Το δραματικό σενάριο ενός ενεργειακού «μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
«Είναι Δεκέμβριος. Η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τα νοικοκυριά πρέπει να ζεσταθούν, τα μαγειρέψουν, τα πλύνουν τα ρούχα τους, να δουν τηλεόραση. Αλλά ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολεύεται να διατηρήσει «ανοιχτούς» τους διακόπτες.
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην Ευρώπη» τονίζει ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας στο βρετανικό think tank Onward, υπογραμμίζοντας πως εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βγουν εκτός δικτύου.
Τονίζει μάλιστα πως το ακραίο σενάριο είναι το ίδιο να γίνει και με τα νοικοκυριά.
Όπως τονίζει το άρθρο, πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα είναι οι καιρικές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς οι μεταβολές στην θερμοκρασία αναμφίβολα επηρεάζουν καταλυτικά τις ανάγκες των πολιτών σε ενέργεια.
«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Όσες περισσότερες μειώσεις δούμε -ιδίως το καλοκαίρι- στην κατανάλωση αερίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των μπλακ-άουτ» εκτιμά η Goldman Sachs, σε σημείωμά της.
«Το μήνυμα της μείωσης της κατανάλωσης δεν έχει γίνει αντιληπτό επί της ουσίας μέχρι στιγμής. Μια βόλτα στις πόλεις αρκεί για να δεις ότι τα σούπερ-μάρκετ κρατούν ανοιχτά τα φώτα τη νύχτα, παρότι είναι κλειστά» τονίζει ο Simone Tagliapietra, αναλυτής του think tank Bruegel.
Προηγούμενα περιστατικά υπάρχουν πολλά. Το δίκτυο στο Τέξας κατέρρευσε στη διάρκεια βαρυχειμωνιάς τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να μείνουν στο σκοτάδι επί μέρες, ενώ λίγο έλειψε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εκτεταμένου μπλακ-άουτ και η Καλιφόρνια αυτό το μήνα στη διάρκεια κύματος καύσωνα.
Η Νότια Αφρική έχει πείρα από κυλιόμενα μπλακ-άουτ κυρίως λόγω της χρόνιας παραμέλησης της συντήρησης του δικτύου και των πενιχρών επενδύσεων σε αυτό με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται από την παράλυση συσκευών (πλυντήρια, φούρνοι κτλ), του δικτύου wi-fi και των ερυθρών σηματοδοτών μεταξύ άλλων.
Τοσα χρονια που φωναζαμε εμεις οι αγροτες οτι μας εξοντωνουν με αμμεσους και εμμεσους τροπους,φωνη βοοντος εν ερημω.τωρα που η πεινσ αγγιζει και αλλα κοινωνικα στρωμματα,θυμηθηκατε να μιλησετε για κριση.τωρα ζητατε λυπηση.τωρα ξαφνικα φοβαστε πως θα ζησετε.τοσα χρονια ομως για εμας δεν σας εννοιαζε.το μονο που σας απασχολουσε ηταν τη ωρα φευγει το καραβι για μυκονο.τωρα που θα πειτε κι εσεις το ψωμι ψωμακι οπως εμεις,θα νιωσετε πραγματικα τι νιωθουμε εμεις ο πρωτογενης τομεας εδω και 15 χρονια.
Δέν υπάρχει πράσινη ενέργεια.
Ρωτήστε όποιον έχει
Μετράει το ρεύμα για να μπορεί να κάνει μπάνιο.
Καλά για πολυκατοικια δέ το συζητάμε να βγάλει ποτέ ρεύμα με φωτοβολταικά και να ζεί μόνο απο αυτό.
Άντε καμιά led λάμπα και κανά tablet να χεις με πράσινη ενέργεια.
Μεγάλη κονόμα λέμε
Αθλιοι νεοταξίτες δεν τους βγήκε όπως θα ήθελαν ο ψευτο ιός με την ψευτο πανδημία, και τώρα μπήκαν τα μεγάλα σχέδια σε εφαρμογή. Ενεργειακή κρίση με επόμενο την επισιτιστική. Κάτι το οποίο, οι ηλίθιοι και αδιάφοροι “πολίτες” μπορούν να δουν με τα μάτια τους και δεν υπάρχει πιθανότητα να αμφισβητήσουν. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε και όλες οι προρήσεις του παπούλη επαλιθεύονται μία προς μία.
Σας τα έχω αναφέρει από δύο χρόνια πρίν και τα γεγονότα τρέχουν με ακριβώς την ίδια σειρά. Είναι τόσο προβλέψιμα τα ερπετά που, πραγματικά είναι για γέλια. Οσο για τα πρόβατα που αυτοαποκαλούνται πολίτες, δεν υπάρχει λέξη που να αποδίδει ολοκληρωμένα το άθλιο χάλι τους.!
Περίμενετε λίγο ακόμα, τα “καλύτερα” έρχονται. Το πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα εξαρτάται και από την χώρα που θα συμβούν. Στο βαλκανιστάν για παράδειγμα, θα γίνει της κακομοίρας. Μόλις κόβεται το ρεύμα, τα λαθροόρκ που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, θα ξεκινήσουν τις εκκαθαρίσεις…..
Κλωτσομπουνιδια
Στο Λαυριο οι ανεμογεννητριες ερχονται σωρηδον..
Η αποθηκευση σε ομορα χωραφια κοντευει να φτασει στο Μαρκοπουλο..