Εκοιμήθη στις 8:00 το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023 ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στους Αμπελοκήπους. Το σκήνωμά του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει πέντε από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν από τους επικρατέστερους. Στις 13 Αυγούστου 2001 εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Ειρηναίος, με 7 ψήφους σε σύνολο 17.
Η Πατριαρχία του Ειρηναίου οδήγησε το Πατριαρχείο σε πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να είχε εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και να έχει φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η εκποίηση ακίνητης περιουσία σε εταιρίες Ισραηλινών συμφερόντων επηρέαζε ένα ευαίσθητο status quo που επικρατούσε στην περιοχή, πράγμα το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς.
Λόγω των κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ στις 24 Μαΐου 2005 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκάλεσε Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διέγραψε το όνομα του Πατριάρχη Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε τον θρόνο σε χηρεία.
Στις 25 Ιουλίου 2019, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ήρε ομοφώνως την καθαίρεση του από τις τάξεις των μοναχών και τον αποκατέστησε στο Αρχιερατικό του αξίωμα, με τον τίτλο του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων.
Το 1958 ο κ. Ειρηναίος γίνεται μοναχός και το 1959, δηλαδή σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, διάκονος. Ο κ. Χριστόδουλος χειροτονείται διάκονος το 1961, όταν ήταν 22 ετών.
Ο σχεδόν παράλληλος βίος των δύο εκκλησιαστικών ανδρών φαίνεται και από τις καίριες και νευραλγικές υπηρεσίες στις οποίες έχουν υπηρετήσει και οι δύο. Ο μακαριστός Χριστόδουλος υπηρέτησε στη θέση του Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και ο κ. Ειρηναίος υπήρξε επί πολλά χρόνια Αρχιδιάκονος του Πατριάρχη Βενεδίκτου, ενός προκαθημένου που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στην Ορθοδοξία. Με τον Πατριάρχη Βενέδικτο ο κ. Ειρηναίος γνώρισε τον σημερινό βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον πατέρα του βασιλιά Χουσεΐν. Εζησε δίπλα του πολλές δύσκολες και ευχάριστες στιγμές, ανάμεσά τους και την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιάκωβου Βαβανάτσου.
Τότε ο Πατριάρχης Βενέδικτος έλεγε στον Βαβανάτσο ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί. Τον προέτρεπε να κερδίσει χρόνο και να μη δεχθεί τις πιέσεις των πολιτικών, με πρώτο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, που του ζητούσαν να εγκαταλείψει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο…
Το 1974 ο Χριστόδουλος εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος. Ο κ. Ειρηναίος συνεχίζει να υπηρετεί τον Πατριάρχη Βενέδικτο. H πολυπόθητη στιγμή της επισκοποίησής του θα έλθει το 1981, όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως. Αλλά τρία χρόνια πριν, το 1978, θα καταφέρει να λάβει την αξιοζήλευτη για όλους τους Αγιοταφίτες θέση του Εξάρχου στην Αθήνα.
Από αυτή τη θέση εργάζεται ως και το 2001 προκειμένου να μπορέσει να εκλεγεί Πατριάρχης. Από αυτή τη θέση θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει θέατρα, κτήματα, σπίτια και καταθέσεις στις τράπεζες. Από αυτή τη θέση μπόρεσε να αποκτήσει γνωριμίες με τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Από αυτή τη θέση γνώρισε δεκάδες Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο.
Ο Χριστόδουλος είχε πιο γρήγορη εξέλιξη, αφού εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος το 1998.
Οταν στις αρχές του 2001 έπρεπε να αποφασίσει ποιον από τους υποψήφιους μνηστήρες του Πατριαρχικού Θρόνου των Ιεροσολύμων θα υπεστήριζε, δέχθηκε πολλές εισηγήσεις. Ο ίδιος ο Χριστόδουλος από τη δεκαετία του ’80 είχε αναπτύξει εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τον κύριο αντίπαλο του κ. Ειρηναίου, Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο. Πολλοί λένε ότι ο κ. Χριστόδουλος ως Μητροπολίτης Δημητριάδος με τη στήριξη του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ μπόρεσε να ανατρέψει τις ποινές που είχε επιβάλει κατά του κ. Τιμόθεου η Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος των ελληνοφώνων Εκκλησιών, που αντιμετώπισε την εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τότε, ο κ. Τιμόθεος ως Μητροπολίτης Λύδης και ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος τιμωρήθηκαν με καθαίρεση από τον επισκοπικό τους βαθμό και την υπαγωγή τους στην τάξη των μοναχών. Ο Χριστόδουλος ήταν ο καθοριστικός παράγων της άρσεως των ποινών και πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να το καταφέρει.
Ο Αρχιεπίσκοπος όμως τελικά δεν στήριξε τον παλιό του φίλο. Αντίθετα, δέχθηκε τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών οι οποίοι επέμεναν ότι έπρεπε να υποστηριχθεί ο κ. Ειρηναίος. Πολλοί Ιεράρχες δήλωναν τότε ότι ο κ. Τιμόθεος δεν έπρεπε να υποστηριχθεί διότι είχε άμεσες και στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας. Ενώ ο κ. Ειρηναίος ως Εξαρχος μιλούσε για τις Θερμοπύλες, το Αγιον Φως, την Ελλάδα, και τα λόγια του άρεσαν και συγκινούσαν πολλούς. Οπως επισημαίνεται όμως από γνωστούς θεολόγους, ο κ. Τιμόθεος είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, με πολλές διασυνδέσεις και θα χάραζε ως Πατριάρχης τη δική του γραμμή πλεύσης. Αντίθετα ο κ. Ειρηναίος κρίθηκε ότι θα ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την Αρχιεπισκοπή και την Εκκλησία της Ελλάδος αφού δεν διέθετε υψηλές γνωριμίες.
Ο κ. Χριστόδουλος στάθηκε δίπλα στον κ. Ειρηναίο από την πρώτη στιγμή που έλαβε την απόφαση να τον στηρίξει. Και δεν υποχώρησε ούτε όταν το όνομά του, όπως και αυτό του κ. Τιμόθεου, διεγράφη από τον κατάλογο των υποψηφίων για τον Πατριαρχικό Θρόνο. Μάλιστα τότε έδωσε μια μεγάλη μάχη για να μπει το όνομα του κ. Ειρηναίου στον κατάλογο και διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένως στον πρέσβη του Ισραήλ. Επίσης, στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου βρίσκονταν σε άμεση επικοινωνία με τον κ. Ειρηναίο και τον συμβούλευαν για τον τρόπο που έπρεπε να διαχειρισθεί την προεκλογική μάχη. Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης και ο Απόστολος Βαβύλης είναι μεταξύ των προσώπων που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ιδίων, στήριξαν τον κ. Ειρηναίο στην προσπάθειά του να εκλεγεί Πατριάρχης.
Τον Αύγουστο του 2001 ο κ. Ειρηναίος κατάφερε το επιθυμητόν. Στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο επικράτησε πανζουρλισμός. Ο μακαριστός Χριστόδουλος υπήρξε πιστός φίλος του κ. Ειρηναίου. Τον στήριξε οικονομικά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, έστειλε μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στους ορθόδοξους το θρήσκευμα Αραβες και ασφάλισε σε ιδιωτική εταιρεία τους αγιοταφίτες μοναχούς οι οποίοι δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμη, ενημέρωνε τον κ. Ειρηναίο για τις επανειλημμένες συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους των Παλαιστινίων, οι οποίοι τον επισκέπτονταν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη φιλοϊσραηλινή συμπεριφορά, όπως τη χαρακτήριζαν, του κ. Ειρηναίου.
Μόνο που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο στις πραγματικά δύσκολες στιγμές του. Το 2003 προσέφερε το «πικρόν ποτήριον» στον Χριστόδουλο όταν στο ζήτημα των λεγομένων Νέων Χωρών στήριξε ουσιαστικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Και όταν συνεργάτες του Χριστόδουλου του ζήτησαν να ανασκευάσει τη δήλωση υποστήριξης που προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Ειρηναίος απεκάλυψε τις συζητήσεις αυτές στον κ.κ. Βαρθολομαίο.
Από το ίδιο «πικρόν ποτήριον» πότισε τον κ. Χριστόδουλο όταν αποδέχθηκε ότι ο Απόστολος Βαβύλης εστάλη στα Ιεροσόλυμα από τον Αρχιεπίσκοπο με το όνομα Φωκάς. Και του προσέφερε ακόμη μία σταγόνα όταν από τον άμβωνα του Ναού της Αναστάσεως δήλωσε: «Τις ημέρες αυτές άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως και βγήκαν από αυτές ψεύδη και συκοφαντίες, ο πόλεμος κατά της Μητρός Εκκλησίας. Ψεύδη, συκοφαντίες, με υπονοούμενα για να σπιλωθούν υπολήψεις και να εξοντωθούν εκείνοι οι οποίοι φυλάττουν Θερμοπύλας του γένους και της Ορθοδοξίας στην Αγία Πόλη»… Ο Χριστόδουλος όμως δεν τον ακολούθησε στην τακτική του αυτή, και όταν το πρωί της Τετάρτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Ειρηναίο να παραιτηθεί, ο ίδιος έσπευσε να του τηλεφωνήσει και να του δηλώσει τη στήριξή του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων…
Ο Ειρηναίος πάντως φώναζε συνεχως για τη αθωότητα του όταν ήταν έγκλειστος.Ο Βαβυλης έλεγε τότε ένα αρθρο και ένας ιδιώτης λογιστής(πρκτορια της μοασαντ) που κατάφεραν να πάρουν τη εμπιστοσύνη του,βάζανε μπροστά του πονηρά χαρτιά γαι να τα υπογράψει με της μέθοδο της απόσπασης προσοχής.
Τέλος πα να έχει καλή ανάπαυση.
Άμα ήταν θέμα πλεκτάνης και σκευωρίας ο Θεός που τα πανθ ορα θα βάλει τους ραδιούργος στις θέσεις που τους πρέπει.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΚΑΙ Μ ΑΥΤΟΝ ΣΕΙΡΑ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΚΏΣΤΑ ΣΑΒΒΑ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΟΠΛΟΠΠΒΟΛΗ ΠΡΈΠΕΙ ΠΡΟΑΓΩΓΟΣ ΓΕΙΑ ΜΑΡΕΒΑΚΙ ΜΙΚΡΟΥ 4Α ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΞΗΡΟΔΗΜΑΣ ΑΠΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟ ΑΡΧΕΣ 2002 ΜΕ ΕΛΑΦΡΆ ΑΠΌΚΛΙΣΗ 2001 ΚΑΙ ΤΕΖΑ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΚΑΙ Η ΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΠΟ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΙΚΡΗΣ 7 ΞΗΡΟΔΗΜΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ Ο ΒΛΑΣΤΟΣ ΠΑΝΑΗΣ
Εκεί στα Ιεροσολυμα στο πατριαρχείο γίνονται μεγάλες κομπίνες Το χρήμα ρέει άφθονο από παντού ειδικά από τις ΗΠΑ Παίζονται μεγάλα παιγνίδια και είναι μεγάλα τα συμφέροντα Έπεσε στην παγίδα ο Ειρηναίος γιατί ξεπούλησε περιουσία,και του την εστεισε ο πατριάρχης Βαρθολομαιος γιατί δεν τον ενημέρωσε και ο οποίος πάει να διαλύσει και να διασπάσει την Ορθοδοξια Ειδικά τώρα με το θέμα της Ουκρανίας, και με τους διορισμούς των νέων μητροπολιτών όπως Ιταλίας ΗΠΑ και Βρετανίας που όπου τους πιάσεις βρωμουν από απατες
Aυτοί κοιμούνται, εμείς ψοφάμε…
Να τον μουμιοποιήσουμε να χουμε μετά από 100 χρόνια να φυλάμε κάνα λείψανο για να συνεχιστεί το άρμεγμα του κορβανά
Καλά όνειρα
Ο Διόδωρος ήταν πολύ καλός πατριάρχης και προ παντός πατριώτης, με χαρακτηριστικό ελληνικό όνομα.
Ο Ειρηναίος επώλησε πολλά ακίνητα στους σιωνιστές εποίκους στην Παλαιστίνη.
Αιωνια η μνημη σου δεσποτα! Μακαριστε Χριστοδουλε μας λειπεις! Δυστυχως θελει τρομερη καθαρση και η Ορθοδοξη εκκλησια! Εχει κολλησει….ρωμαιοκαθολικιτιδα!
Γιατί ο Καραμανλής απαίτησε την παραίτηση από τον αρχιεπισκοπικό θώκο του Ιάκωβου Βαναβάτσιου; Δηλαδή το πατριαρχείο ιεροσολύμων ανήκει στην αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας που υπάγεται στο οικουμενικό πατριαρχείο;
Το ότι τον καθαίρεσαν δεν σημαίνει ότι κ έκλεβε .κ εαν το μακελιο το ψάξει καλύτερα ,θα βρει ότι πίσω απο ολα αυτά κρύβεται κ έβαλε το χερακι της η μανα του κουλη. Εαν θέλετε βγαλτε την αλήθεια κ κάτι τελευταίο : γιατί ο τωρινός πατριάρχης Ιεροσολύμων ,έχει πάρει τα διαβατήρια των αγιοταφικων? Κ γιατί τους απαγορεύει κ τους απειλεί εαν μιλάνε για τον μακαριστό Ειρηναίο ?
Ο Θεος να αναπαυση την ψυχη του. Τον ειχαμε ιερεα στο Παγκρατι στην Κοιμηση της Θεοτοκου.
πολυ υπνος πεφτει τελευταια