Με ισχυρές απώλειες ξεκινά τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η αγορά της Αθήνας με φόντο το παγκόσμιο sell-off που άρχισε να παίρνει διαστάσεις κραχ το πρωί στις αγορές της Ασίας. Οι ιαπωνικές υπερέβησαν μάλιστα τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ προκάλεσαν αποστροφή ρίσκου στις αγορές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.367,3 μονάδες με πτώση 4,44% και τον τζίρο ήδη στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 13 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με βουτιά 5,8% στις 1.181 μονάδες, ο FTSE χάνει 4,7% στις 3.322 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.134 μονάδες με -4,9%.
Παρά το διήμερο ισχυρών απωλειών στην Wall Street η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει και σήμερα με έντονα πτωτική κλίση ενώ το πρωί στην Ασία το ξεπούλημα πήρe διαστάσεις κραχ σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με τον Nikkei στην πρώτη να κλείνει με -12,4% και να εισέρχεται σε περιοχή bear market (-20% από τα υψηλά της 11ης Ιουλίου) στη χειρότερη ημέρα των συναλλαγών του από τη “Μαύρη Δευτέρα” του 1987. Στην Νότια Κορέα δε το μέγεθος της πτώσης (άνω του 8%) πυροδότησε τους μηχανισμούς ακραίων διακυμάνσεων με τη συνεδρίαση να διακόπτεται προσωρινά.
Το “σφυροκόπημα” μεταφέρθηκε ακολούθως στην Ευρώπη αν και σε πιο ελεγχόμενα πλαίσια με τους δείκτες να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν και το 3%, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να βρίσκεται επίσης στο μάτι του κυκλώνα με Bitcoin να καταρρέει με βουτιά άνω του 12% ενώ η πτώση για το Ethereum αγγίζει το 20%.
Την ίδια ώρα οι αγοραστές κυριαρχούν στην αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις να πέφτουν κατακόρυφα, ενώ το μοναδικό κάπως θετικό δείγμα έρχεται από την αγορά πετρελαίου όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 8 μηνών υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν διακρίνουν άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή υπό τη νέα ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι μόλις 6 τίτλοι κινούνται ανοδικά σε ολόκληρη την αγορά και οι 5 από τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση με ελάχιστο τζίρο (ούτε 2 χιλιάδες ευρώ) έναντι 115 πτωτικών.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με τις Metlen, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo είναι στο επίκεντρο των κινήσεων των επενδυτών έχοντας κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, η Εθνική με την Πειραιώς είναι πλέον κάτω του -5%, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο -6,6% και η Alpha στο -6%.
Η Metlen κινείται επίσης στο -4,7%, η ΔΕΗ στο -6,3%, ο ΟΠΑΠ στο -5% και η Jumbo στο -2,7%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον FTSE κάτω του -3% περιορίζουν τις απώλεεις μόνο οι Coca Cola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το ΔΑΑ.
Αντίθετα, με απώλειες άνω του 5% είναι επίσης οι Cenergy, Λάμδα, Aegean, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Ελλάκτωρ.
Στα χαμηλότερα στρώματα η Intralot πραγματοποιεί βουτιά 7% με τζίρο 1,2 εκατ. και η Lavipharm κινείται στο -9% με 130 χιλ. ευρώ.
Η εικόνα διεθνώς
Στις ΗΠΑ η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την Παρασκευή η Wall Street με τις ρευστοποιήσεις να διευρύνονται στον τεχνολογικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -1,5%, του S&P 500 στο -2,35% και του Nasdaq στο -3,7%.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 2%. Ο γερμανικός DAX στο -2,3%, ο γαλλικός CAC 40 στο -2,1%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -2,25%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -2,9% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -2,3%.
Τέλος, στο πετρέλαιο το Brent διαπραγματεύεται στα 76,4 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 73 δολ. με μικρές απώλειες που δεν ξεπερνούν το 0,6% και για τα δύο συμβόλαια.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 12,40% στις 31.458,42, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 20 Οκτωβρίου του 1987, όταν το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» έπληξε τις ιαπωνικές αγορές. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 12,48% στις 2.220,91 μονάδες.
«Δεν είναι δυνατόν να υποχωρεί ο Nikkei με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών χωρίς να υπάρχουν κάποιου είδους επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές», σχολίασε αναλυτής της IG Group.
Ζήτηση είχαν τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνονται στο 3,723%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2023.
Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, πυροδοτώντας αποστροφή ρίσκου στις διεθνείς αγορές.
πλασματικη η αναπτιξη στο ελ.χρ.
για να εχεισ αναπτυξη πρεπει να εχεισ εξαγωγεσ.
ολεσ οσεσ ανεβενουν,κανουν δουλειεσ με το βαθυ κρατοσ.
μαλακεσ ψαχνουν για να τουσ φορτωσουν σκουπιδια μετοχεσ.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΧΡΥΣΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ… Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ…
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΡΑΧ, ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΜΑ Σ ΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΗ ΦΩΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΦΡΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕ ΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ Τ ΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩ Ν ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΑΜΗ Ν +++
Βλαμμένε Κουλη που θέλεις να συμμετέχεις σε πολέμους εμάς μας ρώτησες;
KΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ , ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΣΤΟ 41ΤΑΚΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΙΣΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΦΙΜΗΖΕ
έχετε μείνει ??? 6% τώρα