ΕΛΛΑΔΑ 2.0 – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΤΙΜΩΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ – «ΧΡΥΣΟΣ» ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΝΑ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ 2ΑΡΙ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

    Κοινοποίηση:
    ΑΘΗΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

    «Μου ζητάνε χρυσό για 50 τ.μ.», «ό,τι βρίσκω είναι παλιό και πανάκριβο», «οι τιμές στα είναι ενοίκια είναι απλησίαστες», είναι μερικές από τις εκφράσεις όσων ψάχνουν να νοικιάσουν κατοικία αυτό το διάστημα.

    Παρόλα αυτά, η κατάσταση με τις τιμές των ενοικίων μπορεί να γίνει και χειρότερη, «λέει» εμμέσως πλην σαφώς η έκθεση της ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος).

    Σε ανοδική τροχιά τα ενοίκια
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, η εξέλιξη του επιπέδου των ενοικίων παραμένει αυξητική, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 103,2 με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2024 έναντι 98,7 το γ΄ τρίμηνο 2023.

    Ο δείκτης ενοικίων, σε αντίθεση με το δείκτη τιμών κατοικιών, παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ιστορικά (124,3 το γ΄ τρίμηνο 2011). Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για επιπλέον αυξήσεις.

    Σχεδόν στα επίπεδα του 2008 οι τιμές αγοράς
    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2024 κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με επιβραδυνόμενο πάντως ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

    Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το β΄ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,7% ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων κατά 8,3%.

    Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ισχυροί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Αθήνα (9,1%), στη Θεσσαλονίκη (12,1%) και σε άλλες μεγάλες πόλεις (7,3%).

    Οι προσδοκίες για ενοίκια και αγορά κατοικίας
    Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές.

    Οι συνθήκες αυξημένου κόστους κατασκευής και υψηλών επιτοκίων επηρεάζουν αρνητικά το περιθώριο επενδυτικού κέρδους, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις.

    Βραχυπρόθεσμα οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, αναφέρεται στην έκθεση.

    Μια… ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ οι τιμές
    Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό.

    Ειδικότερα, με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων της ΤτΕ για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το γ΄ τρίμηνο 2008 (102,2) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, μέχρι το γ΄ τρίμηνο 2017 (58,9).

    Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 99,7 το β΄ τρίμηνο 2024, 2,5 μονάδες χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει.

    Η Αθήνα ξεπέρασε ήδη το… 2008
    Ο δείκτης τιμών κατοικιών για την Αθήνα διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο 2024 σε 105,4 έχοντας ξεπεράσει ήδη το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του (β΄ τρίμηνο 2008: 101,4).

    Γιατί μεγαλώνει το στεγαστικό πρόβλημα
    Σύμφωνα πάντα με την έκθεση ΤτΕ, το πρόβλημα του κόστους στέγασης κατά τα τελευταία έτη είναι απόρροια:

    1) της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας,

    2) της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό

    3) της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων.

     

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. Ωρε παιχτε το… 3.0 over να κονομησετε! Το 2.0 της αρπα κωλας τελειωνει! Καλα…μεροκαματα!

    2. Υποχρεώνομαι να επανέλθω και στα αυτονόητα, ενώ δεν είναι τόπος “διαλόγου”.
      Η Πολιτεία αντί να θωρακίσει τους Πολίτες αφού πλήρωσε τα Δάνεια και Απαιτήσεις στις Τράπεζες, επέτρεψε αλλά και επέβαλε με Νομικές διευκολύνσεις την απώλεια περιουσίας σε εξευτελιστική αξία για να κερδίσουν οι Κερδοσκόποι κάθε είδους. Αυτή η Πολιτεία υπό την σημερινή ηγεσία δεν επιθυμεί την στήριξη της Ιδιόκτητης στεγάσεως αλλά την οριστική και αμετάκλητη απώλειά της. Ελπίδα είναι μία Πατριωτική Αντιπολίτευσις ισχυρή, εν δυνάμει Ηγετική. “Εταιρείες” θα διαχειρίζονται το θέμα. Η “Κρατική” εποπτεία και τα Ενοικιοστάσια έχουν αποτύχει ανά τον Κόσμο εις βάρος των αδυνάμων . Ιδιοκτήτης η επενδυτής ασφαλώς θα κάνει με τον ένα τρόπο η τον άλλο “ότι γουστάρει” και συμφωνώ με όποιον απέκτησε ένα σπίτι με πραγματικό κόπο, ενώ επαγγελματίες και εταιρείες, με προοδευτική Φορολογία, που εξισορροπεί τις ανισότητες επαρκώς. Η σε έκταση εκτός σχεδίου οριζόντια Δόμησις διευρύνει το πρόβλημα, και τα προτεινόμενα υλικά εκτός τόπου και συνθηκών, προλήψεως κινδύνων. Χρειάζεται βαθειά γνώσις Κανόνων, κινδύνων, συμπεριφοράς υλικών, σχεδιασμού την οποία εφ’ όσον είναι προφανές ότι δεν κατέχονται Επαγγελματικά και Επιστημονικά, παρά τις αγαθές προθέσεις, μην προτείνονται επικίνδυνες λύσεις. Σε κίνητρα για επιστροφή στην Ύπαιθρο θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με την απαίτηση για Σχολεία παντού που διευκολύνονται με το Διαδίκτυο, Επαρκή Κέντρα Υγείας – Νοσοκομεία, Διοικητικές Υπηρεσίες κλπ. Εκεί θα λυθεί το Οικονομικό, το Στεγαστικό και ασφαλώς το Δημογραφικό. Με αγάπη

    3. Επειδη η κατοικια ειναι κοινωνικο αγαθο, πρεπει η πολιτεια να φροντισει με νομο να μπει ταξη στο σημερινο μπαχαλο που ο καθενας οτι θελει ζητα και οτι θελει γουσταρει. Η δημιουργια ενος κρατικου οργανισμου που θα εποπτευει καθε ακινητο που ενοικιαζεται, δηλαδη αυτος θα χορηγει την αδεια ενοικιασης, αυτος θα καθοριζει το ποσον του ενοικιου και αυτος να οριζει το ενοικιο αναλογα το μεγεθος του κτηριου, διαμερισματος, την περιοχη και αναλογα την παλαιοτητα του. Οποιος δεν θελει ας επιλεξει αλλη μορφη επενδυσης, η πολιτεια να ειναι αυτη που βαζει τους κανονες και οχι η ανεξελεκτη αγορα κατοικιας. Απο την αλλη πρεπει να προωθηθει η αγορα νεας κατοικιας ειτε με επιδοτηση η με την ενταξη νεων περιοχων στα σχεδια πολεων που η τιμη των προκυψαντων οικοπεδων να καθοριζεται απο το κρατος και οχι απο την διαθεση του καθε ιδιοκτητη. Επισης η οικοδομηση στα εκτος σχεδιου να επιτρεπεται με διαφορετικους ορους απο οτι ισχυει με τα εντος σχεδιου οικοπεδα. Π.Χ να κτιζονται μονο με τουβλα και κεραμιδια χωρις την χρηση μπετον, να καθοριστει μειωμενος συντελεστης δομησης, μειωμενη καλυψη και η τοποθετηση του σπιτιου μεσα στο οικοπεδο-χωραφι να γινεται σε ορισμενο σημειου του οικοπεδου με υποδειξη της πολεοδομιας κατα τετοιον τροπο ωστε εφοσον χρειαστει να ανοιχτουν δρομοι η να γινουν πολλες μικρες πλατειες κατα περιοχες. Μονο ετσι αλλα και με πολλες αλλες ιδεες θα λυθει το στεγαστικο προβλημα που ειναι το βασικο για την λυση του δημογραφικου προβληματος, για να μην δουμε την Ελλαδα να ερημωνεται και σιγα σιγα να αφανιζεται.

    4. Πλην της φυσιολογικής αναπροσαρμογής τιμών εικοσαετίας που συντελείται επειδή Δάνεια “απαιτήσεις”, Πλειστηριασμοί, “Εισπρακτικές παραμόρφωναν και εξακολουθυν τις αξίες για να διευκολύνεται η υφαρπαγή περιουσιών έναντι “ψυχίων”, συχνά στο 10% της αξίας και πιο κάτω, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ παράγων ακρίβειας των Ενοικίων είναι ο επιβληθείς φόρος και όλοι οι συμπληρωματικοί Φόροι και δαπάνες. Ο “Ιδιοκτήτης” εάν πάρει, θα πάρει πιθανότατα πολύ κάτω από τα μισά και θα πρέπει να συντηρεί, επισκευάζει, ανακαινίιζει, πληρώνει τους Φόρους για να διεκδικήσει μη καταβληθέντα ενοίκια. Αν δεν ομαλοποιηθεί το Φορολογικό κόστος σπίτι δεν θα ενοικιάζεται. Η Αντιπολίτευσις εκεί πρέπει να στοχεύσει και όχι στους “Ιδιοκτήτες” αδίκως. Ο Φόρος πρέπει να έχει δύο παραμέτρους. Οριζόντιο που θα πρέπει ΦΠΑ η οιαδήποτε άλλη μορφή να κατέβει στο 10%, και ατομικό η Εταιρικό με αρχικό αφορολόγητο 12.000 Ευρώ και το πλεοναζον κλιμακωτό για όποιον έχει έσοδα.

    5. 4.Απλα οι ενοικιακοιδες είναι λαδεμπορες μαυραγορίτες… Κατά τα άλλα το παίζουν πατριώτες…

    Comments are closed.