H Ελλάδα εισέρχεται στον έκτο χρόνο Μητσοτάκη με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα «οικονομικά επιτεύγματά» της αλλά εκ παραλλήλου περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ελλήνων ασθμαίνουν κοινωνικά και οικονομικά λόγω της παρατεταμένης φτωχοποίησης.
Η οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2009 και εξελίχθηκε στην καταστροφή των Μνημονίων, όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί για τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά συνεχίζεται ελέω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πληθωρισμός της περιόδου 2021-2024 αθροιστικά ξεπερνάει το 20% και των τροφίμων το 30%, αλλά οι αυξήσεις των εισοδημάτων μισθωτών, αγροτών, συνταξιούχων υστερούν σημαντικότατα και στην καλύτερη περίπτωση αθροίζουν ποσοστό ονομαστικής αύξησης που δεν ξεπερνά το 10%, δηλαδή είναι πολύ κάτω έναντι της αύξησης των τιμών.
Η αλήθεια με αριθμούς
Πρόσφατα οι Financial Times σε άρθρο – ανάλυση του κορυφαίου συνεργάτη τους Gideon Rachman ανέλυαν τα ατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της διαφαινόμενης οικονομικής σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. Ένα από τα στοιχεία που παρέθετε είναι ότι, παρά το gap που υπάρχει στην πορεία ανάπτυξης της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει καταφέρει όσες χώρες μετέχουν της Ένωσης να αναπτυχθούν σημαντικά, σε αντίθεση με τις χώρες που μετέχουν σε σύμφωνα οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες, αντιθέτως με τις ευρωπαϊκές, γίνονται φτωχότερες, όπως π.χ. το Μεξικό.
Μοναδική εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα («δυστυχώς», όπως σημείωνε ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας…) είναι η Ελλάδα. Όπως προκύπτει δε από τα σχετικά γραφήματα που αναδημοσιεύουμε σήμερα, η απόκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 18% περίπου έναντι των έξι ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε.
Οι δείκτες κοινωνικής δυστυχίας
Η κρίση της περιόδου 2010-2015, που στοίχισε στη χώρα το 25% του ΑΕΠ της, αντιστράφηκε ελάχιστα την περίοδο 2015-2019, αλλά αυτό συνέβη με μικρή αύξηση του ΑΕΠ σε συνθήκες σταθερότητας τιμών ή και αρνητικού ακόμη πληθωρισμού. Η τεράστια πληθωριστική έκρηξη της περιόδου 2021-2024 (άνω του 20% αθροιστικά) συνοδεύτηκε από θετικές μεταβολές σε μισθούς και συντάξεις που υστερούσαν -και υστερούν- δραματικά έναντι του πληθωρισμού.
Αν αθροίσουμε τις απώλειες της περιόδου 2010-2015 με αυτές της περιόδου 2020-2024 σε μισθούς και συντάξεις και αφαιρεθούν οι όποιες αυξήσεις, προκύπτει ότι υπάρχει πραγματική μείωση εισοδήματος:
1. Σύμφωνα με τη Eurostat, η πραγματική μείωση του εισοδήματος εκπεφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2023 ανήλθε σε 8,01%. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα της Ε.Ε. στην οποία συμβαίνει αυτό. Σε όλες τις άλλες χώρες η μεταβολή είναι θετική (ας σημειωθεί ότι για τους συνταξιούχους και το συντριπτικό ποσοστό των μισθωτών το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 15%). Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. ως προς τη μέση αγοραστική δύναμη των κατοίκων της, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.
2. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών Αρχών, 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ (που σε οικογενειακή βάση αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 3,8-4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας) έχουν υποστεί και βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δηλωμένες φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή έχουν κατασχεθεί περιουσιακά τους στοιχεία ή απαιτήσεις τους εις χείρας τρίτων, συντάξεων και μισθών συμπεριλαμβανομένων.
3. Η κατάσταση υπερχρέωσης και η αδυναμία εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και οι πλειστηριασμοί έχουν οδηγήσει στα χέρια τραπεζών και servicers περισσότερα από 20.000 οικιστικά ακίνητα, πέρα από τα εμπορικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά.
4. Οι καταθέσεις στις τράπεζες βρίσκονται στην περιοχή των 146-150 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 250 δισεκατομμυρίων το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Από αυτές, το 70,9% των καταθετών έχει από 0 έως και 1.000 ευρώ και το σύνολό τους αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% του συνολικού ποσού των καταθέσεων. Καταθέσεις 1.001-5.000 ευρώ έχει το 13,3% των καταθετών, 5.001-50.000 ευρώ έχει το 13,6%, καταθέσεις 50.001-100.000 ευρώ έχει το 1,4% και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ έχει μόλις το 0,8% των Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι ωστόσο κατέχουν συνολικά το 42,5% του συνόλου των καταθέσεων. Δηλαδή τα δύο τρίτα των πολιτών δεν έχουν ουσιαστικά τίποτα στην άκρη, μιας και τα ποσά μέχρι 1.000 ευρώ που έχει το 70,9% αντιστοιχούν σε λογαριασμούς συντάξεων και μισθοδοσίας. Για μια ώρα ανάγκης έχει μέχρι 5.000 ευρώ το 13,3%. Αθροιστικά δηλαδή το 84,2% αδυνατεί να αποταμιεύσει.
Σε όλα αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν πολλά και γνωστά για την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών: ακρίβεια τροφίμων, στεγαστικό, ενοίκια, υπερφορολόγηση και μη χρηματοδότηση μικρομεσαίων, διάλυση της Υγείας, υπονόμευση της δημόσιας Παιδείας και υποκατάσταση των σταθερών δαπανών του προϋπολογισμού με φιλανθρωπίες εχόντων και κατεχόντων.
Το συμπέρασμα είναι ένα: Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανατινάξει στην κυριολεξία την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, καθώς η κοινωνία του ενός τρίτου και του ενός τετάρτου είναι πια γεγονός.
Οι “άεργοι”, εκδικούνται πάντοτε τους εργαζομένους. Οι “ανίκανοι” τους ικανούς. Οι “αδαείς” τους γνώστες και Επιστήμονες. Οι “ασυνείδητοι” τους έχοντες συνείδησιν και φιλότιμον. Οι “αήθεις” τους ηθικούς. Οι “απάτριδες” τους Πατριώτες, Οι “ανέντιμοι” τους εντίμους.
Για να το επιτύχουν υπάρχει ένας τρόπος, διαχρονικώς και Παγκοσμίως. Η μόνη τέχνη την οποίαν μετέρχονται είναι να τους “εξαπατούν” και να συγκαλύπτουν τα έργα τους με νέαν “εξαπάτησιν”.
Ειναι αρχιτεκτονας της φτωχοποιησης της πλειοψηφιας των Ελληνων πολιτων χωρις αυτοι να το αντιλαμβανονται, αφου με την μεθοδο των επιδοματων και των εμεσων φορων τους αποκοιμιζει και τους αδειαζει ταχυδακτυλουργικα τις τσεπες. Ετσι παρολα τα οικονομικα τρυκ η φτωχεια γλυκα να τους αγκαλιαζει και τα χρεη τους, σιγα σιγα αυξανει. Στο τελος το κομποδεμα τους τελειωνει, η περιουσια τους, σαλλα χερια πεταει και μονο με την αλλαγη της ψηφου αυτη δεν ξαναγυρναει.
Ειναι αρχιτεκτονας στην φτωχοποιηση της πλειοψηφιας των Ελληνων πολιτων χωρις αυτοι να το αντιλαμβανονται, αφου με την μεθοδο των επιδοματων και των εμεσων φορων τους αποκοιμιζει και τους αδειαζει ταχυδακτυλουργικα τις τσεπες. Ετσι παρολα τα οικονομικα τρυκ η φτωχεια γλυκα να τους αγκαλιαζει και τα χρεη τους, σιγα σιγα αυξανει. Στο τελος το κομποδεμα τους τελειωνει, η περιουσια τους, σαλλα χερια πεταει και μονο με την αλλαγη της ψηφου αυτη δεν ξαναγυρναει.
Τα μπουζουκια ομως και τα σαλε..γεματα!!
Τα τελευταία 2 χρόνια το ρύζι πήρε αύξηση 300%, το λάδι 250%. Για να μην αρχίσουμε τα όσπρια που είναι πιο ακριβά από το κρέας.