ΕΡΧΕΤΑΙ Η “ΛΥΠΗΤΕΡΗ”: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ “ΦΟΡΟΧΤΥΠΗΜΑΤΑ” ΤΟΥ 2018 – ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

    Κοινοποίηση:
    d1115d5bd7d59493b21c43b8a1ce7913_XL

    Τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ Νοεμβρίου ή ακόμη και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών. 
    Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα χρειαστεί λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή ακόμη και να καταθέσουν πινακίδες στην περίπτωση που τα ποσά από τα τέλη κυκλοφορίας τούς φαίνονται «αλμυρά» και αδυνατούν να τα πληρώσουν. Επίσης, όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητα θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να προλάβουν τους έξτρα φόρους που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στις περιοχές όπου οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά. Μέσα στον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

    1. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2019: Προθεσμία πληρωμής έως 31.12.2018 και από τις αρχές Ιανουαρίου επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο των αναλογούντων τελών. Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2010 (σε κλιμάκια έως το έτος 2.000, 2001-20015 και 2006-2010). Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ως προθεσμία πληρωμής των τελών η 31η Δεκεμβρίου 2018.

    2. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ολιγόμηνη ακινησία. Για οριστική απόσυρση από την κυκλοφορία απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά: Αδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, Πινακίδες, Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

    3. ΔΟΣΗ ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%.
    Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2019, για να μην επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις.

    4. ΔΟΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ: Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους.
    Πολλοί επίσης υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.

    5. ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ή ΔΩΡΕΕΣ: Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται. Προσοχή: Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται και πληρώνεται από τον αποδέκτη. Για παράδειγμα, πατέρας δίνει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία και να καταβληθεί φόρος για την παροχή που ανέρχεται σε 500 ευρώ (5.000 x 10%).
    Η δήλωση θα υποβληθεί στη ΔΟΥ του πατέρα, ενώ υπόχρεος καταβολής του φόρου των 500 ευρώ είναι η κόρη.

    6. ΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ: Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2018. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

    7. ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (εφόσον εισπράχθηκαν μέσα στο 2017): Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Εάν στη φορολογική δήλωση και ειδικά στις βεβαιώσεις συντάξεων, αναφέρονται ποσά που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να καταθέσει χειρόγραφη φορολογική δήλωση, ανά φορολογικό έτος στη ΔΟΥ για τα αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα μέχρι και 31.12.2014. Για τα εισοδήματα που αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω Τaxis. Προσοχή: Σε περίπτωση που το ποσό που αναφέρεται αφορά περισσότερα από ένα φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος πρέπει να αποταθεί στον ασφαλιστικό φορέα ή στην υπηρεσία που έστειλε τα στοιχεία στο Τaxis ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού κατά φορολογικό έτος.

    8. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Αφορά όσους έγινε δεκτή η μεταφορά τους στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2018, μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

    9. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

    10. ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΠΑ: Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Οκτωβρίου.

    Πηγή: bankingnews.gr

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: