Δέκα χρόνια Μνημόνια και το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει εδώ εκρηκτικό και απειλητικό μπροστά μας. Κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και τραπεζίτες κλωτσούσαν κάθε τόσο με μαεστρία το μπαλάκι πιο κάτω λες και είχαν να κάνουν με κουτόφραγκους ελεγκτές. Και να που δεν πέρασαν μερικά 24ωρα και μας επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Tα ποσοστό των κόκκικων δανείων στις ελληνικές τράπεζες είναι 15 φορές (!!!!) μεγαλύτερο από το μέσο όρο των ευρωπαικών!
Υπερεπείγουσα καθίσταται η ανάγκη εφαρμογής συστημικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, καθώς μεγαλώνει η “ψαλίδα” με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο NPE στον οποίο αυτές πρέπει να συγκλίνουν, σύμφωνα με το Capital.gr παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ που είναι αποκαρδιωτικά για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών!
Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου 2019, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 7 Αυγούστου, το συνολικό ενεργητικό των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,1% και διαμορφώθηκε στα 34,4 τρισ. ευρώ (από 32,7 τρισ. ευρώ στις 31/3/2018). Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση μειώθηκε περαιτέρω, κατά 0,8% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε σε 3,1% από 3,9% στις 31/3/2018. Πρόκειται για δείκτη 15 φορές μικρότερο (!!!!) από τον ισχύοντα στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά άθλο για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, με πρώτο “σταθμό” επίπεδα κάτω του 20% για τον δείκτη NPE στο τέλος του 2021.
Στο τέλος Μαρτίου 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ (!!!!), μειωμένα κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 27,2 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδό τους. Η υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ τρίμηνο του 2019 ήταν κυρίως αποτέλεσμα διαγραφών (!!!!!), ύψους 0,9 δισ. ευρώ και πωλήσεων, ύψους 0,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικού ύψους πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων των ελληνικών τραπεζών παρέμεινε τον Μάρτιο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (45,2%), με ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για να επαναφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ομαλή αποπληρωμή. Ωστόσο, μέχρι και τον Μάρτιο 2019, τα στοιχεία έδειχναν ανησυχητικά υψηλό ποσοστό δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνιζαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη ρύθμιση. Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων, η καθυστέρηση σημειωνόταν μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης!!!
Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος είναι ο δείκτης επισφαλειών να έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.
Σημειώνεται ότι ως προς τις επιμέρους κατηγορίες χαρτοφυλακίων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται σε 44,7% για το στεγαστικό, 54,1% για το καταναλωτικό και 44% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Εντός του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, ο δείκτης για το χαρτοφυλάκιο τόσο των ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (65,9% και 58,9% αντίστοιχα). Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (24,5%) και στο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων (24%).
Όσον αφορά τη διάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 49% του υπολοίπου αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 30,9% δάνεια αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”) και το 20,1% δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Επίσης, πολλοί δανειολήπτες έχουν αιτηθεί νομική προστασία (14,6% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων).
Όσον αφορά την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από συσσωρευμένες προβλέψεις, ο σχετικός δείκτης ανέρχεται σε 47,1%.
Τα κόκκινα δάνεια είναι απειλή ενός νέου μνημονίου εάν συμπέσουν με κραχ στην παγκόσμια οικονομία, κατάρρευση του τουρισμού -όπως προμηνύουν τα σημάδια-αλλά και χρεοκοπία της ΔΕΗ!
Και καλά οι άφρονες πρωθυπουργοί. Οι τραπεζίτες όμως και η Τράπεζα της Ελλάδας (πότε θα σταματήσει το καραγκιοζιλίκι των capital controls;) γιατί δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα των οίκων τους και έσπευδαν κάθε τόσο να υποβάλλουν τα σέβη τους σε ένα ιδεολήπτη πρωθυπουργό;
Είναι καιρός (υπάρχει άραγε χρόνος) κάθε τράπεζα να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Στο κάτω κάτω οι καλοί και ακριβοπληρωμένοι καπεταναίοι των τραπεζών φαίνονται στα δύσκολα και στη καταιγίδα. Τι κάνουν όλα αυτά τα χρόνια πέρα από λόγια και ξόδεμα χρόνου σε συναντήσεις με τους επίσης καιροσκόπους πολιτικούς μας;
Στην περίπτωση των κόκκικων δανείων είναι καιρός να αναδειχθούν και οι ευθύνες των ακριβοπληρωμένων στελεχών των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να κολακεύουν τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα και να κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω-γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.
Καμμία τράπεζα δεν φρόντισε να λύσει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Επρεπε να εξετάσουν με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα τα δεδομένα του κάθε δανειολήπτη και αφού αντιμετώπιζαν με κάποιο βαθμό επιείκειας όσους πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους στη συνέχεια να έβγαζαν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των κακοπληρωτών που είναι κάτι βίλες στο Πανόραμα Βούλας και στα πιο ακριβά προάστια της Ελλάδας.
Προφανώς οι τράπεζες ή δεν διάθεταν το ικανό προσωπικό να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο ή υπήρξαν πιο αργόσυρτες από αργό ριπλέι. Με αυτό το τρόπο χάθηκε χρόνος. Επίσης χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να γίνει μία κίνηση επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών πως εάν δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη (ακόμη και την αγάπη και τον σεβασμό) του κόσμου το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Ως τώρα λοιπόν αυτό που ενδιάφερε τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών είναι να απολαμβάνουν τους πλουμιστούς μισθούς τους και να πετυχαίνουν διακανονισμούς στα στεγαστικά δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ που είχαν λάβει οι ίδιοι.
Τα κόκκινα δάνεια λοιπόν σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση του Τουρισμού αποτελούν πυρηνική βόμβα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πτώση του τουρισμού σημαίνει και χτύπημα στο εγχώριο real estate! Εάν βγει βρώμα ότι οι Κινέζοι και οι Αραβες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, άντε γεια.
Γι΄αυτό είναι τώρα η στιγμή η χώρα ν΄αρχίσει να παράγει καινοτόμες υπηρεσίες πέρα από το να υποδύεται την παγκόσμια ξαπλώστρα. Ο τουρισμός και το real estate όπως δείχνουν τα σημάδια θα περάσουν μία δεκαετία άγριας κρίσης.
Πηγή: kourdistoportocali.gr
Καλα περιμενε εσυ έναν γνησιο πατριωτη να σε απαλλαξει από τα προβλήματα,ολα ετοιμα στο πιατο τα θελετε μερικοι . Αν δεν κουνηθείς εσυ,αν δεν δουλεψεις και δεν κοπιασεις δεν εχει καρπους παρτο αποφαση, μην περιμενετε εθνοσωτήρες και θαυματα ,κανεις δεν θα σας δωσει να φατε ουτε θα λυσει τα προβληματατα του εασν δεν κανετε και εσεις κατι .
Σπαρτιατη,διωξαμε τον προδοτη κομμουνιστη με δεξιες τσεπες που πουλησε τη Μακεδονια και φεραμε τον Κουλη γιατι το συστημα(μπιλντεμπεργκ) μας τον προωθουσε ως μοναδικη λυση.
Να εισαι σιγουρος πως δεν θα τη χαρισουμε και σ αυτον μεχρι να παρει το τιμονι της διακυβερνησης της χωρας καποιος “χειρουργος”που θα κανει βαθειες τομες.
Ονειρο θερινης νυχτος βεβαια αλλα ως αποικια η Ελλαδιτσα μας δεν εχει αλλη επιλογη απο το να ελπιζει.
Επι τη ευκαιρια θα τολμησω να κανω μια προβλεψη.
Ο συστημικος αλλα Σαλβινι Μπεεελοπουλος θα παιξει μεγαλο ρολο στο πατριωτικο χωρο και ειδικα στη δευτερη τετραετια με απροσμενα ποσοστα!
Οι βρωμοτραπεζες, εχουν αποζημιωθει, για τα κοκκινα, δανεια. Τελος. Επειτα. Ποιος δημιουργησε, την μουφενια κριση και μας αφησε, απενταρους;;;
χαιρομαι για τα προβληματα που υπαρχουν στον μαγο της πολιτικης τον κουλη… χα χα ολοι εσεις που λεγατε να φυγει ο τσιπρας να μας σωσει το καμαρι… να σας πω την διεύθυνση μου… να ερθετε να καθισετε επανω στο… μαγιοξυλο;;;; χα χα χα μαλακες.
Πέφτει ο τουρισμός με τα πλαστά στοιχεία που δίνουν οι ξενοδόχοι και οι ταβέρνες.
Το αδιαχώρητο γίνετε, παντού ποδοπάτημα για μια θέση σε ενοικιαζόμενα και ταβέρνες, από που και ως που πέφτει ο τουρισμός;
Πες τα φίλε μου, μας κοροϊδεύουν μες τα μούτρα μας…. Μέσα Αυγούστου και το κέντρο είναι λες και είναι μέσα Δεκέμβρη από τον κόσμο που έχει (τουρίστες)
ΜΟΝΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑ? ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΕ! Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΓΙΑ 100 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΕ ΕΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ?