ΕΣΚΑΣΕ ΣΑΝ “ΒΟΜΒΑ”! ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Η TURK TELEKOM – ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ “ΝΤΟΜΙΝΟ” ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ!

    Κοινοποίηση:
    erdogan-turk-telekom

    Η τουρκική οικονομία καταρρέει με αποτέλεσμα να σημειώνεται «ντόμινο» εξελίξεων και την εταιρεία τηλεφωνίας Turk Telekom να χρεοκοπεί.

    H τουρκική εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνεια προς τις τράπεζες και πλέον η λύση βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Το ποσό των δανείων της αγγίζει τα 4,7 δισ. δολάρια.

    Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε την τελική έγκριση, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας στις τράπεζες. Οι μετοχές που θα λάβουν θα είναι ανάλογες του δανείου που είχαν χορηγήσει.

    Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%, ενώ σήμερα η υποτίμηση άγγιξε το 45%,

    Κατρακύλα για τούρκικη λίρα και πέσος

    Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά σήμερα, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015 που σημείωσε τη νύχτα το πέσο της Αργεντινής, με την τουρκική λίρα, την ινδική ρουπία και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται ιδιαίτερα.

    Το πέσο έκανε βουτιά πάνω από 7% μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, το οποίο παρά ταύτα έκλεισε στην ισοτιμία των 34,10 πέσος ανά δολάριο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Αργεντινής για επιτάχυνση της εκταμίευσης των 50 δισ. δολαρίων που προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.

    Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%. Ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει νέα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την αργία της περασμένης εβδομάδας.

    «Τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων δείχνουν ότι πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει έως τώρα θα αποδειχθούν αρκετά, κάτι που δεν ισχύει», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

    Παραιτείται ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

    Την ίδια ώρα, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

    Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

    Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

    «Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

    Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.

    Ποια είναι η Turk Telekom

    Η εταιρεία είναι ένας «γίγαντας» της τουρκικής οικονομίας και πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της γείτονος χώρας. Διαχωρίστηκε από την PTT, σαν να λέμε τα «ΕΛΤΑ» της Τουρκίας το 1995, ενώ τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στην κατοχή της Oger Telecom.

    Παρέχει ένα ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών τόσο σε επίπεδο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όσο και σε επίπεδο internet. Για να γίνει αντιληπτό το για τι μέγεθος μιλάμε, αρκεί να σημειωθεί το εξής: Ο όμιλος της Turk Telekom είχε 16.8 εκατομμύρια πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 12.1 εκατομμύρια πελάτες σε κινητή τηλεφωνία και περίπου 6 εκατομμύρια συνδέσεις internet το 2009.

    Το δίκτυο επικοινωνιών της καλύπτει φυσικά ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στον έλεγχό της βρίσκονται πολλές ακόμη εταιρείες. Μια εξ αυτών η Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους internet στην γείτονα. Η Turk Telekom έχει το 81% των μετοχών της.

    Στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη

    Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για στήριξη της Αγκελα Μέρκελ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Μέρκελ με κάλεσε η ίδια άμεσα και έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της.

    Μου είπε αν θέλετε να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου. Οι πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έκαναν δηλώσεις υπέρ μας και άλλοι έστειλαν ειδικούς συμβούλους τους.

    Η στήριξή τους αυτή ήταν σημαντική και εμείς θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

    Η Τουρκία θα επιδιώξει ξεκάθαρα να ακυρώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου είτε κάτω από την πίεση και τον εκφοβισμό να αποδεχθεί η Λευκωσία να εντάξει και την Άγκυρα σε αυτούς, είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων. Επί της ουσίας το ίδιο θα είναι. Συνεπώς, δύσκολο και έντονο θα είναι το φθινόπωρο με την Τουρκία να επιχειρεί να θερμάνει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: