Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΟΡΑΤΟ – ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟΝ ΜΟΡΝΟ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ “ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ” ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Κοινοποίηση:
mornos5

Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Γεγονός που έχει φέρει αναστάτωση στους πολίτες, αλλά κάνει και τα όνειρα του Μητσοτάκη για ιδιωτικοποιήσεις ακόμα πιο… ζωντανά. Όπως έχουμε γράψει ο Κούλης θέλει να δώσει το νερό – αρχικά της Κρήτης- να το διαχειρίζονται Ολλανδοί και αυτή η λειψυδρία είναι η πιο καλή αφορμή για να γίνει πράξη το “θέλω” της φαμίλιας.

ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ – Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΥΣ ΤΗΣ HVA

Σύμφωνα με πρόσφατες φωτογραφίες μάλιστα, η στάθμη στη λίμνη του Μόρνου, τη βασική πηγή ύδρευσης της Αθήνας, έχει μειωθεί σημαντικά. Τόσο ώστε να “φανερωθεί” το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

mornos1

Στις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 12 Ιουλίου 2023 και αποτυπώνονται σε χάρτες, η καλυμμένη με νερό έκταση της τεχνητής λίμνης, ανερχόταν σε 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έναν χρόνο μετά, στις 16 Ιουλίου 2024, μειώθηκε σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να… μετακομίσουν.

Η λίμνη του Μόρνου είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ταμιευτήρα για την ύδρευση της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε φράγμα (φράγμα του Μόρνου) ύψους 126 μ. και σχηματίστηκε τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα σχεδόν 800.000.000 κυβ. μέτρων νερού.

Η λίμνη κάλυψε το χωριό Κάλλιον Φωκίδας, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης. Η λίμνη του Μόρνου, εκτός από την ύδρευση της Αθήνας -που γίνεται μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου με δίκτυο μεταφοράς μήκους 196 χλμ.- εξυπηρετεί επίσης και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Η ετήσια μέση βροχόπτωση εν Ελλάδι, τη δεκαετία 2010-2020, είναι κατά 15% αυξημένη εν συγκρίσει με την αντίστοιχη 1980-1990.
    Δύο χρόνια μειωμένης βροχοπτώσεως δε σημαίνει απολύτως τίποτα.
    Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι η Ήπειρος κινδυνεύει από λειψυδρία.
    Γάνδα, προπαγάνδα!

  2. 6 μύρια κάτοικοι και 25.000.000 τουρίστες. Που να μείνει νερό. Μπάνιο με evian από Ψυχικό και πάνω παρακαλώ.

  3. Πάνω από 10 m κατανάλωση… Πρόστημο 50 €. και μπάνιο κάθε Σάββατο όπως το 1960.!!!!!

  4. Γιαυτό πληρώνουμε ΑΔΡΑ ΤΑ πολιτικά όντα.
    ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ.
    .
    ΜΗΝ ΝΖΑΛΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ .
    .
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.
    .

  5. … και οι ιδιώτες που θα βρουν νερό να γεμίσουν τους ταμιευτήρες ;
    Λέτε να κάνουν δικές τους … “λιτανείες” ;

  6. Όπως και πριν 30 χρόνια που ο πατέρας του ήταν ΠΘ, το χωριό βγήκε στην επιφάνεια.
    Τότε όμως υπήρχαν πιστοί Χριστιανοί και παντού υπήρχαν λιτανείες. Σήμερα δεν τολμά κανένας να βγει για λιτανεία και η πλειοψηφία χλευάζει.

    Επίσης ιδιωτικοποίηση δεν θα λύσει τίποτα αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα. Στην Αγγλία που βρέχει συνέχεια, έχουν πανάκριβο νερό και απαγορευτικά όλο το καλοκαίρι για τη χρήση του, επειδή οι ιδιωτικές εταιρίες χάνουν τα 2/3 του νερού από διαρροές που δεν φτιάχνουν γιατί κοστίζουν λεφτά.

  7. Μην πανικοβαλλεστε! Οσον ουπω σκανε μυτη οι πλημμυρες! …κλιματικη αλλαγη ειναι δαυτη!

Comments are closed.