περα δωθε.
    7.2 ριχτερ εκανε αλλα το διεψευσαν σε 6 για να μην πληρωσουνε αποζημιωσεις.
    Που ηταν τοτε οι ειδικοι?

  6. Να παραιτηθεί η κυβέρνηση εδώ και τώρα 🤮🤮🤮🤮🤮θέλουμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κουτσουμπα όλη Ελλάδα να γίνει κόκκινη όπως ο Ολυμπιακός… ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΟΛΎ ΝΑ ΑΝΕΒΆΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΜΟΥ

  7. Τώρα μάλιστα. Το ρήγμα έχει δώσει 7,5R στο παρελθόν αλλά τώρα θα είναι υπερβολικό να δώσει ένα σεισμό της τάξεως τον 6. Τι νέο μας είπαν τώρα: Μεταξύ Σαντορίνης και της βραχονησίδας Ανύδρου, υπάρχουν άλλα 15 ηφαιστειακά κέντρα στον πυθμένα. Αυτό δίνει μια λογική εξήγηση σε αυτό που συμβαίνει. Το μεγαλύτερο είναι το Κολούμπο. Το συμπέρασμα είναι πως κάποιοι από τους ειδικούς βλέπουν τεκτοτονική συμπεριφορά και κάποιοι βλέπουν ηφαιστιακή. Εγώ συγκλίνω στη δεύτερη εκδοχή.

  8. Οι τυχες των κστοικων ειναι στα χερια του Θεου, σε κανενος Κικιλια και Μητσοτακη! Μην αμαρτανετε και προκαλειτε την Θειαν μυνην!
    Η φυση εκδικειται και θα εκδικειται!

Leave a Response