ΕΜΠΡΟΣ.. ΠΙΣΩ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ;

Κοινοποίηση:

Εάν σε κάτι άπαντες συμφωνούν, είναι ότι το εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγές μείον εξαγωγές) αποτελεί ένα εκ των θεμελίων μιας οικονομίας. Οταν οι εισαγωγές υπερτερούν των εξαγωγών σημαίνει ότι ο παραγόμενος στην Ελλάδα πλούτος «εξάγεται» προς τις χώρες από τις οποίες εισάγουμε προϊόντα. Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική οικονομία ασθενεί.

Για την ακρίβεια έχουμε μια επανάληψη της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή η οποία έστειλε την κοινωνία στις δαγκάνες των δανειστών μας. Πλέον ζούμε μέρες της τριετίας 2006-08.

Μέσα στην εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε το εμπορικό ισοζύγιο, που για το οκτάμηνο του 2024 κατέγραψε έλλειμμα 22 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 ανήλθε στα 33,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 ανήλθε στα 55,72 δισ. ευρώ. Τουτέστιν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το 2024 ανήλθε σε 22 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.

Ποιο όμως ήταν το εμπορικό έλλειμμα του πρώτου οκταμήνου του 2008; Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τότε επονομαζόμενης Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) «το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008 ανήλθε σε 22,61 δισ. ευρώ έναντι 23,64 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2007». Να θυμίσουμε ότι ήταν η χρονιά που ο Κ. Καραμανλής από τη θέση του πρωθυπουργού και ο Γιώργος Αλογοσκούφης από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθησύχαζαν δηλώνοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη. Ενα χρόνο μετά έντρομοι από όσα είχαν δημιουργήσει και από την επερχόμενη λαίλαπα παρέδιδαν την εξουσία στον Γιώργο Παπανδρέου που με τη σειρά του διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν», για να αποδειχτεί τον Μάιο του 2010 ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν χρήματα, αλλά το ΔΝΤ και τα κοινοτικά όργανα καραδοκούσαν για να επιβάλουν εσωτερική υποτίμηση διά του πρώτου μνημονίου.

Το καταστροφικό δίδυμο

Τώρα έχουμε ένα άλλο καταστροφικό δίδυμο, τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη, που όχι μόνο διαβεβαιώνει ότι είμαστε θωρακισμένοι αλλά και πανηγυρίζει για τη φορομπηχτική ελληνική οικονομία. Για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τα μεγέθη και πόσο ταυτόσημα αυτά είναι με την περίοδο που καταστράφηκε η ελληνική οικονομία, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2008 το εμπορικό έλλειμμα (εισαγωγές μείον εξαγωγές) έφτασε στα 41 δισ. ευρώ, όταν το 2006 είχε μετρηθεί στα 31,3 δισ. ευρώ και το 2007 στα 35,72 δισ. ευρώ. Αρκεί τώρα να αναφέρουμε ότι το 2023 το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 31 δισ. ευρώ.

Αν λοιπόν κάνουμε την παραδοχή ότι η αύξηση του οκταμήνου του 2024 (7,7%) θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (αν και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου νεκρώνει η αγορά, που σημαίνει μάλλον διεύρυνση του ελλείμματος), τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το εμπορικό έλλειμμα για το 2024 θα κλείσει με τουλάχιστον 33,3 δισ. ευρώ. Οπως εύκολα προκύπτει, διανύουμε μέρες της καταστροφικής τριετίας 2006-08 που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην πτώχευση και την κοινωνία στα μνημόνια.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της εγκληματικής διαχείρισης Μητσοτάκη από το 2019 αρκεί να αναφέρουμε τα μεγέθη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε αυτό τον δείκτη συμπεριλαμβάνονται το εμπορικό ισοζύγιο, το ισοζύγιο των υπηρεσιών (δηλαδή και ο τουρισμός) και αυτά των πρωτογενών και των δευτερογενών εισοδημάτων. Το 2019, με τον σφιχτό προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα και αναγκάστηκε να εφαρμόσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, έκλεισε με έλλειμμα μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο το 2022 έφτασε στο δυσθεώρητο ποσό των 20,145 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το 2023 στα 14,1 δισ. ευρώ, ενώ φέτος κάθε μήνα διευρύνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ναναι καλα τα 2.0, 3.0 και βλεπουμε! Κανα φραγκο παντελονα με ανεμογεννητριες, λαθροκεφαλιατικα κι οπου μας βγαλει, κανα αιγαιο, καμια θρακη και προχωραμε στο φουντο!

Leave a Response