Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (ΑΙ) ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ – ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ CHATGPT

    Κοινοποίηση:
    ΗΦΩΗΦΩ

    Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να θέσει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρωπότητα καθώς γίνεται πιο δύσκολος ο έλεγχος της, προειδοποίησε ο διάσημος επιστήμονας υπολογιστών Yoshua Bengio.

    Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και επικεφαλής του Ινστιτούτου του Μόντρεαλ για Αλγόριθμους Μάθησης είπε στο CNBC την Πέμπτη (21/11) ότι οι μηχανές θα μπορούσαν σύντομα να έχουν τις περισσότερες από τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων. Ο Bengio αναφερόταν στην τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), έναν τύπο τεχνολογίας AI που στοχεύει να εξισωθεί ή να γίνει καλύτερη από την ανθρώπινη νοημοσύνη. «Η ευφυΐα δίνει δύναμη. Λοιπόν, ποιος θα ελέγξει αυτή τη δύναμη;» ρώτησε ο Bengio.

    «Αν δημιουργούμε οντότητες που είναι πιο έξυπνες από εμάς και έχουν τους δικούς τους στόχους, τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα; Κινδυνεύουμε;» ρώτησε. Ο Bengio ανέφερε έναν κοινό φόβο ότι οι μηχανές AI που εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή «θα οδηγούσαν σε συστήματα που στρέφονται εναντίον των ανθρώπων».

    Επισήμανε ότι ένας περιορισμένος αριθμός οργανισμών και κυβερνήσεων θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να κατασκευάσουν ισχυρές και δαπανηρές μηχανές τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα οδηγούσε σε συγκέντρωση οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος, απειλώντας τελικά τη γεωπολιτική σταθερότητα παγκοσμίως, προειδοποίησε. «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να θέλουν να κάνουν κατάχρηση αυτής της εξουσίας και υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να χαίρονται βλέποντας την ανθρωπότητα να αντικαθίσταται από μηχανές», είπε, ζητώντας αυστηρότερους κανονισμούς.

    Σύμφωνα με τον Bengio, οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την παγκόσμια κυριαρχία της τεχνολογίας οδηγούν σε «μια κούρσα κινδύνου» και θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις πράξεις τους. Ο Bengio είναι περισσότερο γνωστός για την πρωτοποριακή του δουλειά στη βαθιά μάθηση, η οποία του χάρισε το 2018 το βραβείο Turing, γνωστό ως «Νόμπελ Πληροφορικής», με τους επιστήμονες Geoffrey Hinton και Yann LeCun. Το 2019, του απονεμήθηκε το βραβείο Killam και το 2022 έγινε ο επιστήμονας υπολογιστών με τον υψηλότερο αντίκτυπο στον κόσμο, όπως μετρήθηκε με τον δείκτη h.

    Τα τελευταία χρόνια, πρόσωπα υψηλού προφίλ στον κλάδο της τεχνολογίας εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η άναρχη υιοθέτηση της τεχνολογίας AI. Ο Geoffrey Hinton, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης, έχει προειδοποιήσει ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλες καταστροφές πριν ρυθμιστεί με τον κατάλληλο τρόπο η χρήση των όπλων τεχνητής νοημοσύνης.

    Ο Bengio ήταν μεταξύ των κορυφαίων προσώπων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του CEO της Tesla, Elon Musk και του συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, οι οποίοι συνυπέγραψαν μια επιστολή πέρυσι ζητώντας επιθετική ρύθμιση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιούνιο, ενέκρινε μια άλλη ανοιχτή επιστολή σχετικά με τους «σοβαρούς κινδύνους» της τεχνολογίας. Η επιστολή υπογράφηκε από υπαλλήλους του Open AI, του δημιουργού του Viral AI chatbot ChatGPT.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. Αρκετά μέ τήν εφαρμογή τής ΤΝ . Επινόησαν ένα νέο προϊόν οι προγραμματιστές καί δημιουργούν ατμόσφαιρα για να το λανσάρουν ώς δήθεν αυτοφυές καί εκτός ελέγχου από τόν Άνθρωπο .

    Comments are closed.