Κι όμως το ακούσαμε και αυτό από τους ραγιάδες της ΝΔ.
Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ.
Η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως – στην κορύφωση της πανδημίας – όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Το συμπέρασμα προκύπτει από απάντηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Διαδηλώνει πως υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν σε αυτές ασθενείς ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος δίνει ηρωϊκή μάχη, με ανεπαρκή μέσα.
Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αξιολογήσει το πως 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή – προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου – και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, εφόσον υπάρχουν εκεί κενές θέσεις…
Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από ΜΕΘ είναι 950 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με CoViD-19 είναι 5.195. Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 40% με 50%, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν περάσει από αυτές είναι 1.900 (950 εξιτήρια και 950 θάνατοι). Άρα, 3.200 ασθενείς φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.
Οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα με πληρότητα 99%!
Διαβάστε ακριβώς τη στιχομυθία από την χθεσινή ενημέρωση του κ. Κοντοζαμάνη:
Ερώτηση
“Προς τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων:
Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με CoViD-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;
Προς τον κ. Κοντοζαμάνη:
Πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ”;
Αναπάντητη
Η ερώτηση έμεινε, στην ουσία αναπάντητη, τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο πολιτικό σκέλος. Τα μέλη της επιτροπής, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Τον λόγο πήρε απ’ ευθείας ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
“Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.
Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.
Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων”.
Απορίες
Η απάντηση, ωστόσο, δημιουργεί επιπλέον απορίες και δεν λύνει καμία. Συγκεκριμένα:
Γιατί δεν ασχολείται κανείς με το ότι 4 στους 5 ασθενείς με CoViD-19 χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ;
Πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ “σε άλλες χώρες”;
Πόσοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι, λόγω πληρότητας;
Γιατί, την ώρα που εκτοξευόταν ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές CoViD-19, δεν υπήρχε ισοδύναμη αύξηση στις ΜΕΘ;
Γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη νοσηλευτική κίνηση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες;
Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει το θέμα της υψηλής θνητότητας εκτός ΜΕΘ στους Ιατρικούς Συλλόγους;
Πώς αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος το ενδεχόμενο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την εκατόμβη του κορωνοϊού;
Το σχόλιο του κ. Κοντοζαμάνη πως αυτό “συμβαίνει και σε άλλες χώρες”, είναι αμετροεπές, καθώς δεν πρόκειται “για θανάτους”, αλλά “για το 80% των θανάτων”. Υπάρχει, δηλαδή, ελέφαντας στο δωμάτιο.
Με τη χθεσινή “απάντησή” του δεν έδωσε στοιχεία για τη θνητότητα ασθενών με CoViD-19 εντός και εκτός ΜΕΘ, όπως ζητούσε η ερώτηση. Δεν έγινε, επίσης, καμία νύξη στο πότε προτίθεται να το πράξει.
Είναι απορίας άξιον το πώς μπορεί να αξιολογηθεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, εάν κρίσιμα στοιχεία νοσηλείας παραμένουν στο σκοτάδι. Αντί άλλης ερώτησης ή σχολίου, παραθέτουμε μία ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ, στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο ιός έκανε θραύση στη βόρεια Ελλάδα:
“Εκεί στο υπουργείο Υγείας (αν υπάρχει υπουργός). Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδος δεν είναι για τους τάφους. Ανοίξτε τις ΜΕΘ πανελλαδικά για περίθαλψη. Τι περιμένετε, έλεος”…
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές από ήρως έγιναν ανεπαρκείς και υπέυθυνοι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή δεν αξιολογούν ξαφνικά σωστά τα κρούσματα που πρέπει να νοσηλευτούν; Γι αυτήν την άθλια απάντηση, η ΠΟΕΔΗΝ θα κινηθεί νομικά όπως κάνει τώρα τελευταία;
Γλώττα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει.
ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΥ! Έτσι ήταν την 10 στις 60-70 στην soviet!!!!!βόδια Έλληνες
Η απάντηση είναι σαφής. Είναι καρκινοπαθεις τελικού σταδίου που είναι ιατρικά ανήθικο να διασωληνωθούν και να παραταθεί η αγωνία τους. Το ερώτημα είναι γιατί τους βαφτίζουν θύματα covid. Αν παραδεχτούν όμως ότι οι άνθρωποι είναι ετοιμοθάνατοι έτσι και αλλιώς, ασχέτως covid, καταρρέει το οικοδόμημα…
Σύμφωνα με τον νόμο. Όποιος έχει κορονοιό αδυνατεί να αναπνεύσει και πεθάνει εκτός εντατικής είναι ευθανασία. Αν έχει κενή εντατική είναι ευθύνη των γιατρών, αν δεν έχει είναι ευθύνη των πολίτικών. Αν πεθάνεις στην εντατική διασωληνομένος δεν ταλαιπωρείσαι γιατί απλά είσαι σε γενική καταστολή. Τις ΜΕΘ που δεν έχουν και στο κόστος είναι το πρόβλημα τους. Άρα η επιλογή ποιος θα μπει ΜΕΘ γίνεται και στην Ελλάδα, και η επιλογή απο τα ιατρικά δεδομένα δεν είναι πάντοτε σωστή. Πόσοι χρειάστηκαν να μείνουν μήνες σε ΜΕΘ για να συνέλθουν.
Πολύδωρα ,ξερόλα …θα διασωληνωσεις 85χρονο παππού με χιλιαδυο νοσήματα και μπορεί και καρκίνο τελικού σταδίου ,να πιάσει κρεββάτι σε ΜΕΘ για 14-15 μέρες μέχρι τελικά να πεθάνει και θα στερούσες αυτό το κρεββάτι από 2-3 40χρονους που θα έσωζε στο ιδιο διαστημα?Ευτυχώς που δεν εισαι γιατρός .
Αυτούς ψήφισες ραγια .Αυτοι σου αξίζουν. Αυτοι σε στείλανε στα θυμαρακια .Σκασε κ βουλωστο.
Ἡ ἐποχἠ κατά τήν ὁποίαν τό ψεύδος ἔγινε ἀλήθεια καί ἡ ἀλήθεια conspirancy theory…that low.
τους θανάτους από την μαφία των διασωληνώσεων την έχει αποκαλύψει ο Αντωνιάδης