Είναι γεγονός ότι η Τουρκία δεν κρύβει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, τις οποίες έχει εκφράσει ανοιχτά ο Ερντογάν, ενώ πρόσφατα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ανάγκη φιλοξενίας Πυρηνικών όπλων της «αδελφής χώρας» του Πακιστάν στην τουρκική επικράτεια, ως ασπίδα προστασίας έναντι του Ισραήλ.
Ο Ερντογάν δεν αρκείται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού, για το οποίο διαβεβαιώνει ότι η λειτουργία του είναι για ειρηνικούς σκοπούς τώρα και στο μέλλον-ποιος αλήθεια τον πιστεύει- και επιχειρεί μια σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την «χώρα κοιτίδα της», την Μογγολία, πλούσια σε ουράνιο.
«Στο στόχαστρο» της Τουρκίας το ουράνιο της Μογγολίας
Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του με τίτλο «Υπογράφηκαν συμφωνίες με την πλούσια σε χρυσό και ουράνιο χώρα! Τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία», επισημαίνει:
Υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Μογγολίας.
Παρέχοντας πληροφορίες για τους τομείς στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Μογγολίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Mustafa Tuzcu είπε:
«Η μογγολική πλευρά έχει έργα, σχεδιάζει μια νέα εποχή. Στο σημείο αυτό δίνουν μεγάλη σημασία στην ύπαρξη τουρκικών εταιρειών. Αν και αναπτύξαμε πρόσφατα το εμπόριο μη ορυκτών προϊόντων στη Μογγολία, πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες μας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Μογγολίας.
«Βλέπουμε ότι μια χώρα πλούσια σε ορυκτά έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα για τη χώρα μας και τη βιομηχανία παραγωγής της», είπε.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΕΙΚ) στοχεύει στην ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τη διάδοσή της σε διαφορετικούς τομείς.
Στη συνάντηση όπου ανανεώθηκε το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του Εθνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μογγολίας και της DEİK, υπογράφηκαν δύο μνημόνια συμφωνίας μεταξύ εταιρειών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και του δέρματος.
Οι τομείς συνεργασίας Μογγολίας-Τουρκίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου Mustafa Tuzcu έδωσε πληροφορίες για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Μογγολίας.
Ο Tuzcu είπε, «Η Μογγολία σημείωσε πρόσφατα σημαντική πρόοδο στο κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα. Έχουν στόχο να αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια.
Στο εξωτερικό εμπόριο, έχουν μια σοβαρή προοπτική για τη μετατροπή των ορυκτών τους όπως ο χαλκός, ο άνθρακας, ο σίδηρος, ο χρυσός και το ουράνιο σε βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα.
Οι εργολάβοι μας παρακολουθούν τα έργα στην πόλη Karakorum. Είμαστε αποφασισμένοι να συντομεύσουμε τις αεροπορικές αποστάσεις αυξάνοντας τη συχνότητα πτήσεων και τη χωρητικότητα φορτίου προς τη Μογγολία.
«Βλέπουμε ότι έχουμε σοβαρή επιρροή στη Μογγολία σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά έργα, θα πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα», είπε.
Οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 140 εκατομμύρια δολάρια
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) Nail Olpak είπε: «Έχουμε όγκο συναλλαγών σχεδόν 140 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Μογγολία και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να τον αυξήσουμε.
Οι εργολάβοι μας στη Μογγολία έχουν αναλάβει έργα αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όσο και αν αυξάνεται το εμπόριο μας, είναι πολύ σημαντικό οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να εξαπλωθούν σε διαφορετικούς τομείς και να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται, από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία.
«Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με φιλικούς και βαθιά ριζωμένους δεσμούς, πιστεύω ότι θα εργαστούμε σκληρότερα για να πετύχουμε τους στόχους μας με υπομονή και αποφασιστικότητα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις», είπε.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία σταθερά προσηλωμένη στην απόκτηση πυρηνικών όπλων μετά το Ακουγιού “αγκαλιάζει” την πλούσια σε ουράνιο Μογγολία.
Ευελπιστούμε ΗΠΑ-ΕΕ να αντιληφθούν επιτέλους τις πραγματικές βλέψεις του Ερντογάν, που δεν είναι άλλες από την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να ανακόψουν τον δρόμο της δημιουργίας μιας αναθεωρητικής χώρας που θα κατέχει πυρηνικά όπλα, αφού σε τέτοια περίπτωση θα είναι παντελώς ανεξέλεγκτη και επιθετικότατη.
Το λέμε αυτό, αφού ΗΠΑ-ΕΕ δεν επέβαλλαν κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία στην Ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ούτε και στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του να συνεχίζεται απρόσκοπτα.