ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ “ΦΑΚΕΛΩΜΑ” ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ – “ΕΡΓΑΛΕΙΟ” ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κοινοποίηση:
akinita-1024x682

“Φακέλωμα” για τα απλήρωτα ενοίκια και τους λογαριασμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση και σε αυτή την πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να βλέπουν το προφίλ και τη βαθμολογία υποψήφιου ενοικιαστή.

Ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, νερού, δάνεια, όλες οι οφειλές των πολιτών θα καταγράφονται σε αυτό τον νέο «Τειρεσία».

Έτσι πριν ο υποψήφιος ενοικιαστής δηλώσει το ενδιαφέρον του για ένα ακίνητο, ο ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη βαθμολογία του.

Είναι ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν γίνει τα «πρώτα» βήματα αυτού του έργου.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε έχει προχωρήσει ήδη στη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους» του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προϋπολογισμού 1,145 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους.

Με βάση το σύστημα αυτό θα καθίσταται δυνατή η συλλογή δεδομένων από πιστωτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σχετικά με το υφιστάμενο χρέος, καθώς και η επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Στο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα καταχωρούνται δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παροχής πίστωσης (τράπεζες, Δημόσιο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι επιχειρήσεις τους, νομικά πρόσωπα κάθε μορφής), προκειμένου να προσδιορισθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενο και μη) και οι τάσεις διακύμανσής του.

Στο Μητρώο θα καταγράφονται μη προσωποιημένες πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, ληξιπρόθεσμες και μη και ιδίως: η φύση της οφειλής, οι βασικοί όροι της οφειλής, (αρχικό και τρέχον ύψος, προσαυξήσεις και πρόστιμα, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο) και οι τυχόν μεταβολές τους, οι εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής και η αποτίμησή τους, οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος των καταβολών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής, ρυθμίσεις της οφειλής και πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν, καθώς και η πορεία της δικαστικής προσβολής τους.

Θα καταγράφονται επίσης γενικά στοιχεία των οφειλετών τα οποία δεν θα επιτρέπουν την ταυτοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα καταγράφονται ηλικία, τόπος κατοικίας και εργασίας, επάγγελμα και για τα νομικά πρόσωπα κλάδος δραστηριότητας, έδρα, μέγεθος.

Aπό πού θα αντλούνται στοιχεία
Το Μητρώο θα είναι διασυνδεδεμένο με τον Τειρεσία, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία θα καταρτίζει ανά εξάμηνο Έκθεση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας των ανωτέρω πληροφοριών και της συσχέτισής τους με οικονομικούς δείκτες, θα καταρτίζεται Έκθεση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει δεδομένα ανάλυσης και πρόβλεψης για την υλοποίηση πολιτικών που θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό δημόσιας στρατηγικής για την αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. Επιτέλους.Οτι γίνεται και στην Αμερική εδώ και χρόνια και όλα τα λαμόγια και οι κακοπληρωτες κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους.Ευγε Μητσοτάκη!!

  2. Σα να λέμε εγώ ως επαγγελματίας να βλέπω αν ο κάθε νέος πελάτης είναι αξιόπιστος ή φεσατζής για να δω αν θα δεχτώ παραγγελία και αν θα με εξοφλήσει. Τα προσωπικά δεδομένα είτε τα θέλεουμε είτε όχι. Δε γίνεται να είναι… λάστιχο αν είναι να οφεληθούν φίλοι “μεγαλοεπενδυτές” – που έχουν αγοράσει κοψοχρονιάς κατασχεμένα και μετά τα νοικιάζουν στο θεό.

  3. Εγώ αν αγοράσω αμάξι μεταχειρισμένο, μπορώ να δω τι κλήσεις είχε ο προηγούμενος ώστε να διαπιστώσω πόσο κάγκουρας ήταν για να αποφασίσω αν έγινε λογική χρήση ή όχι του αμαξιού; Πέρα για πέρα παράνομο να ξέρω εγώ αν ένας ιδιώτης χρωστούσε σε έναν άλλο ιδιώτη. Για θέματα οφειλών μεταξύ ιδιωτών, υπάρχουν τα δικαστήρια. Καθαρή παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Εγώ άφησα απλήρωτα τα μπουζούκια πριν 4 χρόνια, μπήκε στο μητρώο ο καφετζής της γειτονιάς μου, το είδε και δεν με ξανάφησε να κάτσω για καφέ γιατί φοβάται μήπως ρίξω φέσι και σηκωθώ και φύγω. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια του κούλη. Όποιος έχει οικονομικές διαφορές με κάποιον και πιστεύει ότι έχει δίκιο, έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

  4. Οι ενοικιαστές θα μπορούν να βλέπουν… σε ένα μητρώο ποιοι κληρονόμοι ενοικιατζήδες είναι αξιόπιστοι και χωρίς ψυχολογικά προβλήματτα ώστε να εμπιστευτούν να βάλουν την οικογένειά τους στο σπίτι του κληρονόμου;
    Ακραία συνταγματικό να βλέπει ο άλλος προσωπικά δεδομένα, αν εγώ πλήρωσα ή όχι το ρεύμα πριν 5 χρόνια, οφειλή δηλαδή προς τη δεή π.χ., όχι προς τον κληρονόμο. Οι ενοικιαστές μπορούν να βλέπουν σε μητρώο αν ο ιδιοκτήτης έχει ποινικό μητρωο; Αν ο κληρονόμος π.χ. έχει ποινικό μητρώο για βιασμούς, δεν πρέπει εγώ π.χ. να το ξέρω ώστε να μην νοικιάσω το σπίτι για την κόρη μου; Ή για όλους ή για κανέναν.

  5. η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ φορτώνει το χρέος στα ακίνητα ενώ ο λογαριασμός έχει όνομα, ΑΦΜ κλπ, δηλαδή μετακυλάει στον ιδιοκτήτη την είσπραξη ενός αγαθού που ο ίδιος δεν προμηθευόταν, τα ενοίκια είναι τελείως άλλο πράγμα

    1. Κάνεις λάθος αγαπητέ. Αν ο λογαριασμός είναι στο αφμ του ενοικιαστή, ο ιδιοκτήτης δεν ευθύνεται. Αν τώρα κάποιοι ιδιοκτήτες με δική τους ευθύνη κρατάνε ρεύμα και νερό στο όνομά τους, ενώ νοικιάζουν το σπίτι, πρόβλημά τους κσι επιλογή τους.

  6. Δεν έχει καταλάβει ο μέσος Έλληνας ότι τον έχουν φάκελλο και τον παρακολουθούν δήθεν για το καλό του. Έτσι ξέρουν ειδικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων που όλοι κατεβάζουν τα παντελόνια και τις φούστες τους τα πάντα για τον καθ’ έναν, και σε σβήνουν από τον χάρτη ότι ώρα θέλουν απ’ όπου θέλουν. Τι έχουν κάνει για το καλό σας ως τώρα. Απλά κοιτάνε να σας κλέβουν οι πολιτικοί για να μην σας τα πάρουν άλλοι. Γνωστό ότι εδώ και 2 χρόνια οι τράπεζες είναι σιωπηλά ΜΠΟΥΜ !!! Σιγά μην σας το πουν. σε που στόχος τους είναι να σας τα πάρουν όλα όχι να σας βοηθήσουν.

  7. ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ Κ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

  8. Tελικα κατι καλο και ωφελιμο υπερ του πολιτη θα φτιαξει αυτη η κυβερνηση ? Σιγουρα υπαρχουν και οι απατεωνες και συμφωνω σε αυτο το εργαλειο. Ομως ποιος εφτασε σε αυτη την κατασταση τον απλο λαο που με τέτοιους μισθους πεινας και τοση ακριβεια δεν εχει να φαει ?

    1. υπερ του πολιτη απο τους ανθελληνες πολιτικους της βουλης οχι
      υπερ του αλλοδαπου αρκςτα

  9. Για τα κόμματα που χρωστάνε τόσα χρόνια και αρνούνται να ξεπληρώσουν τι γίνεται;

    1. Μια χαρά πληρώνονται τα δάνεια των κομμάτων… από εμάς. Τόσες χάρες σε τράπεζες, υποχρεωτικά POS, ηλεκτρονικές πληρωμές κλπ κλπ δήθεν για “πάταξη της φοροδυαφυγής και απαλλαγή των υπερ-κερδοφόρων τραπεζών από φόρους, βγάζουν και με το παραπάνω τα χρωστούμενα.

  10. όλοι οι βουλευτές έχουν παρά πολλά ακίνητα να βολέψουν τους κολους τους θέλουν για τον λαό χεστηκαν

  11. Εξαιρετικό και χρήσιμο μέτρο για όλους εμάς τους ιδιοκτήτες ,λόγω αρκετών κακοπίστων και μπαταχτσήδων ενοικιαστών.

  12. Ρουφιανοποιηση κανονικη σαν να λεμε δλδ.
    Φυσικα αυτοι που δεν πληρωνουν καλα να παθουν και να μη ξαναβρουν σπιτι ποτε τους.

  13. Εντάξει, υπάρχουν κάποιοι απατεώνες που δεν πληρώνουν ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΗ, τηλεφώνου, ύδρευσης και εξαφανίζονται νύχτα αφού έχουν βρει το επόμενο θύμα. Κάπως έτσι βρέθηκε να χρωστάει γνωστή μου πριν κάποια χρόνια στις ΔΕΚΟ για ένα μαγαζί που νοίκιαζε σε έναν απατεώνα γιατί ο απατεώνας είχε “φροντίσει” να χρωστάει πολλά σε όλες τις ΔΕΚΟ που παρείχαν υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Το μαγαζί το είχε κληρονομήσει από τους γονείς της, οπότε δεν μιλάμε για κάποιο άτομο που είχε real estate επιχείρηση ή κάποιον αριστερό Παπασπιτούλη που θα μπορούσε να πει κανείς πως μέσα στα πολλά έχασε ένα μικρό ποσοστό. Αναγκάστηκε να κάνει διακανονισμό και δεν το έχει ενοικιάσει από τότε με τον φόβο πως θα πέσει πάλι σε κάποιον απατεώνα…

    1. τέρμα το φαγοπότι από ενοίκια κληρονομιών, να βρει δουλειά να εργαστεί κανονικά

  14. Αυτό δεν το βρίσκω να είναι κακό. Μόνο οι κακοπληρωτές οι φεσάκηδες και οι απατεώνες το βρίσκουν κακό. Έχεις ένα σπίτι που το έφτιαξες με χίλια βάσανα το νοικιάζεις και σου κάθεται ένας απατεώνας σου τρώει τα νοίκια σου αφήνει απλήρωτα τα κοινόχρηστα σου καταστρέφει το σπίτι δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην μπαίνει σε μαύρη λίστα και να προφυλαχτούν έτσι οι επόμενοι σπιτονοικοκύρηδες από το παράσιτο που θέλει να ζει σε βάρος των άλλων.

    1. Είσαι ΡΑΓΙΑΣ. Βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος ρεεεε.

      Εκτελούν πρόγραμμα ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗΣ. Αύριο πρωί δεν θα μπορείς να νοικιάσεις σπίτι γιατί δεν έχεις κάνει εμβόλια ή γιατί δεν είσαι καλό και υπάκουο παιδάκι.

      Όποιος είναι υπέρ της ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗΣ να φύγει για Κίνα πριν τον φουντάρουμε στο Αιγαίο οικογνειακώς ως νενέκο.

      1. Καλύτερα ραγιάς παρά μ@λάκας να με φεσώνει ο ένας και ο άλλος και να καλοπερνάει σε βάρος μου και να με κοροϊδεύει κι από πάνω. Προφανώς δεν έχεις δικό σου σπίτι να το νοικιάζεις. Νοίκιασε και τα ξαναλέμε.

    2. Αλλο αυτο που λες κι αλλο αυτο που εχει στοχο η κυβερνηση. Σκεψου το,φιλικα στο λεω,μπορεις να σκεφτεις νομιζω. Μη συγχεουμε τα προσχηματα των κυβερνησεων με αυτο που κρυφα επιδιωκουν. Οσοι δεν ειναι απατεωνες ,θα τους αρεσει να μπορει ο καθε αλητης,εφοριακος η αλλος τριτος ,να παιρνει ολα τους τα στοιχεια ?

Leave a Response