Στην τελευταία θέση της ΕΕ, κάτω και από την Βουλγαρία, έχει υποχωρήσει η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα με την χώρα μας να καταγράφει μια ακόμα αρνητική πρωτιά σε μια περίοδο που ακρίβεια και στεγαστική κρίση χτυπούν δυνατά «καμπανάκια».
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθέτησε και με τη βούλα τη χώρα μας πρώτη από το τέλος, χαμηλότερα από τη Βουλγαρία. Ο δείκτης της Eurostat αφορά τον μέσο ετήσιο «προσαρμοσμένο» μισθό πλήρους απασχόλησης, όπως υπολογίζεται σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Standards). Aν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (PPS) είναι μόλις το 68% του μέρου όρου της ΕΕ, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης σε PPS είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 54% της ΕΕ.
Ο δείκτης ξεκίνησε να υπολογίζεται από τη Εurostat μετά το 2021, με την υιοθέτηση της οδηγίας για την «Μπλε Κάρτα». Λειτουργεί ως ένα «κατώφλι εισόδου» για να χορηγεί η κάθε χώρα άδειες εργασίας σε υψηλά ειδικευμένους εργαζόμενους τρίτων χωρών και σύμφωνα με τη Εurostat αντιπροσωπεύει «ένα μισθό επαρκή για αξιοπρεπή διαβίωση σε κάθε κράτος μέλος».
O «προσαρμοσμένος» μισθός προκύπτει από συνδυαστικά στοιχεία, για το ύψος των αμοιβών και τις ώρες απασχόλησης σε κάθε χώρα, μετατρέποντας τους μισθούς μερικής απασχόλησης σε «ακαθάριστα ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης». Ένας από τους λόγους για το νέο τρόπο υπολογισμού, είναι ότι όσο η μερική απασχόληση κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, αναζητείται ένας δείκτης που να είναι πιο αντιπροσωπευτικός από το μέσο όρο των αμοιβών.
Σε ονομαστικό μέσο ετήσιο μισθό
Όπως ανακοινώθηκε, επίσης από την Eurostat, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος σε μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης, με 17.013 ευρώ το χρόνο – σε απόσταση αναπνοής από την Ουγγαρία (16.895). Τελευταία με διαφορά από τους επόμενους είναι η Βουλγαρία, με μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης μόλις 13.503 ευρώ. O μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ είναι 37.863 ευρώ.
«Φωτιά» τα ενοίκια
Υπό αυτές τις συνθήκες, σε νέα υψηλά θα φτάσουν τα ενοίκια το 2025. Έρευνες από ειδικούς αναλυτές δείχνουν ότι στην Αττική, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει στα ενοίκια. Οι τιμές σήμερα είναι σχεδόν 90% πάνω από ό,τι το 2017, όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς.
Το κέντρο της Αθήνας έχει ήδη δει αύξηση 8,6% το 2024 και 8,3% το 2023, ενώ ο Πειραιάς, που από πολλές απόψεις είναι ο πρωταθλητής των αυξήσεων τιμών, έχει καταγραφεί άνοδος των ζητούμενων ενοικίων της τάξης του 11,1% φέτος, 10,2% πέρσι και 8,8% το 2022.
Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που επιβαρύνονται υπερβολικά από το στεγαστικό κόστος. Το κατώφλι της «υπερβολικής επιβάρυνσης» κόστους στέγασης έχει οριστεί από την Εurostat στο 40% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος.
Τα καύσιμα πλέον έχουν γίνει εφιάλτης για τους Έλληνες και το σούπερ μάρκετ για βασικά αγαθά ξεκινά με 100 ευρώ περνώντας απλώς την πόρτα. Ευχαριστούμε κύριε Μητσοτάκη για την ποιότητα ζωής. Αλλά ξεχάσαμε σε δέκα χρόνια θα είναι έτοιμο το καζίνο στο Ελληνικό…
Αράχωβα, Περτούλι , Πήλιο.
Φτώχεια και κακομοιριά στα χιόνια .
Κάθε χρόνο και χειρότερα οταν ψηφίζετε ανθρώπους που δεν έχουνε όραμα αυτά θα συμβαινουνε ασχολειτε με την ουκρανια και οχι με τα σοβαρά που απασχολουνε τον κόσμο για αυτό και βλέπετε το φαινόμενο σε ολη την ευρωπη να ξηλώνονται κυβέρνησης.
Βλέπετε ο ερντογαν έχει βάλει στο μάτι ξένα εδάφη γιατί βλέπει οτι υπάρχει ελλείψει σε ηγέτες στην ευρωπη ο τραμπ θα ασχολειτε με την κινα, παναμα, γροιλανδια, καναδα θα κλείσει τα σύνορα με το μεξικο και η ευρωπη θα συνεχίσει να στηριζει την ουκρανια;;;;
ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΑ για το καλη χρονια μην περιμενετε με μητσοτακη προκοπη.
Η Μια χρόνια χειρότερη από την άλλη,δηλαδή …Όλο και πιο πάτο στον πάτο…..Ευτυχισμένο το 2025 ,Σε όλους τους Αναγνώστες & φίλους του Μακελειου καθως και στον Στέφανο τον Χίο…..
Βρισκόμεθα εκεί ακριβώς που μας θέλουν οι Κατακτηταί. Αυτοί του ’40, και προηγούμενοι και επόμενοι και δεν τελειώνουν ποτέ, επειδή το επιτρέπουμε. Κατακτώμεθα”, όμως “οικειοθελώς” από διάφορες επιλογές μας και επειδή επιλέγουμε πάντοτε πρώτα να ενεργούμε κατά του “εαυτού μας” στο πρόσωπο του διπλανού, απέναντι και οιουδήποτε άλλου Συμπατριώτη, συγγενούς κλπ, και στην συνέχεια τους ζητούμε να συνασπισθούν στο πλευρό μας κατά των κοινών εχθρών στους οποίους αβιάστως προσφέραμε γην και ύδωρ, αλλά όχι αντιπροσωπευτικά εντός μικρού “αγγείου” όπως οι Αρχαίοι ημών Πρόγονοι όταν έκαναν συνθήκη Ειρήνης, αλλά οπωσδήποτε κυριολεκτικά παραχωρούντες όλην την Γη μας, όλο το ύδωρ μας, όλη την ψυχή μας και ότι άλλο μπορεί να έχουμε η να πρόκειται να αποκτήσουμε. Θα συνέλθουμε ποτέ άραγε;.
Το 41% ζει πολύ καλά. Το απέδειξε με την ψήφο του.