ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ – ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 23% ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Κοινοποίηση:
timologia-revma-1024x632-1

Νέο ηλεκτροσόκ με τις τιμές του ρεύματος επιφύλασσε ο Ιούλιος στους καταναλωτές, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη υψηλότερη τιμή για το ρεύμα που θα κάψουν σε σχέση με τον Ιούνιο και 50% αυξημένη σε σχέση με δύο μήνες πριν. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά το ρεύμα διότι τον Ιούνιο η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε μια ανάσα από τα 100 ευρώ (98,89 ευρώ) η μεγαβατώρα, με αύξηση 23% έναντι του Μαΐου, όταν η χονδρεμπορική τιμή είχε κλείσει στα 81 ευρώ, παίρνοντας επίσης αύξηση 33% έναντι του Απριλίου (60 ευρώ). Καθώς τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των αυξήσεων της χονδρεμπορικής τιμής που καθορίζονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας από τότε που ως αρμόδιος τότε υπουργός ο Κωστής Χατζηδάκης απελευθέρωσε την αγορά, δήθεν για να πέσουν οι τιμές, οι καταναλωτές θα πληρώσουν –μέσω του «μηχανισμού διακύμανσης», όπως λέγεται πλέον η ρήτρα αναπροσαρμογής– τις αυξήσεις αυτές. Σημειωτέον ότι αυτό τον καιρό οι αυξήσεις δεν έχουν καμία σχέση με κάποιες υποτιθέμενες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου –έτσι δεν μας έλεγαν επί ενεργειακής κρίσης;–, αλλά με το φαινόμενο της «εποχικότητας», όπως εξήγησε πριν από λίγες μέρες ο νυν υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τι θα πει εποχικότητα κατά Σκυλακάκη; Από εδώ και στο εξής θα έχουμε υψηλότερες τιμές για το ρεύμα τα καλοκαίρια, επειδή τότε αυξάνεται η ζήτηση – άρα βάσει του νόμου της αγοράς οι παραγωγοί φυσικού αερίου πηγαίνουν όπου θέλουν τις τιμές, ακόμη και χωρίς αύξηση του δικού τους κόστους παραγωγής, απλώς γιατί τους το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο μιας κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι πολεμά την αισχροκέρδεια. Εν πάση περιπτώσει, με βάση τις τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες την 1η Ιουλίου για το πράσινο τιμολόγιο, οι αυξήσεις του μήνα κυμαίνονται από 5% ως 23% ανά εταιρεία, φτάνοντας μεσοσταθμικά το 10%, ενώ η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 16,6 λεπτά έναντι 15 του Ιουνίου και 10,30 του Μαΐου – η συνολική αύξηση δηλαδή σε ένα δίμηνο ξεπερνά το 50%.

Η εικόνα της αγοράς

Σε ό,τι αφορά την εικόνα ανά εταιρεία, η ΔΕΗ, παρά την αύξηση των τιμών της κατά 14%, παραμένει η φτηνότερη στο πράσινο τιμολόγιο, με την τιμή της κιλοβατώρας να φτάνει τον Ιούλιο στα 13,55 λεπτά έναντι 11,89 του Ιουνίου για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες τον μήνα και στα 14,38 λεπτά έναντι 12,64 του Ιουνίου για υπερβάλλουσα κατανάλωση.

νεος-προεδρος-δεη

Γιώργος Στάσσης, της ΔΕΗ 

Ακολουθεί και αυτό τον μήνα η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, με 13,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 12,85 τον Ιούνιο και αύξηση 9%, αλλά μόνο εφόσον ο καταναλωτής διασφαλίζει έκπτωση συνέπειας – αντίθετα, η τιμή εξακοντίζεται στα 18,35 λεπτά χωρίς έκπτωση.

businessdaily_fysiko aerio_smarthink (1)

Γιάννης Μητρόπουλος, της Φυσικό Αέριο

Από την άλλη μεριά, σε μειώσεις αλλά σχεδόν οριακές, της τάξης του -3% ως -4%, έχουν προχωρήσει οι μεγάλες εταιρείες που έχουν και παραγωγή Protergia, Elpedison και Ηρων, οι οποίες είχαν αυξήσει κατά 55% ως 70% τα πράσινα τιμολόγιά τους τον προηγούμενο μήνα που έτρεχαν εμπορικές καμπάνιες προώθησης των σταθερών τιμολογίων τους.

Τέλος, αυξήσεις κατά 20-23% έκαναν η Ζενίθ (που ανέβασε την τιμή της κιλοβατώρας στα 20,52 λεπτά τον Ιούλιο έναντι 16,92 τον Ιούνιο), η Solar Energy (που πήγε την κιλοβατώρα στα 17,42 λεπτά από τα 12,59 τον προηγούμενο μήνα), η Volterra (με την κιλοβατώρα στα 17,21 λεπτά από τα 12,9) και η Volton (που τιμολόγησε την κιλοβατώρα στα 15,88 λεπτά από 12,91 τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας – και στα 20,48 λεπτά αν χαθεί η έκπτωση).

Με λίγα λόγια; Περαστικά μας με Κούλη Μητσοτάκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Με Μητσοτακαρε 2η τετραετία θα έχετε σόμπες αλλά θα είναι σαν να μην έχετε… Θα έχετε ερκοντίσιον αλλά θα είναι σαν να μην έχετε.
    Ελλάδα 2.0 και 41τακατο.

  2. Kαλα να παθουνε,τα ζωα θελανε τη Μαφια.
    Βγαλτε το σκασμο τωρα και πληρωστε.
    Τους ηλιθιους τους γαμ..

  3. Τα γίδια θα πληρώσουν τώρα τα σκατα που ψήφισαν.

  4. Δεν βλέπω… κανένα ηλεκτοσόκ… Δωμάτιο κενό δεν βρίσκεις ούτε για πλάκα, διακοπές οι ελληνάρες και φουλ μαγκιά και υφάκι όλοι, άρα χρήμα υπάρχει. Τα ποτάκια πάνε κι’ έρχονται. 4 ευρώ ο καφές νεροζούμι και οι καφετέριες γεμάτες απ’ τις 11 το πρωί.

    1. Λογικό αφού μόνο το 1/3 του πληθυσμού της χώρας δουλεύει και τα υπόλοιπα 2/3 είναι κηφήνες κληρονόμοι ενοικιακηδες, δημόσιοι υπάλληλοι, λαμόγια και μετακλητοι.

  5. Γιαυτο εκλεισε τον λιγνιτη για να γεμιζουν οι τσεπες τους !!! Γιατι εκλεισε τον λιγνιτη για να καινε τα δαση και να βαζουν ανεμογεννητριες και το ρευμα να το στελνουν Γερμανια ; Κατσε βλαμμενε ελληνα να ροχαλιζεις απραγος και θα δεις που θα φτασουν την καταντια σου ολοι αυτοι . Κοιμησου και κοιτα που θα κανεις τις διακοπες σου.

Comments are closed.