ΕΛΛΑΔΑ 2024 – “ΕΙΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΩ 400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΘΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ” – ΚΥΡΙΕ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΣΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΣΤΙΓΑ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ;

Κοινοποίηση:
sxoleio

Σε απόγνωση για μια ακόμα φορά οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να “υπηρετήσουν” την ελληνική παιδεία μακριά από τον τόπο που διαμένουν. Το ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ένας δάσκαλος ή καθηγητής μπορεί ν’ αντέξει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόγνωσής τους είναι η ανάρτηση που έκανε εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο της Νότιας Ρόδου, ο οποίος αναφέρεται στις δυσκολίες που υπάρχει για την εύρεση σπιτιών αλλά και τις τιμές στα ενοίκια.

«Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο, διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ροδιακή» το αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου, Γιώργος Γκουτζιαμάνης, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι καμία λύση δεν έχει δοθεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και υπηρετούν στα νησιά, να μπορούν να βρίσκουν σπίτια για να διαμένουν, με ενοίκιο τέτοιο που να αντέχουν στα οικονομικά τους δεδομένα.

«Δεν μπορεί ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός – επισήμανε ο κος Γκουτζιαμάνης- να παίρνει μισθό της τάξης των 750 – 800 ευρώ και να καλείται να πληρώσει ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, της τάξης των 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση! Δεν μπορεί να αντέξει κανένας άνθρωπος τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει (με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις) τους συναδέλφους μας αυτούς. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο.»

Σημειώνεται, ότι στο νησί της Κω είναι ακόμα χειρότερα αφού εκεί, η δυσχέρεια εύρεσης καταλυμάτων σε χαμηλές τιμές, είναι μεγαλύτερη. Για τον λόγο αυτό, σε ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σημείωνε πριν από μερικές μέρες: «Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν κάποιοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

Θα ακολουθήσουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση και σε επόμενο χρόνο οι διορισμοί των αναπληρωτών. Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες θα βρεθούν και στην περιοχή μας. Τους καλωσορίζουμε θερμά. Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν. Ήδη, διαφαίνεται, ότι και φέτος θα υπάρχει με ιδιαίτερη όξυνση το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης, ιδιαίτερα στα νησιά με υψηλή τουριστική ανάπτυξη.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών, επιδεινώνουν το πρόβλημα: έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση, πανάκριβα ενοίκια, μισθώσεις που ξεκινούν μετά τον Σεπτέμβρη και λήγουν τέλος Ιουνίου, αναγκαστική διαμονή των εκπαιδευτικών στα ξενοδοχεία για αρκετό διάστημα με το ανάλογο δυσβάσταχτο κόστος. Η Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, όλα αυτά τα χρόνια έχει ανοικτό μέτωπο απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Αναδεικνύει το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις”.

Δεν είναι βέβαια ένα πρόβλημα που αφορά μόνο στην τσέπη των δασκάλων, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη λειτουργία των σχολείων. Είναι υποχρέωση του κράτους, των δήμων και της περιφέρειας να δώσουν τώρα λύση. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με άστεγους εκπαιδευτικούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

21 Σχόλια

  1. Υπάρχουν και πολύ χειρότερα, στον ιδιωτικό τομέα που οι άνθρωποι δεν είναι και μόνιμοι και δεν δουλεύουν δέκα ώρες την εβδομάδα αλλά την ημερα και βάλε.Ο δε μισθός τους είναι δεν είναι 600 ευρώ καθαρά στην καλύτερη περίπτωση και κινδυνεύουν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή.Για να μην μιλήσουμε και για τις πλασματικές υπερωρίες που είναι σχεδόν ένας μισθός του ιδιωτικού τομέα.Εαν γίνει ένας έλεγχος πραγματικός στο δημόσιο στους δήμους κλπ για πλασματικές υπερωρίες θα γελάσουμε.

  2. Οταν το κλεφτικο κρατος φορολογει τον ιδιοκτητη με 15% μεχρι τις 12000 και 35% πανω απο 12000 και 45% πανω απο τις 35000 ,οπως επισης ο καθε ενοικιαστης μπαινει σε ενα σπιτι που κοστιζει αρκετα λεφτα και το κανει οικοπεδο ,το καταστερφει ,γιατι τοτε ο ιδιοκτητης να μη ζηταει υψηλο ενοικιο και να μην διαλεγει τον ενοικιαστη?
    Ξερετε ποσα φεσια χρεωνονται οι ιδιοκτητες?Δλδ ο ιδιοκτητης με την αβαστακτη φορολογια και τις ζημιες των ενοικιαστων χανει τουλαχιστον 50-60% απο το υποτθεμενο ετησιο ποσο απο τα ενοικια.
    Καθιερωστε ενα σωστο πλαισιο που ο ενοιιαστης ,οπως στην ευρωπη που το σπιτι πρεπει να παραδοθει οπως το παρελαβε ,και αν δεν πληρωσει 1-2 ενοικια τοτε αμεσως δρομο απο το σπιτι.Οι ενοικιαστες ξερουν οτι για 1000-1500 ευτω κανενας δενπαει στα δικαστηρια,και για τις καταστροφες στο σπιτι ,αστα καλυτερα ουτε κουβεντα.Να πληρωνουν 2-3 μηνιατικα εγγυηση και επιστροφη οτι το σπιτι θα παραδοθει οπως το παρελαβε.Προστατεψτε τους ιδιοκτητες ,οχι μονο τους ενοικιαστες ,αυτοι ειναι επισκεπτες στο σπιτι που νοικιαζουν

  3. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι υπάλληλοι όχι δημόσιοι απλά, αλλά υπάλληλοι της σοβιέτας του μητσοτάκη και αυτοί και οι γιατροί γιατί απολαμβάνουν ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ να σας θυμίσω και είχαν -από την κυβέρνηση- λάβει την αρμοδιότητα να κακοποιούν τα παιδιά και όλο το πληθυσμό ψυχολογικά, λεκτικά και κυριολεκτικά προκειμένου να πουλήσουν εμβόλια και τρόμο. Αφού λοιπόν είναι υπάλληλοι του μητσοτάκη και τελούν υπό την προστασία του, ας βρει τρόπο και να τους ταϊζει και να τους κοιμίζει. Είναι τόσο απλό και να μη στέλνουν επιστολές στις εφημερίδες, στο αφεντικό τους να στέλνουν.

  4. Ώπα ώπα ….. είπαμε ότι είναι εξωφρενικό να ζητάνε 500 και 600 ευρώ για γκαρσονιέρες με ένα δωμάτιο, δυάρια και σπίτια που δεν είναι ανακαινισμένα κ.λ.π. αλλά 400 ευρώ για ένα άτομο το 2024 για ένα δυάρι είναι απόλυτο λογικό μην τρελαθούμε κιόλας. Το αν οι μισθοί δεν φτάνουν για το αυτονόητο και το λογικό σίγουρα δεν είναι πρόβλημα των ιδιοκτητών. Δεν είμαστε σοβιέτα να διαθέτουν ακίνητα οι ιδιοκτήτες στις τιμές που βολεύει την κυβέρνηση και τους εργάτες (υπαλλήλους κάθε είδους δηλαδή). Στην Αθήνα παρακαλάμε να βρούμε ένα δυάρι κατοικίσημο και αξιοπρεπές με 400 ευρώ.

  5. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κοπρίτες ΔΥ. Ας παραιτηθούν.

  6. Κύριοι…
    Όταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να καλύψει τα βασικότερα αγαθά δηλαδή τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου την στέγη και την τροφή τότε κάτι πηγαίνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ σε αυτή την κοινωνία.
    Είναι θέμα χρόνου να σκάσουν οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί και μετά θα έχουμε το 2010 σε επανάληψη Χ2.

  7. Οι αριστεροί δάσκαλοι αποτελούν δεξαμενή ψηφοφόρων των προδοτών-εγκληματιών που μας κυβερνούν εδώ και 50 χρόνια! Αυτό που περιγράφεται εδώ είναι κανόνας στο ιδιωτικό τομέα…

  8. ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΣΙΝΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ. ΕΚΕΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΦΑΞΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΑΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΡΟΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, . ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΥΠΗΡΧΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ . ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ….ΜΠ………..ΛΟ!

  9. Που να δεις υπαλλήλους του ιδιωτικού που βγάζουν 700€ στην Αθήνα και αναγκάζονται και ζουν με τους γονείς τους, παραμένοντας χωρίς δική τους οικογένεια, χωρίς κάποιου είδους εργασιακή ασφάλεια. Ντροπή, αλλά αυτή την Ελλάδα ψήφιζαν οι γενιές των γονιών μας τόσα χρόνια, τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια και του ΚΚΕ γιατί κι αυτοί έχουν διαβρώσει την κοινωνία, ιδιαίτερα με τα κονδύλια που έπαιρναν από την τότε Σοβιετική Ένωση για να κάνουν χαμηλής έντασης υβριδικό πόλεμο εντός της Ελλάδας που κατέληξε στο να κλείσουν και να φύγουν ολόκληρα εργοστάσια και μονάδες παραγωγής από την χώρα, ενώ το όνειρο του μέσου κομμουνιστή ήταν να προσληφθεί στο Δημόσιο για να παλεύει το “εθνικιστικό κράτος” και τον “καπιταλισμό” εκ των έσω…

  10. Εγώ θα έστηνα μια σκηνή έξω από το σχολείο θα έβαζα επιγραφή άστεγος δάσκαλος και θα φώναζα ξένους δημοσιογράφους γιατί οι εδώ τα έχουν τσεπώσει

  11. ασε ρε παχυσαρκοι ξεφτιλες αγραμματοι αριστεριστες δασκαλοι που μου θελετε δωρεαν σπιτια μασες ξαπλες και 5.000 μισθο το μηνα με 3 ωρες δουλεια την ημερα ρεζιλες!
    ισα στη βορειο κορεα σας ειναι υπεροχα εκει….

    1. Η βόρεια Κορέα είναι σύμμαχος του φίλου σας του Πούτιν βρε σουρουκλεμέ.

  12. Ο Κουλης, αλλα και οι προηγουμενοι Τσιπρας και Σαμαρας, δινουν εκατομμυρια καθε χρονο για επιδοτηση ενοικιου σε αλβανοβούλγαρους και πακιστανους. Και δεν θελουν να επιδοτησουν το ενοικιο δασκαλων και αστυνομικων, που διοριζονται στα ακριβα νησια. Κι εμεις κοιμομαστε στους καναπεδες μας…

  13. το λάθος που κάνουν οι ραγιάδες είναι ότι πάνε να δουλέψουν στο οτιδήποτε για όσο-όσο και διαιωνίζουν την κατάσταση, από την δεκαετία του 1950 ήδη δεν έπρεπε κανείς να πηγαίνει να κάνει την οποιαδήποτε ελεϊνή δουλειά όπως πωλητής, γκαρσόνι, γραφιάς, ντελιβεράς και λοιπά, απλά θα εξαφανίζονταν αυτές οι βλακείες και θα έμεναν μόνο παραγωγικές εργασίες και τέχνες, όσο για τον δασκαλάκο απλά να μην πάει στο σχολείο, να πάρουν Πακιστανούς, Αφγανούς και Αφρικανούς να κάνουν τους δασκάλους και να μαθαίνουν τα ανήλικα για αλλαγές φύλου και τέτοια….

  14. αυτοί τα παιδιά τους τα στέλνουν στα ιδιωτικά για τον δάσκαλο της Ρόδου στα μπρίκια τους

  15. Οι βολευτες ομως οπου κι αν πανε ολα ειναι πληρωμενα. Απ την αλλη δεν λυπαμαι τους δασκαλους γιουσουφακια της νεας ταξης αριστεροι προδοτες ειναι, σιγα τα γραμματα που μαθαινουν στα παιδια, να εχουν χαρη που ειναι υποχρεωτικη η εκπαιδευση στην ελλαδα

  16. Προκειτε για παχυδερμα…τετοια αναισθησια δεν εχω ξαναδει στην ζωη μου δεν τους καιγεται καρφακι μονο χαρατσια πως θα ανεβασουμε της τιμες στα φαρμακα,ρευμα.
    Εγω δεν θυμαμαι κυβερνηση τοσο χαλια.

  17. Η στήριξη που λαμβάνουν οι ανεπάγγελτοι κληρονόμοι ενοικιάκηδες από τους επίσης ανεπάγγελτους βουλευτές’ ευθύνεται για αυτά τα αίσχη. Αν η φορολογική διοίκηση αντιμετώπιζε τους επαγγελματίες ενοικιάκηδες ως ελεύθερους επαγγελματίες, θα είχε λυθεί εν μέρει το πρόβλημα.

  18. Ένας φίλος μου διορίστηκε ως αναπληρωτής δάσκαλος δημοτικού στην Π.Ε. Κυκλάδων. Σε ποιο νησί & και ποιο σχολείο ακριβώς, θα το μάθει στις 3 Σεπτέμβρη. Άντε δηλαδή το παλληκάρι να τρέχει τελευταία στιγμή να βρει κατάλυμα. Τέτοιο μπουρδέλο σαν το ελληνικό κράτος δύσκολα βρίσκει κανείς. Οι τύποι δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε παιδική χαρά γαμώ τα σπίτια τους.

Comments are closed.