Ραγδαίες εξελίξεις που μπορει να οδηγήσουν μέχρι και στην πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στο αμέσως προσεχές διάστημα προκαλεί η κατάπτυστη συμφωνία με τα Σκόπια.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Lykavitos.gr στο Μαξίμου έχουν καταλήξει πως ο Καμμένος δεν θα αντέξει την πρωτοφανή πολιτική πίεση που του ασκείται και πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό εξετάζουν και έχουν ήδη καταλήξει στα «εναλλακτικά» σενάρια διατήρησης της δεδηλωμένης και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ήδη οι συνεργάτες του Τσίπρα θεωρούν ως «δεδομένους» 5 βουλευτές, οι 3 από αυτούς είναι χωρίς κομματική στέγη (ανήκουν στην πτέρυγα των Ανεξαρτήτων) ενώ δύο βουλευτές προέρχονται από το Ποτάμι.
Ο αριθμός αυτός θεωρούν οι συνεργάτες του Τσίπρα, πως «πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 8», στην περίπτωση που ο Καμμένος αποφασίσει να αποσύρει την στήριξη του προς την Κυβέρνηση, αφού υπάρχουν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (δύο νυν υπουργοί και ένας που επιθυμεί να γίνει) που είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν να στηρίζουν τον Τσίπρα.
Υπάρχουν δύο γεγονότα – «κλειδιά» που θα καθορίσουν τις μετέπειτα εξελίξεις.
Πρώτον το μέγεθος της Εποπτείας που θα επιβάλουν οι Δανειστές στην Κυβέρνηση μετά την λήξη του τρέχοντος Μνημονίου μέσα στον Αύγουστο, αλλά και το τι θα πάρει (εάν θα πάρει) ο Τσίπρας για το Χρέος.
Και δεύτερον εάν θα ολοκληρωθούν ομαλά στην Σκοπιανή πλευρά οι διαδικασίες για την συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, επικύρωση δηλαδή στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο και επιτυχής έκβαση για τον Ζάεφ του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο.
Τότε η Κυβέρνηση θα φέρει στην Ελληνική Βουλή την συμφωνία, την οποία ο Καμμένος ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα καταψηφίσει, και εάν συμβεί αυτό θα παραιτηθεί και από Υπουργός Αμύνης, στηρίζοντας μεν (αλλά με πολλούς αστερίσκους) την Κυβέρνηση.
Σε εκείνο λοιπόν τον χρονικό σημείο θα εκδηλωθεί και το συναινετικό διαζύγιο με τον Καμμένο, που ο Τσίπρας θεωρεί ήδη ΚΑΜΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ενδεχόμενο, με πιο μικρές όμως πιθανότητες.
Ο Καμμένος να αποφασίσει νωρίτερα από το φθινόπωρο, ηρωική έξοδο από τη Κυβέρνηση, για να διασώσει ότι και εάν του έχει απομείνει κάτι.
Ηδη, η εξαέρωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι το πρώτο μήνυμα της κοινωνίας προς τον Πάνο Καμμένο.
Οι μυστικές έρευνες που έχει στα χέρια του και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μονοψήφια ποσοστά στις περιοχές πάνω από τη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον τρεις νομούς της Βορείου Ελλάδας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κινούνται στα επίπεδα του 5% όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει εντυπωσιακά ποσοστά παίρνοντας «γαλάζια» κάστρα.
Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καθώς οι ψηφοφόροι της βορείου Ελλάδας αποδοκιμάζουν τις επιλογές του Πάνου Καμμένου και οι μετρήσεις δείχνουν ότι επί της ουσίας το κόμμα δεν υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές.
Αλλωστε, πολλά σημαίνοντα στελέχη αποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καταγγέλλοντας τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση την ίδια στιγμή που η συμφωνία για το Μακεδονικό περνούσε χωρίς ουσιαστικά αντίδραση από τον κυβερνητικό εταίρο.
Το βέβαιο πάντως είναι πως είτε άμεσα, είτε το φθινόπωρο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
«Σιωπητήριο» Μαξίμου σε Μακεδόνες βουλευτές: «Είμαστε τελειωμένοι πολιτικά», λένε
«Σιωπητήριο» στους βορειοελλαδίτες βουλευτές έχει επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες, αμέσως μετά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Όχι μόνο βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στη διακεκαυμένη ζώνη της Μακεδονίας, είτε έχουν πάρει εντολή να μην ανοίγουν δημόσια θέμα για την υπόθεση των Πρεσπών είτε οι ίδιοι αποφεύγουν να εμφανίζονται κάνοντας αυτολογοκρισία και προσπαθώντας να αποφύγουν τις προκλήσεις.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρεια Ελλάδα προχθές βρέθηκε με φίλους του στο κέντρο της Αθήνας και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το Μακεδονικό.
Οι αυτήκοοι μάρτυρες αναφέρουν ότι ο εν λόγω βουλευτής ήταν έξαλλος με το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό περιβάλλον περιγράφοντας «πολιτικό bullying» στελέχη που έχουν αντίθετη γνώμη για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο βουλευτής έλεγε επίσης ότι φοβάται κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία κι ότι οι περισσότεροι από τους περίπου 40 μακεδόνες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν «τελειώσει πολιτικά». Και μάλιστα χωρίς να έχουν εκφραστεί οι ίδιοι δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι περισσότεροι περιμένουν τις εξελίξεις κι εύχονται να είναι… κακές στα Σκόπια, δηλαδή να μην περάσει από τους πολίτες η συμφωνία το φθινόπωρο. Εκτιμούν έτσι ότι θα χρεωθεί το ναυάγιο η γειτονική χώρα, δεν θα προχωρήσει η συμφωνία κι αυτοί θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς φόβο.
Αυτό που τρομάζει τώρα είναι η καλοκαιρινή περίοδος κατά την οποία επιστρέφουν στις πατρίδες τους πολλοί μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων. Οι βουλευτές φοβούνται ότι θα γίνουν αποδέκτες έντονων παραπόνων από τους Μακεδόνες σε σημείο που να μην μπορούν να εμφανιστούν δημόσια στα πολυπληθή πανηγύρια που γίνονται κατά την περίοδο των διακοπών.
Οσο για το «σιωπητήριο» το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους «επικίνδυνους» βουλευτές να μη μιλάνε για μακεδονική γλώσσα, εθνότητα, μειονότητες κ.λπ. και στους υπόλοιπους να αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το θέμα και να μην εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία.
Όπως τονίζουν δημοσιογράφοι από τοπικά μέσα ενημέρωσης, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Φλώρινας κ.λπ., οι πάλαι ποτέ λαλίστατοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποφεύγουν να… εκτεθούν.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις τους είναι σφόδρα αντίθετοι στη συμφωνία, ειδικά στα ζητήματα της μακεδονικής γλώσσας κι εθνότητας. Όμως, αποφεύγουν να βγουν σε τηλεπαράθυρα ή να δώσουν συνεντεύξεις προκειμένου να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Εκνευρισμός και ανάγκη αλλαγής ατζέντας
Είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το κυβερνητικό επιτελεί θα επιχειρήσει να μετατοπίσει τη συζήτηση από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ στο θέμα της οικονομίας και της καθημερινότητας, επενδύοντας στην επιστροφή της κανονικότητας.
Ήδη οι λεπτομέρειες για την «γιορτή εξόδου» από το Μνημόνιο έχουν αρχίσει να συζητούνται καθώς αυτή θα αποτελέσει και την άτυπη έναρξη της (πολύμηνης ή όχι) προεκλογικής περιόδου