Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ – MERCOSUR: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κοινοποίηση:
agrotis-fytofarmaka

ΕΕ -Mercosur: Η συμφωνία που απειλεί το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών

Ήταν 7 Δεκεμβρίου 2024 όταν από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε περιχαρής ότι μετά από 25 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων και υπαναχωρήσεων, η ΕΕ και η «ζώνη Mercosur» των μεγαλύτερων χωρών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βενεζουέλα, Βολιβία) ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου για περισσότερους από 700 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως ιστορικό ορόσημο την εμπορική συμφωνία που είναι, όπως είπε, «από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών και επενδύσεων που έχουν επιτευχθεί ποτέ».
Οι πανηγυρισμοί της Κομισιόν δεν έχουν, όμως, καμιά σχέση με την πραγματικότητα μια και η συμφωνία επί της ουσίας απειλεί το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια των προσπαθειών για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και της τρομακτικής αποψίλωσης των δασών.

Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κολοσσών της αγροτοβιομηχανικής γεωργίας, των κολοσσών της βιοτεχνολογίας και της χημικής βιομηχανίας. Και κυρίως από τη μεριά της ΕΕ είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των φαρμακευτικών κολοσσών.
Στη χώρα μας η επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ- Mercosur παρουσιάστηκε με θριαμβευτικό τρόπο με τα συμβατικά ΜΜΕ να αναφέρονται σε πακτωλό χρημάτων που θα εισέλθουν στη χώρα από τις εξαγωγές χωρίς να έχουν εντοπίσει τις γκρίζες και μαύρες ζώνες που η συμφωνία συνεπάγεται για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αγρότες και κτηνοτρόφους και για την κλιματική κρίση.

Την ίδια ώρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία, οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους για να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους με την εμπορική συμφωνία.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση πάνω από το 90% των δασμών για εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών αγορών. Η Mercosur συμφώνησε να απελευθερώσει το 93% των δασμών της για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ και η ΕΕ θα απελευθερώσει το 82% των γεωργικών εισαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες εισαγωγές θα υπόκεινται σε μερική απελευθέρωση και δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των δασμολογικών ποσοστώσεων για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα όπως βόειο κρέας, πουλερικά, χοιρινό, ζάχαρη, αιθανόλη, ρύζι, μέλι και καλαμπόκι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για πρόσθετη εισαγωγή στην ΕΕ 99.000 τόνων βοείου κρέατος, 180.000 τόνων πουλερικών, 190.000 τόνων ζάχαρης και 1.000.000 τόνων καλαμποκιού κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Πράσινους «η συμφωνία είναι αμφιλεγόμενη. Ακτιβιστές, η κοινωνία των πολιτών και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση βιωσιμότητας για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Τα διαφορετικά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα ανακύψουν έχει να κάνει με τα διαφορετικά πρότυπα που ισχύουν στο θέμα της ασφάλειας τροφίμων μεταξύ του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα και των χωρών Mercosur, διαφορετικά πρότυπα που οδηγούν σε εμφανή αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και υγειονομικούς κινδύνους.

Όπως έχει επισημάνει η Greenpeace οι κανονισμοί των χωρών της Mercosur είναι διαφορετικοί από εκείνους της ΕΕ σε βασικούς τομείς όπως τα φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά και την καλή διαβίωση των ζώων.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από χώρες της Mercosur που καλλιεργούνται με χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία απαγορεύονται στην Ευρώπη λόγω της τοξικότητάς τους ενώ το βόειο κρέας εκτρέφεται με τη χρήση ορμονών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2024, έλεγχος από την Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εξαγωγές της στην ΕΕ θα είναι απαλλαγμένες από την αυξητική ορμόνη «οιστραδιόλη 17-β», η οποία έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ από τη δεκαετία του 1980 απαγόρευσε τη χρήση αυξητικών ορμονών στα βοοειδή ενώ απαγορεύσεις έχουν τεθεί τόσο για τη χρήση αντιβιοτικών όσο και των λεγόμενων αυξητικών παραγόντων στην εκτροφή βοοειδών.

Η Greenpeace έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι μικρές και μεσαίες ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις θα εκτεθούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, και θα υπονομεύονται από φθηνές και μερικές φορές τοξικές εισαγωγές από κολοσσούς της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

-Περισσότερες πυρκαγιές και αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου
-Κλιμάκωση εισβολής σε αυτόχθονες περιοχές, αρπαγή γης και βίαιες επιθέσεις
-Αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
-Διαταραχή της τοπικής παραγωγής τροφίμων στις χώρες Mercosur
-Αυξημένη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων
-Χειρότερη ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη

Για ποιον είναι καλή η συμφωνία

Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση, η συμφωνία δεν είναι καλή για την πλειοψηφία των ευρωπαίων αγροτών. Αντίθετα, είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις επιθυμίες του βιομηχανικού αγροτικού τομέα των χωρών της Νότιας Αμερικής από τη μία πλευρά και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της χημικής βιομηχανία από την πλευρά της ΕΕ. «Αυτές οι ισχυρές δυνάμεις έχουν ευθυγραμμιστεί, εις βάρος των μικρών παραγωγών τροφίμων, των βιώσιμων αγροτών, των εργαζομένων στη γεωργία, των καταναλωτών και των πολύτιμων οικοσυστημάτων», σημειώνει η Greenpeace και επιτίθεται στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναφέροντας πως είναι η κύρια πολιτική δύναμη στις Βρυξέλλες που πιέζει για την υιοθέτηση αυτής της άδικης εμπορικής συμφωνίας.
Αυτό εξηγεί, όπως σημειώνουν όσοι αντιτίθεται στη συμφωνία το γιατί ευρωπαϊκές πολυεθνικές, όπως η Bayer και η BASF, έχουν ασκήσει έντονη πίεση τόσο στις χώρες της ΕΕ όσο και στις χώρες της Mercosur για να υιοθετήσουν τη συμφωνία.

Οι κίνδυνοι για τους αγρότες της Mercosur

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Friends of the Earth Europe, επισημαίνουν ότι η εμπορική συμφωνία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και για τους κατοίκους των χωρών της ζώνης της Mercosur.
Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 59,5%. Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα αυξήσει τη ζήτηση και την καταστροφή των δασών καθώς η συμφωνά προβλέπει την αύξηση των εισαγωγών στην Ευρώπη βοείου κρέατος, σόγιας και αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο.
«Και καθώς αυξάνεται η ζήτηση για εκτροφή βοοειδών και παραγωγή σόγιας, τόσο θα αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές για να “καθαρίσουν” το έδαφος. Εάν η συμφωνία επικυρωθεί, σύμφωνα με κυβερνητική μελέτη, η αποψίλωση των δασών στη Mercosur θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5% ετησίως τα επόμενα έξι χρόνια».
Η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές ακατέργαστων ορυκτών και ενεργειακών πόρων (όπως λίθιο, σίδηρος, ασήμι ή χαλκός). Η συμφωνία θα ενισχύσει την εξόρυξη αυτών των φυσικών πόρων στην περιοχή Mercosur, μια άλλη κινητήρια δύναμη της αποψίλωσης των δασών και της ρύπανσης.
Με απλά λόγια οι καταστροφικές επιπτώσεις στις χώρες της Νότιας Αμερικής της ΕΕ αλλά και συνολικά στον πλανήτη θα είναι συνοπτικά οι εξής:

Σε κίνδυνο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Friends of the Earth Europe επισημαίνει ακόμα ότι η εμπορική συμφωνία απειλεί άμεσα τους αυτόχθονες πληθυσμούς, τις αγροτικές κοινότητες και τους εργαζόμενους στη ζώνη της Mercosur. «Η μεγάλης κλίμακας εξορύξεις και η εκτεταμένη μονοκαλλιέργεια οδηγούν σε εισβολή σε αυτόχθονες περιοχές, αρπαγή γης και βίαιες επιθέσεις», σημειώνει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επέκταση των αγροτικών επιχειρήσεων συνδέεται επίσης άμεσα με την καταναγκαστική εργασία.

Η συμφωνία, σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, «δεν περιλαμβάνει κανένα δεσμευτικό πρότυπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν παρέχει μέτρα για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων και στερείται δεσμευτικών κανόνων για την εταιρική ευθύνη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Βεντούζα βεντούζα Κούλη στα πασοκόσκυλα με τις επιδοτήσεις. Μπούζα βγες απο τον ντάφο!!!

Leave a Response