ΕΚΤΑΚΤΟ: ΕΠΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΚO ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ BARNΙER, ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΜΕ 331 ΨΗΦΟΥΣ

    Κοινοποίηση:
    888

    Έπεσε η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής στο γαλλικό κοινοβούλιο

    Ο Michel Barnier, ο άνθρωπος που είχε επιλεγεί να σώσει τη Γαλλία, απέτυχε…
    Κατέρρευσε εντέλει η κυβέρνηση Barnier μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Jean Luc Melanchon και της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Marine Le Pen.
    Η Γαλλική Εθνοσύνελευση αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη της με 331 ψήφους «υπέρ».
    Αναμένεται η παραίτηση της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά στην 5η γαλλική δημοκρατία και η πρώτη απο το 1962 που μια κυβέρνηση στη Γαλλία πέφτει απο πρόταση μομφής.
    Ο Michel Barnier, ο άνθρωπος που είχε επιλεγεί να σώσει τη Γαλλία, μοιραία χάθηκε στην πολιτική άβυσσο – ταυτόχρονα και η Ευρώπη φαίνεται να βυθίζεται σε βαθιά αχαρτογράφητα νερά.
    Όταν ανέλαβε τον ρόλο του στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ελπίδες ήταν μεγάλες ότι ο 73χρονος Γκωλιστής συντηρητικός θα μπορούσε να κατευνάσει την πολιτική καταιγίδα που όχι μόνο απειλούσε να διαλύσει τη Γαλλία αλλά και την ευρωζώνη. Όμως, δεν ήταν γραφτό να γίνει έτσι.

    Ο Barnier απομακρύνεται, μετά την αποτυχία του να πείσει τη Marine Le Pen και το ακροδεξιό κόμμα της, Εθνικός Συναγερμός να εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας για να επαναφέρει τα οικονομικά της χώρας σε ορθή πορεία.
    Να επισημανθεί πως το 63% των Γάλλων επιθυμεί και παραίτηση Macron, ο οποίος όμως δήλωσε πως θα παραμείνει στο αξίωμα του μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τoυ.

    δα_10
    Η συζήτηση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

    Κατά τον Barnier, η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών «δεν θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας με μια πρόταση μομφής».
    «Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας, ευθύνης» είπε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για την Κοινωνική Ασφάλιση για το 2025 ήταν το αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών στη μεικτή επιτροπή, για πρώτη φορά εδώ και δεκατέσσερα χρόνια σύμφωνα με τον ίδιο.
    Βασικά, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να απαντήσουμε στο δημοσιονομικό μας χρέος» , υπενθυμίζει, «αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των δημοσίων λογαριασμών μας».
    Και ανέφερε πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τόκου χρέους «60 δισεκατομμυρίων» που πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, ή «περισσότερο από τον αμυντικό μας προϋπολογισμό».
    «Δεν είναι για ευχαρίστηση που παρουσίασα σχεδόν μόνο δύσκολα μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα», συνεχίζει, προτού προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι «αυτή η πραγματικότητα δεν θα εκλείψει ως δια μαγείας από την πρόταση μομφής».

    H επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Marine Le Pen, από τη μεριά της, κατήγγειλε πως ο προϋπολογισμός «δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, αλλά θέτει τους Γάλλους σε ομηρία τους πιο ευάλωτους: συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, ασθενείς, φτωχότερους εργαζόμενους, εκείνους τους Γάλλους που είναι πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση».
    Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η ηγέτιδα της γαλλικής πατρωτικής δεξιάς υπογράμμισε πως «η μόνη λύση του Barnier ήταν φόροι, φόροι και περισσότεροι φόροι. Το μόνο που θέλουν να μάθουν οι Γάλλοι είναι πού πάνε τα χρήματα … υπάρχουν πάντα περισσότεροι φόροι και λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες».
    Σημείωσε δε ότι η πρόταση δυσπιστίας «ήταν απαραίτητη για να μπει τέλος στο χάος».
    «Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών σύντομων μηνών, προέκυψε ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης που στερείται κάθε δημοκρατικής βάσης», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Barnier, κατηγορώντας τον για «αδιαλλαξία, σεχταρισμό και δογματισμό που απέτρεψαν την παραμικρή παραχώρηση, η οποία θα απέτρεπε αυτό το αποτέλεσμα».
    Ο προϋπολογισμός που απορρίπτει το κόμμα της, «δεν αρνείται μόνο τις υποσχέσεις σας». «Δεν έχει καμία κατεύθυνση ή όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να κατρακυλάει στην κατηφόρα, φροντίζοντας πολύ να μην αγγίξει την ανεξέλεγκτη μετανάστευση», πρόσθεσε.
    Η Marine Le Pen δήλωσε επίσης ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση πέσει, το κόμμα της θα ψηφίσει για την έγκριση ενός «ειδικού νόμου» για να αποφευχθεί η αναστολή των κρατικών λειτουργιών και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει προϋπολογισμός για το 2025.

    Ο Eric Ciotti, ηγέτης μιας αποσχισθείσας παράταξης των κεντροδεξιών Les Républicains που έχει συμμαχήσει με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN), λέει ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
    «Αντιθέτως, συνεχίζει να τις αυξάνει», λέει. «Είναι επίσης ένας προϋπολογισμός ανίκανος να πραγματοποιήσει εξοικονομήσεις. Ένας προϋπολογισμός που δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να μειώσει το εύρος ενός κράτους που έχει γίνει επεμβατικό, παραλύοντας όλους εκείνους που θέλουν να καινοτομήσουν».
    Ο Ciotti κατηγορεί τον Barnier ότι στοχεύει να «ματώσει τον γαλλικό λαό» με φόρους και υπόσχεται ότι η ριζοσπαστική δεξιά «θα προστατεύει πάντα τον γαλλικό λαό από την υπερβολική φορολογία».

    Ο Nicolas Sansu, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανήκει στην αριστερή συμμαχία του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, λέει ότι το χάος που ο Μπαρνιέ είπε ότι θα προκύψει αν πέσει η κυβέρνησή του «υπάρχει ήδη – ακόμη και αν δεν είστε ο μόνος υπεύθυνος γι’ αυτό».
    Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δείτε μια αριστερή συμμαχία στην εξουσία που θα ήξερε πώς να αλλάξει την πολιτική και οικονομική ισορροπία αυτής της χώρας, προσπαθήσατε μάταια να δημιουργήσετε μια πολιτική πλειοψηφία προς το συμφέρον του καπιταλισμού. Το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα προσφέρει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο δημοσιονομικό σύμφωνο.

    Ο Boris Valo (εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) τόνισε απευθυνόμενος πρωθυπουργό ότι η πρόταση μομφής είναι «πρώτα και κύρια η αποτυχία δική του». «Είναι η αποτυχία του Μichel Barnier», τόνισε.
    Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν χάρη στο «Δημοκρατικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά «δεσμεύονταν μόνο από μια υπόσχεση, μια πίστη, μια δέσμευση – να μην ενδώσουν στην ακροδεξιά», τόνισε ο Valo. Ο Barnier «έκρινε πως είναι προτιμότερο να μιλήσει στα δεξιά παρά στα αριστερά. Και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό». Καταλήγοντας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της μειοψηφίας του Barnier «μετατράπηκε σε κυβέρνηση σε συμπαιγνία με την ακροδεξιά».Η συνταγή και … η υπευθυνότητα

    Ο Barnier πρότεινε μια πικρή συνταγή δημοσιονομικής σύνεσης και παλιομοδίτικων αξιών, η οποία φαινόταν να συνάδει με τη ζοφερή διάθεση της χώρας, η οποία είχε κουραστεί μετά από εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκαν από την αυθαίρετη απόφαση του Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούλιο.
    «Το φαινόμενο Barnier ήταν κάτι πραγματικό», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του συντηρητικού κόμματος, Pierre-Henri Dumont, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό.
    «Ο κόσμος ήθελε μια ανάσα από τους κοστουμάτους τύπου Macron πολιτικούς.
    Όταν ο Barnier έγινε πρωθυπουργός, μπορούσες να δεις ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου δημόσιου υπηρέτη και ενός παιδιού», πρόσθεσε ο Dumont, κάνοντας υποτιμητική αναφορά στον προκάτοχο του Barnier, τον 35χρονο Gabriel Attal.
    Ο Barnier φαινόταν επίσης ικανός να «δαμάσει» την άκρα δεξιά, αφού η Εθνική Συμμαχία απέφυγε να ρίξει άμεσα την κυβέρνηση του.
    Την Τρίτη το βράδυ, ο Barnier έκανε μια τελευταία προσπάθεια να προσεγγίσει την άκρα δεξιά, αποφεύγοντας να επικρίνει τις τακτικές της σε συνέντευξή του στην γαλλική τηλεόραση, και καλώντας αντ’ αυτού τους βουλευτές σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού να «δείξουν υπευθυνότητα».

    Φρούδες ελπίδες

    Το ιστορικό του Barnier στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τις διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις μπορεί να συνέδραμε στο να διογκωθούν οι προσδοκίες ότι θα έβρισκε έναν τρόπο να συνεργαστεί με ένα βαθιά διχασμένο και κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο.
    Ο «bête noire» (σ.σ. αντιπαθής) των Βρετανών υπερσυντηρητικών είχε επιδείξει μια αδιάφορη ηρεμία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που διαπραγματευόταν τη συμφωνία του Brexit, παρά τις τεταμένες σχέσεις με την βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, παραμένοντας στα σημεία που είχε ορίσει και χρησιμοποιώντας την διάσημη φράση του: «Ο χρόνος τρέχει».
    Πολλοί όμως θεώρησαν ότι η φήμη του Barnier ήταν υπερβολική.
    Η JoJo Penn, πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού της πρώην πρωθυπουργού Theresa May, είπε ότι η πραγματικότητα ήταν πως ο Barnier ήταν λιγότερο σημαντικός από άλλους αξιωματούχους όταν έφτανε η ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
    «Ο Barnier φαινόταν ευχαριστημένος που τον έβλεπαν σε κρίσιμες στιγμές, αλλά άφηνε τα υπόλοιπα στον αναπληρωτή του», είπε η Penn.
    Αν η θητεία του Barnier τελειώσει σήμερα Τετάρτη, όπως και αναμένεται, η κληρονομιά του αναμφισβήτητα θα αμαυρωθεί.
    Πιθανότατα θα τον θυμόμαστε ως εκείνος που βοήθησε να αποτραπεί η διάδοση του Brexit και του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη, μόνο και μόνο για να ηττηθεί από έναν λαϊκιστή στη δική του χώρα.
    «Ο Michel Barnier παρουσιάστηκε ως ο μεγάλος Ευρωπαίος διαπραγματευτής.
    Αλλά, ειλικρινά, δεν έχω δει καμία ένδειξη για αυτό» υποστήριξε ο Morel.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. Ήταν αναμενόμενο και στην Γαλλία θέλουν να αλλάξουν κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς αν δεν παραιτηθεί οι προεδρικές εκλογές είναι το 2027… Οι πατριώτες Πούτιν, Τραμπ, ΛεΠέν, Μελόνι, Όρμπαν και Φίτσο ήδη έχουν ενωθεί για να σταματήσουν το άρρωστο σχέδιο των δυτικών, εδώ να δούμε πότε θα μάθουν να ψηφίζουν σωστά…

    2. Προηγούμενοι πρωθυπουργοί ένας Εβραίος και πριν μία Εβραία.
      Ο Μακρόν απ’ ευθείας όργανο των Ρότσιλντ Γαλλίας.
      Ο Μπαρνιέ τουλάχιστον Γάλλος.

    3. Ελα! Ελα! Ενας – ενας να την κανουν, με ελαφρα πηδηματακια! Αντε! Και στα δικα μας!

    Leave a Response