ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ – ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

    Κοινοποίηση:
    Κάρτα-εργασίας-735x441

    Θέμα λίγων μηνών είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των απουσιών και των ωρών προσέλευσης στους χώρους εργασίας.

    Το νέο αυτό μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε δύο κλάδους, στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ, από τον Ιούνιο, αφού το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να «περάσει»από την Βουλή το Μάρτιο.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα είναι μια κάρτα εισόδου – εξόδου και στο κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδικό «τερματικό» το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο online με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη ΙΙ». Τα στοιχεία ωραρίου του μισθωτού θα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα. Η κάθε κάρτα θα είναι προσωποποιημένη και ο μισθωτός θα τη «χτυπά» κατά την είσοδο και κατά την έξοδό του από το κατάστημα.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυβέρνηση, στόχος του νέου μέτρου είναι να προκύπτει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο το ωράριο εργασίας του εκάστοτε μισθωτού, όπως επίσης αυτόματα να προκύπτουν οι τυχόν υπερωρίες ή ώρες υπερεργασίας που πραγματοποίησε, ώστε να υπολογίζονται και οι αντίστοιχες αμοιβές. «Θα αποτυπώνεται πλήρως ο χρόνος εργασίας σε πραγματικό χρόνο» αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας πως στόχος είναι να διευκολυνθούν και οι έλεγχοι.

    Μετά την αρχική πιλοτική εφαρμογή, το μέτρο της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο αυτό θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο και αφού πρώτα αξιολογηθεί η εφαρμογή του στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ.

    Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τότε, μάλιστα, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ, καθώς στη διάταξη του 2011 προβλεπόταν πρόστιμο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, ύψους 200 ευρώ, αν δεν έκανε χρήση της κάρτας του (στην επιχείρηση επιβαλλόταν αντίστοιχα πρόστιμο 400 ευρώ).

    Μαζί με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα έρθει και το λεγόμενο ψηφιακό ωράριο, το οποίο επίσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εργάνη ΙΙ».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    4 Σχόλια

    1. Ναι όπως λειτουργεί στο δημόσιο που υπάρχει άτομο που δεν δουλεύει 5 χρόνια και του χτυπάνε την κάρτα οι προϊστάμενοι του…

    2. Στα super market (ειδικα στο μασουτη) που υπαρχουν συνθηκες εργασιακης ζουγκλας…θα τους βαζουν να χτυπουν την καρτα στις 21:00…και θα βγαινουν απ’το μαγαζι στις 21:45 (μεχρι να καθαρισουν).

      1. You don’t say.. Κ δεν είναι μόνο ο μασουτης, εργαζόμουν σε σούπερ μάρκετ κ αρκετά κοντά είχε κατάστημα της Nike, κ της nike 10παρα, παρα10 πάνω κάτω σχολαγαν. Τα 8ωρα αντε 9ωρα είναι ανέκδοτο για Ελλάδα κ εννοείται όχι απλά δεν πληρώνεσαι παραπάνω, όχι δε σου βγάζουν την Παναγία, τρως κ κάνα βρισίδι να γουστάρεις κ λες κ ευχαριστώ κ εννοείται ούτε χρόνος όχι για φαγητό κ νερό ούτε για τουαλέτα καλά καλα

        Τους θέλετε, τους βάζατε, κ θα συνεχίσετε να το κάνετε στη βουλή, ΚΑΛΆ ΚΆΝΟΥΝ Κ ΣΑΣ ΠΑΤΆΝΕ ΚΑΤΩ

      2. Απο ολα τα μαρκετ ρε φιλε τον Μασουτη βρηκες να πεις. Εγω δουλευω εκει με 4ωρη συμβαση κ παιρνω γυρω στα 420Ε. Για πανε κ δες ποσα περνουνε στο 4ωρω στον γαλαξια κ στο μαρκετ ιν.Ουτε 300Ε δε παιρνουνε εκει οι εργαζομενοι. Κ κατι αλλο στον Μασουτη η υπερωρια ειναι 4,33 την ωρα. Σε ολα τα αλλα μαρκετ το λενε υπερεργασια κ δινουνε 1,48 την ωρα. Πριν πεις κατι,ρωτα καλυτερα. Μονο Μασουτης κ Σκλαβενιτης πληρωνει φιλε.

    Comments are closed.