Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ αναφέρει αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan ιδιοκτησίας Ροκφέλερ, της γνωστής μας οικογενείας, αποκαλύπτοντας ότι έρχεται μια τεράστια οικονομική κρίση που θα συνταράξει συθέμελα τις ΗΠΑ, τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Το σενάριο περιλαμβάνει ταραχές στην Wall Street, πανικό, εθνικοποίηση και κοινωνική αναταραχή, κάτι που ο κόσμος δεν έχει δει τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό το μέλλον των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας, αναπτύσσει ο κορυφαίος αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan Marco Kolanovich.
Προς τιμήν της δέκατης επετείου από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, ο Kolanovich εξέδωσε μια ειδική αναλυτική έκθεση, η οποία δείχνει ότι σε γενικές γραμμές οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι τρομερά ευάλωτες σε μια νέα κρίση, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια.
Στην περίπτωση που σήμερα παρουσιάζονταν σενάρια χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυτά θα ήταν τόσο διάχυτα, που οι κεντρικές τράπεζες θα περνούσαν άμεσα σε εθνικοποίηση των επηρεαζόμενων εταιρειών λόγω της απότομης πτώσης των μετοχών τους στην αγορά.
Μπορεί να δηλώσει κάποιος ότι ένας ακόμη αναλυτής θέλει να αποκτήσει φήμη ως προφήτης ή να τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ειδικά επειδή τέτοιες αποκαλυπτικές προβλέψεις συνήθως δεν γίνονται πραγματικότητα.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχουν συνηθισμένοι αναλυτές, υπάρχουν γνωστοί αναλυτές, υπάρχουν έμπειροι αναλυτές και υπάρχει ο Marco Kolanovich.
Η πρόγνωση του εν λόγω κυρίου, προσέλκυσε αμέσως όμως την τεράστια προσοχή των μεγαλύτερων κολοσσών, και των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ακριβώς επειδή αφορά την φήμη ενός ατόμου, που δεν είναι επιρρεπές σε υπερβολική απαισιοδοξία ή αισιοδοξία, και πολλές φορές είχε προβλέψει στο παρελθόν με ακρίβεια όλες τις προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Τώρα ένα άτομο που προέβλεψε πολλές μικρές οικονομικές κρίσεις μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψει την εμφάνιση μιας μεγάλης;
Ναι. Ο ίδιος είναι από τους κορυφαίους αναλυτές της τράπεζας JP Morgan, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $2.7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και παραδοσιακά θεωρείται μια «οικογενειακή τράπεζα» των Ροκφέλερ.
Πρόκειται για μια οικογένεια που είναι στα κέντρα αποφάσεων του πλανήτη, μιας και οι άνθρωποι αυτοί «δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ έξω» και, ως εκ τούτου, ο αναλυτής τους έχει την φήμη «μάγου», υπολογίζοντας την κίνηση των αγορών, όπως οι αστρονόμοι υπολογίζουν τις κινήσεις των πλανητών.
Το επιχείρημα του Kolanovich σχετίζεται με την ευπάθεια της υφιστάμενης δομής των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών που πέρασαν από την κρίση του 2008, ο αριθμός των συναλλαγών συναλλάγματος και των οικονομικών αποφάσεων από αυτοματοποιημένα μηχανογραφικά συστήματα έχει αυξηθεί δραματικά.
Αξίζει να τονιστεί ότι αυτές οι αποφάσεις γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα μέσα σε δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με αναλύσεις του περιοδικού The Economist, από το 2014, το 65% του όγκου των συναλλαγών στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αφορά αλγόριθμους και όχι ανθρώπους (χρηματιστές ή άλλους ειδικούς).
Ο Kolanovich περιέγραψε και «πέτυχε» ήδη αρκετές μίνι-κρίσεις (όπως τον Φεβρουάριο του 2018), όταν η αγορά των ΗΠΑ με εμφανή τρόπο μειώνονταν ένα μικρό ποσοστό στο χρηματιστήριο ανά ημέρα.
Αυτές οι απώλειες προκαλούνται από την «συμπεριφορά αγέλης» των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, και αφορούν κινήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές.
Το γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα αυτά τα προγράμματα στην ανθρώπινη γλώσσα μπορούν να μεταφραστούν ως: «Αν υπάρχει κάτι παράξενο σε καλή τιμή ή ασυνήθιστο, πουλάμε τα πάντα…τώρα».
Αυτή η «λογική» θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία μετά από κάποιο εξωτερικό σοκ, θα προκαλέσει τον πρώτο «πανικό» στους υπολογιστές, αρχίζοντας να πωλούν τα χαρτοφυλάκια των μετοχών τους σε οποιαδήποτε προσιτή τιμή, τότε ο πανικός θα «μεταδοθεί» και στους άλλους υπολογιστές (έχουν ρυθμιστεί κατά τον αυτό τρόπο) και θα έχουν επίσης αρχίσει να πωλούν, και ούτω καθεξής, μέχρι την κατάρρευση της αγοράς.