ΕΛΛΑΔΑ 2.0: ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΜΙΣΘΩΝ, ΑΣΦΥΚΤΙΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΛΙΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Κοινοποίηση:
mak

Από το 2010, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, με την περίοδο 2010-2019 να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση

 Άπλετο φως στην απόδοση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ευημερία των πολιτών της ρίχνει πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) – και εικόνα που παρουσιάζεται μόνον ευχάριστη δεν είναι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
(Η έκθεση του ΟΟΣΑ «Πώς Είναι η Ζωή;» χρησιμοποιεί 80 δείκτες ευημερίας για να αξιολογήσει τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες-μέλη.)
Ειδικότερα, η χώρα μας, λοιπόν, είναι τρίτη χειρότερη σε μισθούς μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κάτω από το Μεξικό και την Κολομβία, με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να ακολουθούν στενά.
Από το 2010, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, με την περίοδο 2010-2019 να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση.
Από το 2019 έως το 2022, οι μισθοί στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα στην τέταρτη χαμηλότερη θέση, μετά την Τσεχία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Όσον αφορά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, μετά το Μεξικό, τη Σλοβακία και την Τουρκία.
«Είμαστε πρώτη χώρα στους πολίτες που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα» αναφέρεται σχετικά.
Πάνω από το 65% των Ελλήνων αναφέρουν οικονομικές δυσκολίες, ποσοστό υψηλότερο από το 2010 – αν και ελαφρώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2019.
Αντικατοπτρίζοντας αυτές τις οικονομικές πιέσεις, η Ελλάδα παραμένει τέταρτη από το τέλος στην ικανοποίηση από τη ζωή εντός του ΟΟΣΑ, παρότι καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή από το 2019 έως το 2023.
Ακόμη, η Ελλάδα είναι πρώτη σε ληξιπρόθεσμα ενοίκια, λογαριασμούς και δόσεις…Οι συνιστώσες

Ο “τροχός ευημερίας” του ΟΟΣΑ παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της Ελλάδας σε 11 συνιστώσες: εισόδημα και πλούτος, στέγαση, ποιότητα εργασίας, υγεία, εκπαίδευση, ποιότητα περιβάλλοντος, υποκειμενική ευημερία, ασφάλεια, ισορροπία εργασίας-ζωής, κοινωνικές σχέσεις και πολιτική συμμετοχή.
Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε πολλούς από αυτούς τους υπο-δείκτες, όπως εισοδηματική ανισότητα, στέγαση, διαφορά μισθών μεταξύ των φύλων, ώρες εργασίας, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και συμμετοχή στις εκλογές.
Η ανάλυση του ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει εισοδηματική ανισότητα, με τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές να παραμένουν έντονες.
1_203
Βελτιώσεις στο περιβάλλον

Σε θετικό πλαίσιο, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, με τις κατά κεφαλήν εκπομπές να μειώνονται από 10.700 τόνους σε 7.300 τόνους.
Η χώρα έχει επίσης δει σημαντική αύξηση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών να φτάνει στο 16,6% του ενεργειακού μείγματος, σε σύγκριση με το 8,6% το 2010.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει μια αύξηση των απειλούμενων ειδών ζώων, υποδεικνύοντας μικτά αποτελέσματα στο φυσικό κεφάλαιο.
Οικονομικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις: το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 94% στο 134% του ΑΕΠ, και οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια έχουν μειωθεί σημαντικά από 97.000 δολάρια ανά άτομο (σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης) στα 78.000 δολάρια.
Η μόνη θετική αλλαγή στο οικονομικό κεφάλαιο είναι η μείωση του χρέους των νοικοκυριών, το οποίο μειώθηκε στο 86% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, από πάνω από 100% το 2010.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον αγώνα της Ελλάδας για ισότητα των φύλων στην πολιτική.
Μόνο το 21% των νομοθετών και των αιρετών αξιωματούχων είναι γυναίκες, τοποθετώντας την χώρα ως μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Στους ευρύτερους δείκτες κοινωνικού κεφαλαίου και πολιτικής συμμετοχής, η Ελλάδα συνεχίζει να κατατάσσεται κοντά στο τέλος, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που παραμένουν.
ΟΟΣΑ2
Ενέργεια…

Στον τομέα της Ενέργειας, οι συνθήκες αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν…
«Καλπάζει» η τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία σε διάστημα τεσσάρων ημερών εκτοξεύθηκε κατά 150%.
Από τα 91,92 ευρώ του περασμένου Σαββάτου 9 Νοεμβρίου …πέταξε στα 229,84 ευρώ για σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.
Η …πέτρα του σκανδάλου είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των χωρών που έχουν εφαρμόσει το target model ανάμεσα τους και η ελληνική.
Τα εγχώρια νοικοκυριά θα πληρώσουν τις ατέλειες των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ΕΕ όταν η βίαιη άνοδος της τιμής της MWh που προκλήθηκε από τη γειτονική Βουλγαρία η οποία είναι διασυνδεμένη με την Ρουμανία που προκαλεί την άνοδο της τιμή της MWh για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.
Την ίδια ώρα στην κεντρική Ευρώπη η MWh είναι 160 ευρώ…

Η Scope ανησυχεί, μειώνεται το χρέος αλλά η δομή «αποδυναμώνεται»

Στο μεταξύ, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας παραμένουν υπό αμφισβήτηση λόγω του αυξημένου δείκτη δημόσιου χρέους της, τον δεύτερο υψηλότερο από τους 40 δημόσιους κρατικούς φορείς που αξιολογεί η Scope.
Αυτό αναφέρει ο οίκος, επαναλαμβάνοντας ότι το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.
Ο οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από ένα ανώτατο όριο 207% το 2020.
Δηλαδή, έπειτα από τόσες στερήσεις, μνημόνια και λιτότητα, το ελληνικό χρέος θα φτάσει τα επίπεδα του 2009 το 2029.
3_270
Τι απαντά το υπουργείο

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία καλύπτει κάθε μέρα το χαμένο έδαφος.
«Η προσπάθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης να εμφανίζουν την Ελλάδα ως την χειρότερη χώρα του κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού.
Με αφορμή την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, απομόνωσαν τον δείκτη που συγκρίνει εισοδήματα μόνο της περιόδου 2019-2022 – δηλαδή μέχρι την περίοδο του covid και την ενεργειακή κρίση – για να στηρίξουν τη μηδενιστική κριτική τους. Όμως, τα νεότερα στοιχεία – διότι πλέον βρισκόμαστε στο 2024 – δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ!
Επιπλέον στην Ελλάδα το 2019 ο βασικός μισθός ήταν 650 ευρώ, σήμερα είναι 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.
Ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
Δεν πανηγυρίζουμε, λοιπόν, ούτε παραγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.
Σε όσους όμως προσπαθούν με «δημιουργική στατιστική» και κοπτοραπτική να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται η ίδια η πραγματικότητα θα τους δίνει την απάντηση.
Διότι, όπως αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ή περισσότερο θετικές.
Αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 53% κατά την περίοδο 2019-2023, το διπλασιασμό περίπου των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, αλλά και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και οι συνέπειες είναι ακόμα εδώ. Ας μην παριστάνουν λοιπόν ότι ορισμένοι ανακαλύπτουν μέσω ΟΟΣΑ αυτό που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε.
Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η οικονομία μας προχωρεί δυναμικά μπροστά και κάθε μέρα καλύπτει το χαμένο έδαφός» αναφέρεται.
Άραγε, ποιος κινείται στη σφαίρα του κωμικού; Και είναι η δεύτερη τετραετία…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΔΕΗ Ο ΚΑΛΗΤΕΡΟΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΜΜ ΠΩΣ Ο ΚΗΡΙΟΣ ΣΤΑΣΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΧΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΣΤΙΝ ΚΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΣΕΠΩΝΕΙ ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΟΙΣΘΟ

  2. σαμαρα, κοτα λυρατη, αν εχεις αρχ1δια και συ και ο μπουλης ο καραμανλης ΠΕΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΓΟΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ μπας και σωθουμε…οι τυποι ειναι επικυδυνοι…..η ελλαδα θα σωθει και συ θα γινεις ηρωας….

  3. η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι χρήσιμοι σε κάτι, μαζεμένοι σε τσιμεντουπόλεις τα ψωνίζουν όλα έτοιμα χωρίς να παράγουν τίποτα και οι μόνες εργασίες που κάνουν είναι πωλητές, γκαρσόνια, λογιστές, δικηγόροι κλπ, δεν χορταίνει όμως η κοιλιά αν δεν παράγεις πρωτογενώς, αν θέλετε να είστε άχρηστοι υπάλληλοι γραφείων πάρτε τα 400 ευρώ και πολλά σας είναι

    1. Βασικά αυτό που γράφεις είναι προμελετημένο έγκλημα και έχει ξεκινήσει και συντελείται δεκαετίες πριν όταν κατέστρεφαν τον πρωτογενή τομέα και όταν όλη η χώρα ονειρευόταν να διοριστεί στο δημόσιο σε παρασιτικές θέσεις γραφείου χωρίς να παράγουν κυριολεκτικά τίποτα αλλά αμειβόμενοι πολύ υψηλότερα από ανθρώπους που δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα και ήταν παραγωγικοί . Σκέψου ότι όλα αυτά κράτησαν σχεδόν 4 ολόκληρες δεκαετίες και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα που ζούμε αποκλειστικά με δανεικά χρήματα, σε μικρότερο βαθμό βέβαια. Είναι δεδομένο και μαθηματικά βέβαιο ότι θα ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις από το 2010.

    2. Όσοι κάνουν αυτές τις δουλειές μαύρα χρησιμεύουν και στους τουρίστες κανείς δεν είναι άχρηστος… Αυτοί που έχουν ασφάλεια πληρώνουν το κράτος, για να μπορεί μετά να δώσει σύνταξη στους δικούς σου… Αν δεν παράγεις η κοιλιά σου χορταίνει από τις εισαγωγές αυτό γίνεται ήδη, το εμπορικό ισοζύγιο είναι το θέμα επειδή οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από τις εξαγωγές… Η χώρα βγάζει πιο πολλά από τον τουρισμό, αν περίμενε από τις λαϊκές να βγάλει λεφτά τώρα θα είχαμε ακόμα μνημόνιο… Όποιος δουλεύει για 400€ είναι μεγάλο κορόιδο πρέπει να αλλάξει χώρα ή χώρο άμεσα…

    1. Έτσι ακριβώς, όσοι διαπρατουν νεοδημοκρατισμο θα πρέπει να συλλαμβανονται. Όσοι είναι εύκολα χειραγωγησιμοι να τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου. Ας βγει ένα καινούργιο κόμμα είτε δεξιό είτε αριστερό ώστε να ανακάμψει η χώρα, απλά οι πολιτικοί δεν τους κόβει και κοιτάζουν να αρπάξουν ενώ θα έβγαζαν πολλά περισσότερα αν ήταν με τον λαό αντί να τον εκμεταλευεται..

Leave a Response