Το γεγονός ότι περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί υπογραμμίζει την ένταση της ανησυχίας.
Οι δηλώσεις του Θανάση Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δείχνουν ότι πλέον εξετάζονται σοβαρά δύο σενάρια: ένα πιο ήπιο και ένα πιο ακραίο, που περιλαμβάνει ακόμα και πιθανό τσουνάμι. Είναι φυσικό οι αρμόδιοι να έχουν αλλάξει τον τόνο τους, καθώς τέτοιες καταστάσεις απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Ενώ η κατάσταση αλλάζει δραματικά οι δηλώσεις τους έχουν αλλάξει τόνο: Έχουν εγκαταλείψει τα «καθησυχαστικά» και δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για το «πρωτοφανές φαινόμενο» (κάπου 560 σεισμοί τις τελευταίες ημέρες).
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς δηλώνει ότι «Δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο».
«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της επιστήμης να έχουμε μέσα σε δύο 24ωρα 37 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ.
Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη κλιμάκωση της σεισμικής δράσης στην περιοχή της Ανύδρου και αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό για ποιον λόγο συμβαίνει και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείουμε τίποτα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις».
Το πρώτο (καλό) σενάριο είναι αυτό της σειράς σεισμών στα νυν επίπεδα και το δεύτερο που αναφέρεται σε ένα μεγάλο σεισμό που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τσουνάμι, κατολισθήσεις, ή και ηφαιστειακή έκρηξη.
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης για αυτό που συμβαίνει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως εξηγεί, «από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.
Τέλος επισημαίνει ότι «Αύριο το πρωί η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες».
Περίπου 9.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη με πλοία και αεροπλάνα. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός της είναι 10.000 άτομα.
Πλέον οι συναρμόδιες κρατικές επιτροπές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της κατάστασης δηλώνουν ότι
- Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9)
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα (οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ισχυρίζονται τα αντίθετα)
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.